0888 11 22 00

Кредитен консултант. Защо да го ползваме и какви са задълженията му?

Кредитен консултант

Независимо дали сте взели решението да потърсите външно финансиране за покупка на имот или за лични нужди, трябва да имате предвид, че това е отговорен и сериозен процес. За да получите желаните средства, ще ви се наложи да проучите различни финансови институции, параметрите на финансирането, което биха ви отпуснали, както и условията, по които ще се осъществи заемът. За да бъдете одобрени за кредит, на първо място трябва да отговаряте на няколко предварително зададени изисквания, общи за почти всички кредитори - кредитоискателят да има навършено пълнолетие, да е назначен на постоянен трудов договор, да има чиста кредитна история и своевременно да внася осигуровките си. Ако отговаряте на условията, следваща стъпка за вас би била откриването на подходящата за вашите лични нужди и желания банка. Вземането на правилното решение обаче означава да отделите време, през което да направите консултации със съответните финансови институции, които да ви запознаят със своите оферти, а след това сами да изберете най-подходящата за вас. И тук важи правилото, че колкото повече, толкова по-добре. Колкото по-широк набор от оферти имате, толкова по-голям е шансът да изберете подходящата оферта, така че да избегнете потенциалния риск от трудности при обслужването на задължението в годините. 

Все повече потребители днес избират да се доверят на кредитен консултант, който да им окаже пълно съдействие през процеса по кандидатстване и одобрение на кредита. Вижте каква е неговата роля и научете повече за предимствата му в тази статия. 

 

Каква е ролята на кредитните консултанти?

На първо място, кредитният консултант е пряката връзка между кредитоискателя и институцията, която отпуска желаните средства. Това означава, че ще опознае в детайли нуждите на клиента и ще се заеме с откриването на няколко от най-добрите според неговите индивидуални нужди оферти, между които той да избира. През целия процес той ще бъде консултант по всички въпроси, свързани със заема, и ще предостави пълна осведоменост на клиента относно кредита. Сред основните му предимства е и доброто познаване на имотния пазар, което е голям плюс за тези, на които им предстои теглене на ипотечен заем. 

 

Предимства на работата с кредитен консултант

Съвместната работа с кредитен посредник за отпускането на заем има редица предимства, а може би основното за мнозина е, че услугата му е напълно безплатна. Не само ще ви съдейства за откриването на най-изгодния за вас кредит, но и ще ви спести от личното ви време. Не само - можете да му разчитате за пълно съдействие в процеса по теглене и отпускане на заема, както и за цялата съпътстваща процеса документация. Ще поддържа комуникация с вас дори след финализирането на процедурата, като ще бъде насреща при възникнали във времето въпроси. Можете да му разчитате за всякакви допълнителни услуги, особено за рефинансиране на заема. 

Спестяване на време

За да откриете най-подходящата за вас оферта, е необходимо да отделите време, през което да проведете консултации с различни банкови представители. Всяка финансова институция има своите различни условия и колкото повече оферти притежавате за сравнение, толкова по-голям е шансът да откриете правилната. За да не ви се налага да инвестирате от собственото си време, можете да се доверите на кредитен експерт, който да свърши цялата работа по подбора на оферти вместо вас. В рамките на няколко дни ще ви представи най-добрите, които изцяло отговарят на вашите нужди, така че да не губите излишно време в анализиране на всяка получена. 

Изгодни оферти

Нормално е всяка банка да се опита да ви задържи като свой клиент, поради което по време на консултация ще ви изтъкне основно своите предимства. Сътрудничеството с кредитен консултант обаче ви гарантира независим партньор в процеса, което означава обективен избор на най-добрата оферта. В повечето случаи посредниците имат установени партньорства с най-големите банки в страната, така че ще договори и преференциални условия за вас като негов клиент. Най-изгодната оферта ви гарантира минимизиране на риска от трудности при обслужването на заема във времето. 

Получаване на информация

Работата с кредитен посредник ви гарантира, че няма да ви се налага да се запознавате в детайли с работата на банки, брокери, нотариуси и оценители. Той ще поеме цялата комуникация с различните участници в процеса, като винаги ще ви запознава с най-актуалната информация, с която разполага, така че да имате ясна представа. Бързо и лесно ще разполагате с най-актуалната информация за работата на търговските банки, както и за самият пазар, който несъмнено е динамичен. Така ще сте сред първите, запознати с евентуални промени в условията на банките и лихвените нива, като компетенциите на посредника дори ще ви улеснят с предварителни прогнози, така че да можете да планирате плащанията си по предстоящите вноски в годините. 

Водене на преговори 

Успешното теглене на кредит е тясно обвързано с воденето на преговори с определен брой банки. Най-добре е ако това се случва едновременно, за да не забавяте процедурата във времето, но за сметка на това отнема значителна част от вашето собствено. Кредитният консултант ще изслуша всички ваши желания и нужди по време на първата ви консултация, а след това изцяло ще поеме процедурата по водене на преговори с банките. Така кредитът ви ще се случи бързо и лесно, без да сте се лишили от собственото си време в обикаляне по различни финансови институции. 


Справяне с административната работа

Сред най-трудоемката процедура по кандидатстването за кредит, е оформянето на съпътстващата процеса документация и запознаването с условията по договора. Ако сте решили да се впуснете в процеса сами, рискувате допускането на потенциална грешка при недобро запознаване с договора, който подписвате. Кредитният посредник обаче ще се заеме с цялата процедура вместо вас по кандидатстването и усвояването на кредита и ще съдейства с попълването на документацията. Така ще си спестите време и ще знаете, че възможните препятствия по пътя са преминати безпроблемно. 

Дългосрочно партньорство

Работата с кредитен консултант ви гарантира не само безпроблемно преминаване през целия процес по кандидатстването и отпускането на заема, но и дългосрочно сътрудничество от негова страна. Като негов клиент, той ще бъде на линия за вас във времето и ще ви запознава с най-актуалните пазарни промени. Ще ви съдейства за рефинансиране на кредита, когато открие още по-добри условия за вас. 

Професионалната кредитна консултация е сред най-практичните решения за потребителите, насочили се към теглене на кредит, особено когато става въпрос за ипотечен заем. Често купувачите на имот се насочват първо към откриването на мечтания нов дом, а след това към кандидатстването за външно финансиране на сделката. В такъв случай може да се окаже, че сте открили перфектния имот според вашите желания, но не можете да получите необходимия заем за него. Работата с кредитен консултант ви гарантира безпроблемно преминаване дори през предварителното одобрение, така че да не изпуснете жилището. Можете да му разчитате за всичко необходимо от началото до края на процедурата по отпускането на финансирането, дори след това. 
 

Продай имота си за 48 часа