0888 11 22 00

Ниски лихви раздвижват имотния пазар

05 януари 2013

Понижението на лихвите по ипотечни кредити ще продължи и през тази година, което ще доведе до раздвижване на имотния пазар у нас, прогнозира пред РЕПОРТЕР Тихомир Тошев от Credit Center.
„Очаквам 2013 г. да е малко по-добра за пазара на имоти, в сравнение с миналата година. Стабилизираните цени на имотите, както и непрекъснато подобряващите се условия по ипотечни кредити са предпоставка за съживяване на пазара през 2013 г.", заяви той.
По думите му от 2009 г. досега лихвите по ипотечни кредити са се понижили с 2-2.5% и той очаква през тази година да бъдат намалени с още 0.5%.
Тошев прогнозира до 6% ръст на сделките с имоти към края на 2013 г.
Според него през тази година клиентите ще предпочитат да теглят ипотечни кредити в рамките на 30 000 евро за големите градове и около 18 000-20 000 евро за по-малките.
Двустайните апартаменти отново ще са най-търсени, но се очаква да се засили интереса и към тристайните жилища, смята Тошев.
Най-активни при сделките с имоти са хората между 25 и 35 години. Те имат и най-голяма нужда от собствено жилище или пък имат малък апартамент, а искат да си купят по-голям.
Агенция за недвижими имоти „Адрес" прогнозира, че купувачите ще използват по-дълги периоди за погасяване на кредитите поради сравнително ниските си доходи. Сделките между 40 и 60 хиляди евро ще станат по-популярни в резултат на по-високата достъпност, увеличено предлагане и продължаващата тенденция за продажба на по-малки жилища и купуване на по-големи.
Ръстът в търсенето от страна на чужденци и завърнали се от чужбина българи ще продължи. От "Адрес" отчитат още покачване на броя покупки за инвестиция, но въпреки това хората все още изпитват притеснение да инвестират в недвижими имоти, което ще продължи и през 2013 година.
В края на 2012 г. най-предпочитаните райони за покупка на апартамент в София са били центъра, Банишора, Манастирски ливади, Илинден и Овча купел. Според агенцията големият потенциал на тези квартали ще ги направи желана дестинация за купувачите и в началото на 2013 година.


Репортер, бр.2, 05.01.13, с.6

Продай имота си за 48 часа