0888 11 22 00

Сравнение на цените на имотите в големите градове

Сравнение на цените на имотите в големите градове
11 февруари 2020

Цените на имотите през 2020-а година ще бъдат стабилни. Тенденция, която се очерта през 2019-а. Това показват данните за пазара на една от най-големите компании за недвижими имоти АДРЕС. При средните цени на жилища има ръст от около 5-7%. Той обаче не отразява покачване в стойността на имотите, а тенденцията да се купуват по-скъпи жилища – ново строителство, ремонтирани и обзаведени апартаменти. Продавачите трябва да вземат под внимание факта, че конкуренцията в предлагането продължава да се увеличава. 

 

Подробно сравнение на цените на имотите в най-големите български градове

Цените на имотите и цялостното развитие на имотния пазар в отделните градове се движат различно. В страната пазарът на жилища се характеризира с висока активност, което е продиктувано от добрите условия по ипотечните кредите, стабилното икономическо развитие и добрите прогнози за годината. 

 

Анализ на пазара на недвижими имоти в България

Наблюдава се увеличено предлагане на жилища. Цените от своя страна бележат забавяне на ръста. А добрите банкови условия по ипотечните кредити дават възможност на младите семейства да вземат решение да купят своето първо жилище. Много от купувачите избират да купят имот с инвестиционна цел, защото големите градове продължават да привличат нови жители.
Цените на старите апартаменти, особено панелните, достигнаха своя пик, показват данните на АДРЕС Недвижими имоти. Съветът на специалистите от компанията е собствениците, които обмислят продажба, да не чакат твърде дълго, защото текущият пазар е благоприятен за сключване на сделка.
Покупките с цел инвестиция се увеличават през 2019-а година спрямо предходната 2018-а и вече достигат 24% от всички. Купувачите търсят жилище в квартал с добра транспортна обезпеченост, защото това е едно от основните изискванията на наемателите.
Традиционно тристайните апартаменти остават предпочитани от хората, които купуват жилище за собствени нужди. Двустайните се търсят основно с цел инвестиция. 

 

Търсене и предлагане

Купувачите са склонни да отделят повече време за търсене на най-подходящия имот. Когато избират жилище те са готови да платят по-голяма сума за апартамент в новопостроена сграда, която отговаря на изискванията им за качествен живот. Друго характерно за купувачите е, че не пропускат възможност да поискат отстъпка от цената. Това в много случаи се оказва причина за по-бавно намиране на купувач и последващи корекции на условията.
Експертите на компанията определят хората на възраст между 26 и 35 години като новите купувачи на пазара на недвижими имоти. Те представляват 39% от всички клиенти и вече променят основни характеристики в сегмента. По-бавно пристъпват към сделка, провеждат повече огледи и често търсят завършени и обзаведени жилища, в които могат да се нанесат веднага.
За да отговорят на изискванията на новите купувачи, консултантите трябва да приложат нов подход в предлагането на имоти. Едно от най-важните неща за тях е, че трябва да бъдат по-мобилни и приспособими към ритъма на живот на този тип клиенти. Строително-инвестиционните компании също трябва да съобразят сградите с новите изисквания на купувачите. 

 

София: отделен имотен пазар

Пазарът на жилища в столицата се развива интензивно. Данните на АДРЕС Недвижими имоти за 2019-а година показват 15% ръст на сключените сделки спрямо 2018 г. За същия период статистиката на Имотния регистър показва, че броят на покупко-продажбите в София е нараснал с едва 5.4%. А атрактивните банкови условия и забавянето на растежа на цените осигуряват добри възможности за покупка на жилище – и за собствено ползване и с инвестиционна цел. 

 

Цените на имотния пазар в София

Ръстът на средните цени на имотите в София през 2019 г. е 7.13% по данни на АДРЕС. Покачването обаче не се дължи на действително поскъпване на жилищата, а по-скоро е резултат от засиления интерес към обзаведени и ремонтирани жилища, което води до сделки за по-скъпи имоти. Оттам идва и покачването в средните нива на реализираните продажби.
Средната цена на най-търсените двустайни и тристайни жилища в София е 106 094 евро, а средната цена на кв. м е 1244 евро.
В повечето квартали на столицата се наблюдава задържане на цените. Минимално покачване има в районите с ограничено предлагане на новото строителство, където има засилено търсене. В част от източните райони пък са налице надценени оферти от индивидуалните продавачи.
В южната част, където преобладава новото строителство, сделките се сключват в етап на строеж, заради по-изгодните условия. 

 

Цените на имотите в големите български градове

Три са основните ценови сегмента при продажбата на имоти. Най-често се купуват апартаменти на стойност между 70 000 и 100 000 евро. Те са 29% от всички сделки на консултантите от АДРЕС Недвижими имоти. Покупките от 100 000 до 150 000  са  23%. А имотите между 50 000 и 70 000 са 22% от всички.

 

Цените на имотите във Варна

Средната цена на кв. м във Варна е 815 евро. В морската столица могат да се купят двустайни и тристайни апартаменти на средна стойност от 62 308 евро. Това са най-търсените жилища в града. Купувачите предпочитат централните части Варна, както и районът около Морската градина. Консултантите от АДРЕС Недвижими имоти отчитат, че доминират купувачите под 40-годишна възраст. 

 

Цените на имотите в Бургас

Средната стойност на жилищата в Бургас е 58 584 евро, а средната цена на кв. м е 871 евро. Пазарът привлича хора със свободни средства, които искат да направят инвестиция. А клиентите, които търсят апартамент за собствено ползване предпочитат новопостроени сгради, които гарантират висока функционалност и енергийна ефективност. 

 

Цените на имотите в Пловдив

Пловдив се очертава като най-бързо развиващият се имотен пазар след София. Цените в града на тепетата се движат около 762 евро за кв. м. Характерно за търсенето на жилища в града е, че се повишава интересът към западните райони, които привличат с по-широки улици и междублокови пространства. Южните квартали се утвърждават като предпочитани от хората с по-малък бюджет. 

 

Цените на имотите в Стара Загора

Пазарът на недвижими имоти в Стара Загора е добре развит. Средната цена на кв. м е 598 евро, а средната стойност на жилищата е 46 398 евро. През 2019-а година има ръст от над 5% на годишна база на сключените имотни сделки в града. Характерно за града е, че търсенето изпреварва предлагането. 

 

Цените на имотите в Русе

Средната цена на кв. м на жилище в Русе е 640. А средната стойност на реализирана сделка е 46 194 евро. Търсенето в града е основна на жилища ново строителство в централните части. Имотите в периферните райони се задържат по-дълго на пазара – факт обусловен от ниското търсене на жилища в дунавския град. 

Продай имота си за 48 часа