Бележник
Покажи повече Добавете
Бележник Покажи повече
  • За да потърсим вместо вас
  • Обадете се безплатно на
0800 155 33

Купувачите на жилища с инвестиционна цел се завърнаха на пазара

A A A

Купувачите на жилища с инвестиционна цел се завърнаха на пазара

Покупките на жилища с цел инвестиция отново са факт на пазара на имоти в столицата. Това показва анализът на “Адрес Недвижими имоти” за първото полугодие на 2012 г. Сключените с инвестиционна цел сделки са с 15% повече в сравнение с второто полугодие на 2011 г.
 
Това е сериозен позитивен знак за пазара на жилищни имоти, тъй като до края на миналата година покупките с цел инвестиция бяха рядкост, а основно сделките задоволяваха жилищни нужди, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на компанията.
 
С 10% са намалели случаите, в които отстъпката при сделка е над 5000 евро. Това поставя не само продавачи и купувачи, но и нас като търговци, в нова среда, посочи Павлов. От една страна трябва да се определи справедливата цена, а от друга да бъде мотивиран купувачът, който през последните години свикна да подхожда към сделка от позицията на печелившата страна.
 
По-зрелите купувачи пак са на пазара
Друга интересна тенденция е активизирането на по-зрелите купувачи. Хората над 45-годишна възраст демонстрират с 23% по-висока активност през второто спрямо първото тримесечие на годината, каза Павлов. Според това също е сериозен знак за подобряване на условията на жилищния пазар.
 
Две са главните групи по-зрели купувачи. Едните са хора със собствен бизнес или заемащи висока позиция в сериозна компания. Сега те виждат добра възможност за покупка на качествен имот на възможно най-добра цена. Обикновено купуват по-просторно и дори луксозно жилище, с което заменят основното си. Другата група са купувачи, които години наред са живели под наем и сега се възползват от добрата комбинация ниски цени-ниски лихви по кредити, за да се сдобият със собствен дом, обясни Павлов.
 
Цените на жилищата вървят към стабилизиране, като на годишна база спадът е средно с 4% за страната, отчитат от “Адрес”. В София жилищата са поевтинели средно с 2.42%, в Пловдив – 3.19%, във Варна – 2.81%, а в Бургас нивата са паднали с 3.3%.
 
“Адрес” отчитат ръст от 10% на броя на сключените сделки на годишна база.
 
Търсенето продължава да е насочено основно към двустайни жилища с добра локация и качествено строителство. От компанията отчитат и растящ брой на запитванията за по-луксозни жилища от по-висок ценови сегмент.
 
Ако към края на 2011 г. хората масово се интересуваха от апартаменти до 50 000 евро, то сега ставаме свидетели на групиране на основното търсене – купувачите с добър финансов и социален статус се ориентират към жилища в ценовата категория 70 000 – 80 000 евро, а останалите - към по-ниски нива от около 35 000 – 40 000, показват наблюденията на “Адрес”.
 
Основната причина за продажба на жилище остава спешната нужда от пари – при 26% от продавачите през първите шест месеца на годината. При над 20% от случаите се продават ненужни имоти.
 
Бездомните кучета свалят наемите
Без съществени промени се задържат наемните нива както в столицата, така и в останалите градове от страната, но наемателите са станали по-претенциозни, отчитат още от “Адрес”.
 
“Освен традиционните изисквания, през последните два месеца дори елитни райони, в които по време на оглед се забелязват бездомни кучета, губят своите кандидати”, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на “Адрес”. Тенденцията е особено изразена при семействата с деца и младежите, които са навън до по-късно. Към момента тази опасност влияе върху решението за сделка, а не върху цената, но ако проблемите с кучетата не се разрешат, наемите в някои столични райони могат да претърпят допълнителен спад”, смята Богданов.
 
Възрастовата група на най-активните наематели, подобно на тази на купувачите, също е претърпяла изменения. По-възрастните стават все по-активни на пазара на наеми. Това се дължи на продажбата на имоти заради финансови затруднения и излизането под наем, както и на продължаващата релокация дори на дългогодишни наематели към по-качествени апартаменти с по-ниски наеми, показват наблюденията на брокерите от “Адрес”.
 
Намалява периодът, в който наемателите намират желаното жилище, отчитат още консултантите. Ако преди 6 месеца около 10% от хората търсеха имот между 3 и 6 месеца, то към момента този процент е едва 2%. Над 40% от наемателите пък сключват сделка в рамките на 1 до 3 седмици.
 
Започналите наскоро горещини откроиха нов подход от страна на купувачи и наематели. Те все по-често се обръщат към професионалист, който ще им спести не само време, но и дълги разходки за огледи на имоти, които в интернет изглеждат атрактивни, но всъщност не отговарят на изискванията на повечето клиенти.
 
Активен пазар
Прогнозата на “Адрес” до края на годината е за активен пазар, повлиян през летните месеци от две групи купувачи – чужденците, търсещи ваканционни имоти, и българите, живеещи в чужбина, които използват лятната си ваканция за придобивка на имот в България.
 
Още в началото на август се очаква сериозно активизиране на пазара на наеми, където бъдещите студенти, последвани от сезонните работници, ще засилят търсенето.
 
Пускането на новата линия на метрото в София през есента ще съвпадне и с традиционния годишен пик на наемния пазар и допълнително ще го катализира. Очакванията на компанията са метрото да повлияе позитивно и на покупките на жилища.

 

Mediapool.bg, 12.07.12

 

Здравейте,
Моят АДРЕС ви помага да търсите имоти бързо и лесно:

Само на присъединилите се към „Моят АДРЕС” се ангажираме да изпращаме актуална информация и добри съвети, които ви помагат да сключите изгодна сделка. Не пропускайте тази полезна възможност, регистрирайте се сега!

Оставете това за друг път

Success
Браво! Успешно се присъединихте към Моят АДРЕС.
На посочения email бе изпратено писмо. За да активираме регистрацията ви е необходимо да кликнете на линка в това писмо. Благодарим ви!

Ние се ангажираме да предоставим на клиентите си добри съвети, които ще им помогнат да сключат изгодната за тях сделка.

Отказвам се


Паролата е изпратена на
посочения email адрес.