0888 11 22 00

10 идеи за обзавеждане на малък апартамент

10 идеи за обзавеждане на малък апартамент
12 януари 2021

Обзавеждането на малък апартамент е трудоемко начинание, което изисква както въображение, така и добри умения в планирането. Вие сте в ролята на наемодател и сте решили да предприемете ремонт, за да направи имота си по-атрактивен за потенциалните наематели? Или пък обмисляте покупката на малко жилище, като се стремите към функционалност, но уютът в дома е от основно значение за вас? Открили сте правилното място, за да се вдъхновите и да почерпите практични идеи за обзавеждането на малък апартамент. 


1. Изберете правилно осветление

Изборът на правилно осветление има съществена роля за създаване на чувство за простор. Ако ви предстоят основни ремонтни дейности по жилището, подходящ вариант е да изберете по-големи прозорци. Естествената светлина е идеалният вариант при създаването на усещане за пространство. Освен това може да се възползвате максимално от нея в рамките на деня, с което ще спестите известно количество електроенергия, потребявана за захранването на осветителни тела. В допълнение, можете да заложите на врати с вградени стъклени елементи, които ще пропускат светлината към останалите помещения. В случай, че ремонтът е по-скоро с лек и освежителен характер, то ви остава възможността да се заиграете със светлината. Разчитайте на открит полилей, за да осигурите осветеността на цялото пространство. Помислете също така за поставяне на лампиони или настолни лампи, които да използвате при допълнителни дейности, като четене, например. Съчетани правилно с общия дизайн на апартамента, те биха имали и чудесна декоративна стойност.


2. Подберете точните акценти

Подборът на подходящите акценти при функционалното обзавеждане на малък апартамент е от особено голямо значение. В никакъв случай не бива да се прекалява с декорирането, особено в случаите, когато това не е съобразено с условията, които жилището предполага. Разбира се, за да вдъхнете живот на дома е желателно да оставите личния си почерк и присъствие. В противен случай рискувате да изпаднете в противоположната крайност – голи стени и призрачно чувство. Съветваме ви да откриете баланса, като подбирате вещи, които са функционални и  същевременно с това, доставят естетическа наслада и красота. Важно е да се отбележи, че за общото усещане, което апартаментът носи, съществена роля играе цветовата гама. Препоръчително е да се доверите на светли и топли тонове, тъй като тъмните цветове стесняват перспективата и биха могли да имат ефект, който да “стесни” пространството.


3. Дръжте мебелите “далеч” от пода

Друга практична идея при обзавеждането на апартамент със скромна квадратура, е съсредоточена върху разположението на мебелите. От съществено значение е между тях и пода да бъде оставено известно разстояние, когато това е възможно. Т.е. Избирайте дивани, етажерки и кресла с крачета, а не такива, чието основно тяло се разполага директно на подовата повърхност. 
От една страна, това би ви улеснило значително в моментите на  почистване, от друга, макар на пръв поглед незначително, празното отстояние създава усещане за лекота. Стремете си обзавеждането на апартамента да бъде съобразено именно с представата за въздушност. Оставяйте празни пространства, където това е възможно, за да изградите впечатление за свобода, а домът ви „да диша“.


4. Използвайте пространството вертикално

Като говорим за пространства, няма как да не отделим нужното внимание на вертикалното усвояване на свободна площ. Основна концепция в интериорните идеи, приложими за малки апартаменти, се състои именно в това. В случай, че се нуждаете от допълнително място за вашите вещи, може да разчитате, например, на асиметрично поставени рафтове, където да подредите книги, сувенирни предмети или свещи. Така, освен че създавате зона за спомени, която изглежда като красив акцент в дизайна, печелите от функционалност в разположението. Представата за вертикално може да бъде приложима и в друг аспект. Ако имате усещането, че помещенията във вашето жилище са ниски и схлупени, можете оптически да преодолеете това чрез вертикални елементи. Така например при обзавеждането на баня, проблемът може да бъде разрешен, като използвате вертикален декор, а вместо конвенционалните квадратни плочки, изберете правоъгълни.

 

5. Заложете на огледала

Огледалата спомагат за визуалното увеличаване на пространството, което за апартаментите с малка квадратура е повече от идеална възможност. Освен това, те имат още една функция – да разсейват светлината. С използването на огледала, освен че ще се създаде оптическа илюзия за по-просторни помещения, ще се погрижите за осветеността на своето жилище. Разбира се, едва ли бихте искали да се оглеждате постоянно, затова помислете предварително къде бихте могли да поставите огледало, за да бъде на стратегическа позиция, без това да ви притеснява. Има няколко възможни варианта – в коридора на вашия апартамент – така тесните и дълги пространства ще станат по-приятни, а вие ще можете да се огледате, преди да излезете навън. Други алтернативи са: на вратата на гардероб или от вътрешната страна на вратата на банята, както и като част от холната секция. Дайте воля на въображението си!


6. Поставете разделители на помещението

Един от най-съществените проблеми в малките жилища е липсата на уединеност. С поставянето на разделители в помещението, може условно да обособите различни жизнени пространства, спрямо конкретните нужди. За това не е необходимо да изграждате солидна стена, понякога дори малки елементи могат да послужат за постигане на сходен ефект. В случай, че се налага да ползвате едно помещение както като всекидневна, така и като спалня,  помислите как да се възползвате от естествените ниши или чупки в стените. Друга подходяща алтернатива е поставянето на малка секция/шкаф с телевизор или библиотека, които да играят ролята на гранична зона. Обмислете добре разположението, като се съобразите с даденостите на вашия имот.


7. Изградете системи за съхранение

От кухненските съдове, през тоалетните принадлежности и препаратите за почистване до личните вещи – всеки предмет се нуждае от обособено място, в което да бъде грижливо прибран. Практични вградени шкафове и чекмеджета, кутии и кошове, изработени от разнообразни материали – модерното обзавеждане и изработването на мебели по поръчка улесняват неимоверно много днешните собственици на жилища с малка квадратура. В случай, че нямате идеи как да оползотворите пространството, за да бъдат вещите ви винаги прибрани и добре подредени, бихте могли дори да разгледате снимки на вече обзаведени апартаменти и да потърсите вдъхновение за интериорни идеи. Добре е да имате предвид, че макар на пръв поглед отворените етажерки и рафтове да изглеждат стилни и красиви, не са разумен вариант, особено ако имате солидно количество лични принадлежности.


8. Мислете функционално

Не винаги минимализмът е синоним на лишения, напротив - той се превърна в еталон за стил и модерно обзавеждане. Чрез него може да постигнете изчистен дизайн, който ще впечатли гостите ви, а за вас самите ще гарантира удобство и функционалност. Затова е добре да се замислите от какво наистина имате нужда. Бъдете практични и мислете функционално, като не забравяте, че с течение на годините вещите със сантиментална стойност се трупат. Вероятно не бихте искали от самото начало на живота в новото жилище да сте изправени пред казуса какво да задържите и какво да изхвърлите. Затова е добре да се стремите към свободни пространства, които да бъдат подредени възможно най-оптимално, за да имате възможност за маневри вбъдеще.


9. Заложете на плъзгащи се врати

Плъзгащите се врати са още един вариант, чрез който бихте могли да обособите допълнителна зона при разделянето на помещението, без това да налага изграждането на стена. Изборът на място зависи пряко както от спецификите на пространството, така и от идеите и личните нужди на собственика на жилището. Какъвто и вариант да изберете при условното преустройство, имайте предвид, че полупрозрачните плъзгащи се врати са оптималният вариант. От една страна, те позволят усамотение, от друга, не възпрепятстват изцяло преминаването на светлина. Плъзгащите се врати могат да намерят подходящо приложение и при гардеробите, вместо стандартните врати, като по този начин, отново се спечелва известно свободно пространство.


10. Изберете сгъваеми и прибиращи се мебели

Изборът на сгъваеми и прибиращи се мебели е повече от благоразумна алтернатива в условията на силно ограничена квадратура. На пазара вече има достатъчно голям асортимент от подобен тип обзавеждане. Въпреки това, ако не откривате подходящите за вас мебели, или техният вид не подхожда на вкусовите ви предпочитания и цялостната визия за интериора на вашия апартамент, винаги може да ги използвате като отправна точка. Разгледайте подробно различните мебелни къщи и сайтове, предлагащи интериорни решения. Ако все пак не откривате „вашето“ нещо, разчитайте на вече споменатата възможност – мебели по поръчка. Така успешно ще съчетаете личния поглед и вкус с функционалността. Желаем ви успех!

Продай имота си за 48 часа