Бележник
Покажи повече Добавете
Бележник Покажи повече
  • За да потърсим вместо вас
  • Обадете се безплатно на
0800 155 33

Търсят боксониери из „Люлин” и „Надежда”

A A A

Най-много искат жилища от 30 квадрата в панелен блок под 20 000 евро в София

Боксониера (стая е кухненски бокс) в панелен блок около 30 квадрата под 20 000 евро из „Люлин", „Надежда" и в районите около булевард „Тодор Александров" е най-търсеното жилище на пазара на имоти в София от началото на годината. Освен с атрактивните си цени, тези райони привличат вниманието на все повече мераклии за нов адрес в столицата с добри транспортни връзки и спирки на метрото.
„Купувачите в повечето случаи са млади хора, които са били на квартира и вече усещат готовност да купят първото си жилище в София", коментира пред РЕПУБЛИКА Полина Стойкова, оперативен директор на агенция Bulgarian Properties.
По-просторни боксониери с площ 35-38 квадрата могат да се намерят в блоковете тип ЕПК, но за цени от около 20 000 евро в повечето случаи имат нужда от ремонт, коментират брокери. Предлагането на стари боксониери в панелни блокове, в зависимост от квартала, варива от 430 до 650 евро за квадратен метър, като в централната част на София стойностите са близо до горната граница.
Средни цени
В София се купуват предимно евтини жилища, до 50 000 евро, показва анализът на Bulgarian Properties за първата половина на настоящата година.
„Предлагането е много добро, като вече и офертните цени са доста атрактивни и са по-близо до цните на реално сключваните сделки. На практика такива обяви не сме виждали от 2004-2005 г. и то за значително по-качествени апартаменти от тези преди 7 г.", коментира Полина Стойкова.
Средната офертна цена за периода е 900 евро на кв.м., а цената на продаден и т е апартаменти през второто тримесечие на 2012 г. е 715 евро на кв.м.
Инвестиция
Според друга голяма агенция за имоти - „Адрес", от началото на 2012 г. покупките на жилища за инвестиция отново са факт на пазара на имоти в столицата. По данни на компанията за периода януари-юни са сключени с 15% повече сделки с инвестиционна цел в сравнение с второто полугодие на 2011 г.
„Първото шестмесечие на 2012 година ни направи свидетели на изменения в досегашните тенденции на жилищния пазар", коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС Недвижими имоти.
„Данните ни сочат, че с 10% са намалели случаите, в които отстъпката при сделка е над 5000 евро.
Въпреки че спадът в цените на жилищата продължава, днес той далеч не е със същия темп като отпреди година. На годишна база понижението на цените в големите градове е около 4%. В столицата спадът е с 2.4%, в Пловдив - 3%, във Варна - 2.8%, в Бургас с 3.3%, показват данните на "Адрес".
Ваканционни имоти
Най-купувани са маломерни апартаменти и студиа с площ 30-40 кв.м., тъй като това означава и по-ниска обща цена. Купувачите се ориентират основно към обзаведени апартаменти, в работещи комплекси, а отстоянието до брега не е толкова решаващ фактор - готови са на компромиси при по-ниска цена и по-изгодна оферта. Цените на закупените ваканционни апартаменти рядко надвишават 30 000 евро - това важи, както за морските, така и за ски курортите, коментират от Bulgarian Properties.
Морски курорти
Руснаци сключват сделки най-вече в района на Южното Черноморие - Слънчев бряг, Поморие, Равда и други курорти. Средната офертна цена на апартаментите в Слънчев бряг за второто тримесечие на 2012 г. е 740 евро на кв.м., а сделки се сключват на средна цена 475 евро на кв.м. (при 440 евро на кв.м. през първото тримесечие на 2012 г.).
Зимни курорти
В зимните курорти има търсене и през лятото. Причината се крие в значително спадналите цени, които в Банско през тази година достигнаха най-ниските си нива от началото на кризата и в момента това е курортът с най-евтините ваканционни имоти в България. Средната офертна цена на апартаментите там е 574 евро на кв.м. (без изменение спрямо предходното тримесечие).
В Боровец средната офертна цена на апартаментите през изтеклото тримесечие е 818 евро на кв.м., а до сделки се стига на средна цена около 600 евро на кв.м.
Селски имоти
Основният интерес е насочен към селски имоти близо до Бургас, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново, коментират брокерите. Не липсва интерес и към района на Ямбол, където има много ремонтирани селски къщи на изгодни цени.
Строителната индустрия надолу
Строителната индустрия в България се е върнала 6 г. назад заради кризата и се доближава до нивата на произведената продукция от 2006 г. Увеличил се и рискът годишният спад на строителната продукция да достигне 60% през настоящата година. Това са изводите от доклада на Камарата на строителите в България за състоянието на сектора през първото тримесечие на годината.


Република, бр.542, 19.07.12, с.11

Здравейте,
Моят АДРЕС ви помага да търсите имоти бързо и лесно:

Само на присъединилите се към „Моят АДРЕС” се ангажираме да изпращаме актуална информация и добри съвети, които ви помагат да сключите изгодна сделка. Не пропускайте тази полезна възможност, регистрирайте се сега!

Оставете това за друг път

Success
Браво! Успешно се присъединихте към Моят АДРЕС.
На посочения email бе изпратено писмо. За да активираме регистрацията ви е необходимо да кликнете на линка в това писмо. Благодарим ви!

Ние се ангажираме да предоставим на клиентите си добри съвети, които ще им помогнат да сключат изгодната за тях сделка.

Отказвам се


Паролата е изпратена на
посочения email адрес.