Бележник
Покажи повече Добавете
Бележник Покажи повече
  • За да потърсим вместо вас
  • Обадете се безплатно на
0800 155 33

Руснаци и по-малко гърци търсят имоти в Сандански

A A A

Ситуацията на пазара за имоти в Сандански не е чак толкова песимистична, каквато беше през миналата зима. Основните купувачи през последните 2-3 години са руснаци и по-рядко гърци. Най-слабо представени са българите, коментира в интервю за сайта Sandanski1.com Марияна Ангелиева от компанията за недвижими имоти "Адрес", Сандански.

Наблюденията са, че рускоговорещите граждани търсят имоти в нови сгради, разположени в центъра на града, близо до парка или в местността Нишан Таши. Повечето от тях са готови да платят до 600-800 евро/кв. м.

Гърците търсят двустайни и тристайни жилища в нови сгради, близо до центъра на града. Цената, която са готови  да платят, е между 400 и 600 евро/кв. м.

Българите търсят имоти до училища и магазини, нямат много претенции към степента на завършеност на жилището. Търсената от тях цена е в диапазона 320-420 евро/кв. м за имоти ново строителство и до 300 евро/кв. м за старо тухлено строителство.

Всички купувачи предявяват изискване за наличие на удостоверение за въвеждане в експлоатация (Акт 16) и сделките с имоти на Акт 15 са по-скоро изключение, отколкото правило. Сделките с отпуснат жилищен кредит също са малобройни, коментират от компанията.
Цените на имотите ново строителство в курортния град от години са високи за очакванията на купувачите Започват от 450 евро/кв. м за най-отдалечените локации и стигат до 650 евро/кв. м за имоти в центъра на града. Става дума за имоти, продавани на мазилка и замазка, които след покупка се нуждаят от поне още 70 евро/кв м, за да бъдат приведени във вид "готовност за мебелиране".
Завършените жилища се предлагат на цени от 550 евро/кв. м и стигат до 750 евро/кв. м. Рядко на пазара излизат имоти на по-ниски от цитираните цени и това обикновено са жилища, строени преди 4-5 години, които обаче имат нужда от лек ремонт.

Имотите старо строителство също се предлагат на неоправдано високи цени, като се има предвид, че повечето от тях са в блокове "стара тухла" или в жилищни кооперации на 20-30 г., без съвременни топлоизолации, с дървени дограми в недобро състояние, овехтели настилки и недобре поддържани или изобщо незавършени общи части.

Парцелите в Сандански се предлагат на цени от 20 до 160 евро/кв. м, според това дали са предназначени за промишлени, или жилищни цели. Особено активно търсене липсва. Сделките са инцидентни и става въпрос по-скоро за инвестиране в земя сега, с отложено за в бъдеще строителство.

На главен път Е-79 се намират и сравнително добри оферти от 18-25 евро/кв. м, подходящи за изграждане на хипермаркети, логистични центрове или производствени сгради с шоурум, но неяснотата за бъдещето и липсата на ясни сигнали накъде върви икономиката възпира потенциалните купувачи.

За районите на Кресна и Струмяни може да се отбележи, че пазарът е слаб и там клиенти се явяват обикновено за къщи и парцели, като тези купувачи са предимно от сфера на влияние на компании, работещи на руския пазар.

От "Адрес" не очакват особено раздвижване на пазара през следващите месеци . Отново ще доминират рускоговорещите купувачи. Известна активност се очаква при наемането на имоти за жилищни, търговски и производствени цели от гръцки клиенти.Econ.bg, 12.01.12

Здравейте,
Моят АДРЕС ви помага да търсите имоти бързо и лесно:

Само на присъединилите се към „Моят АДРЕС” се ангажираме да изпращаме актуална информация и добри съвети, които ви помагат да сключите изгодна сделка. Не пропускайте тази полезна възможност, регистрирайте се сега!

Оставете това за друг път

Success
Браво! Успешно се присъединихте към Моят АДРЕС.
На посочения email бе изпратено писмо. За да активираме регистрацията ви е необходимо да кликнете на линка в това писмо. Благодарим ви!

Ние се ангажираме да предоставим на клиентите си добри съвети, които ще им помогнат да сключат изгодната за тях сделка.

Отказвам се


Паролата е изпратена на
посочения email адрес.