Бележник
Покажи повече Добавете
Бележник Покажи повече
  • За да потърсим вместо вас
  • Обадете се безплатно на
0800 155 33

Искате ли да сте на върха? Придобийте тези 8 навика!

Искате ли да сте на върха? Придобийте тези 8 навика!
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+


Ако наистина харесвате работата си, не трябва никога да спирате да се развивате и да се стараете да бъдете по-добри в нея. Консултант недвижими имоти е сравнително свободна професия, така че за да бъде успешен един брокер, трябва да има силна самодисциплина и да не се отказва. Резултатите идват с времето и развиването на правилни навици, които ви помагат да влезете в топа. А именно:
1. Инвестирайте в себе си и "своя бизнес"
Не жалете време, енергия и дори средства, за да постигнете резултати. Не забравяйте, че развитието и доходите ви зависят от това колко работите.
2. Опознайте добре не само имота, а и района
Вие продавате/купувате имот, но той е част от квартал. За да сте по-убедителни и да направите възможно най-добрата сделка за клиента и вас самите, трябва да сте готови да отговаряте на всякакви въпроси и да преговаряте като професионалистите, каквито сте.
3. Тренирайте как да се презентирате лично и по телефона
Консултант недвижими имоти е професия, която изисква да бъдете дипломатични, убедителни, компетентни и много уверени. А това си личи най-вече в изказа ви. Сухите тренировки ще ви помогнат да отрепетирате и най-дребните детайли в презентирането на себе си и вашите оферти.
4. Не се отказвайте, когато клиентът започне "да мисли"
Тогава трябва да натиснете. Ако усетите колебанието му без значение дали купува или продава, е важно веднага да изясните проблема. Разберете какво го притеснява и разрешете проблема.
5. Обяснявайте всичко, което правите
Хората, с които работите, ще ви се доверят и ще бъдат много по-спокойни и съдействащи, ако има обяснявате всяка своя стъпка. Не чакайте сами да искат информация, а им я предоставяйте сами.
6. Използвайте всички ресурси
Като консултант недвижими имоти със сигурност имате своя мрежа от клиенти и колеги. Ако работите в голяма компания - още по-добре, разполагате с нейните ресурси.
АДРЕС е най-голямата компанията за недвижими имоти у нас. Тя има най-богатата клиентска база, а брокерите ѝ - най-голям брой успешни сключени сделки. Компанията разполага с:
• 50 офиса в 23 града, над 500 експерти в бранша;
• Регистрирани над 6300 купувачи;
• В базата данни влизат над 30 000 имота на територията на България;
• Регистрация на над 500 нови купувачи седмично;
• Система от външни брокери - над 150 човека, които работят в държавни или частни компании и увеличават възможността за продажба.
Пътят към успеха е предначертан с Адрес. Остава само да минете по него: КАНДИДАТСТВАЙТЕ ТУК
Ако имате въпроси, пишете без да се колебаете на hrteam@address.bg
7. Бърза обратна връзка
Комуникацията е важна за всяка работа. Когато обаче работите с клиенти не забравяйте, че те мразят да чакат и искат максимално бързо да се случват нещата.
8. И може би най-важното - слушайте клиента и разберете точно какво той иска
Има голям шанс самият той да не знае. Затова коментирайте, помогнете му да си избистри картинката. След това се съобразявайте с желанията му.

 

Здравейте,
Моят АДРЕС ви помага да търсите имоти бързо и лесно:

Само на присъединилите се към „Моят АДРЕС” се ангажираме да изпращаме актуална информация и добри съвети, които ви помагат да сключите изгодна сделка. Не пропускайте тази полезна възможност, регистрирайте се сега!

Оставете това за друг път

Success
Браво! Успешно се присъединихте към Моят АДРЕС.
На посочения email бе изпратено писмо. За да активираме регистрацията ви е необходимо да кликнете на линка в това писмо. Благодарим ви!

Ние се ангажираме да предоставим на клиентите си добри съвети, които ще им помогнат да сключат изгодната за тях сделка.

Отказвам се


Паролата е изпратена на
посочения email адрес.