Бележник
Покажи повече Добавете
Бележник Покажи повече
  • За да потърсим вместо вас
  • Обадете се безплатно на
0800 155 33

Сравнение на цените на имотите в големите градове

A A A

Сравнение на цените на имотите в големите градове

Цените на имотите през 2020-а година ще бъдат стабилни. Тенденция, която се очерта през 2019-а. Това показват данните за пазара на една от най-големите компании за недвижими имоти АДРЕС. При средните цени на жилища има ръст от около 5-7%. Той обаче не отразява покачване в стойността на имотите, а тенденцията да се купуват по-скъпи жилища – ново строителство, ремонтирани и обзаведени апартаменти. Продавачите трябва да вземат под внимание факта, че конкуренцията в предлагането продължава да се увеличава. 

Подробно сравнение на цените на имотите в най-големите български градове

Цените на имотите и цялостното развитие на имотния пазар в отделните градове се движат различно. В страната пазарът на жилища се характеризира с висока активност, което е продиктувано от добрите условия по ипотечните кредите, стабилното икономическо развитие и добрите прогнози за годината. 

Анализ на пазара на недвижими имоти в България

Наблюдава се увеличено предлагане на жилища. Цените от своя страна бележат забавяне на ръста. А добрите банкови условия по ипотечните кредити дават възможност на младите семейства да вземат решение да купят своето първо жилище. Много от купувачите избират да купят имот с инвестиционна цел, защото големите градове продължават да привличат нови жители.
Цените на старите апартаменти, особено панелните, достигнаха своя пик, показват данните на АДРЕС Недвижими имоти. Съветът на специалистите от компанията е собствениците, които обмислят продажба, да не чакат твърде дълго, защото текущият пазар е благоприятен за сключване на сделка.
Покупките с цел инвестиция се увеличават през 2019-а година спрямо предходната 2018-а и вече достигат 24% от всички. Купувачите търсят жилище в квартал с добра транспортна обезпеченост, защото това е едно от основните изискванията на наемателите.
Традиционно тристайните апартаменти остават предпочитани от хората, които купуват жилище за собствени нужди. Двустайните се търсят основно с цел инвестиция. 

Търсене и предлагане

Купувачите са склонни да отделят повече време за търсене на най-подходящия имот. Когато избират жилище те са готови да платят по-голяма сума за апартамент в новопостроена сграда, която отговаря на изискванията им за качествен живот. Друго характерно за купувачите е, че не пропускат възможност да поискат отстъпка от цената. Това в много случаи се оказва причина за по-бавно намиране на купувач и последващи корекции на условията.
Експертите на компанията определят хората на възраст между 26 и 35 години като новите купувачи на пазара на недвижими имоти. Те представляват 39% от всички клиенти и вече променят основни характеристики в сегмента. По-бавно пристъпват към сделка, провеждат повече огледи и често търсят завършени и обзаведени жилища, в които могат да се нанесат веднага.
За да отговорят на изискванията на новите купувачи, консултантите трябва да приложат нов подход в предлагането на имоти. Едно от най-важните неща за тях е, че трябва да бъдат по-мобилни и приспособими към ритъма на живот на този тип клиенти. Строително-инвестиционните компании също трябва да съобразят сградите с новите изисквания на купувачите. 

София: отделен имотен пазар

Пазарът на жилища в столицата се развива интензивно. Данните на АДРЕС Недвижими имоти за 2019-а година показват 15% ръст на сключените сделки спрямо 2018 г. За същия период статистиката на Имотния регистър показва, че броят на покупко-продажбите в София е нараснал с едва 5.4%. А атрактивните банкови условия и забавянето на растежа на цените осигуряват добри възможности за покупка на жилище – и за собствено ползване и с инвестиционна цел. 

Цените на имотния пазар в София

Ръстът на средните цени на имотите в София през 2019 г. е 7.13% по данни на АДРЕС. Покачването обаче не се дължи на действително поскъпване на жилищата, а по-скоро е резултат от засиления интерес към обзаведени и ремонтирани жилища, което води до сделки за по-скъпи имоти. Оттам идва и покачването в средните нива на реализираните продажби.
Средната цена на най-търсените двустайни и тристайни жилища в София е 106 094 евро, а средната цена на кв. м е 1244 евро.
В повечето квартали на столицата се наблюдава задържане на цените. Минимално покачване има в районите с ограничено предлагане на новото строителство, където има засилено търсене. В част от източните райони пък са налице надценени оферти от индивидуалните продавачи.
В южната част, където преобладава новото строителство, сделките се сключват в етап на строеж, заради по-изгодните условия. 

Цените на имотите в големите български градове

Три са основните ценови сегмента при продажбата на имоти. Най-често се купуват апартаменти на стойност между 70 000 и 100 000 евро. Те са 29% от всички сделки на консултантите от АДРЕС Недвижими имоти. Покупките от 100 000 до 150 000  са  23%. А имотите между 50 000 и 70 000 са 22% от всички.

Цените на имотите във Варна

Средната цена на кв. м във Варна е 815 евро. В морската столица могат да се купят двустайни и тристайни апартаменти на средна стойност от 62 308 евро. Това са най-търсените жилища в града. Купувачите предпочитат централните части Варна, както и районът около Морската градина. Консултантите от АДРЕС Недвижими имоти отчитат, че доминират купувачите под 40-годишна възраст. 

Цените на имотите в Бургас

Средната стойност на жилищата в Бургас е 58 584 евро, а средната цена на кв. м е 871 евро. Пазарът привлича хора със свободни средства, които искат да направят инвестиция. А клиентите, които търсят апартамент за собствено ползване предпочитат новопостроени сгради, които гарантират висока функционалност и енергийна ефективност. 

Цените на имотите в Пловдив

Пловдив се очертава като най-бързо развиващият се имотен пазар след София. Цените в града на тепетата се движат около 762 евро за кв. м. Характерно за търсенето на жилища в града е, че се повишава интересът към западните райони, които привличат с по-широки улици и междублокови пространства. Южните квартали се утвърждават като предпочитани от хората с по-малък бюджет. 

Цените на имотите в Стара Загора

Пазарът на недвижими имоти в Стара Загора е добре развит. Средната цена на кв. м е 598 евро, а средната стойност на жилищата е 46 398 евро. През 2019-а година има ръст от над 5% на годишна база на сключените имотни сделки в града. Характерно за града е, че търсенето изпреварва предлагането. 

Цените на имотите в Русе

Средната цена на кв. м на жилище в Русе е 640. А средната стойност на реализирана сделка е 46 194 евро. Търсенето в града е основна на жилища ново строителство в централните части. Имотите в периферните райони се задържат по-дълго на пазара – факт обусловен от ниското търсене на жилища в дунавския град. 

Здравейте,
Моят АДРЕС ви помага да търсите имоти бързо и лесно:

Само на присъединилите се към „Моят АДРЕС” се ангажираме да изпращаме актуална информация и добри съвети, които ви помагат да сключите изгодна сделка. Не пропускайте тази полезна възможност, регистрирайте се сега!

Оставете това за друг път

Success
Браво! Успешно се присъединихте към Моят АДРЕС.
На посочения email бе изпратено писмо. За да активираме регистрацията ви е необходимо да кликнете на линка в това писмо. Благодарим ви!

Ние се ангажираме да предоставим на клиентите си добри съвети, които ще им помогнат да сключат изгодната за тях сделка.

Отказвам се


Паролата е изпратена на
посочения email адрес.