0888 11 22 00

Обучение за брокер на недвижими имоти - практически съвети

Обучение за брокер на недвижими имоти - практически съвети
07 декември 2020

Ако сте изправени пред перспективата да направите завой в професионалното си поприще или тепърва се сблъсквате с дилемата коя е подходящата сфера, в която да реализирате първите си кариерни стъпки, то професията на брокера на недвижими имоти е чудесна възможност за вас. Обучението на консултанта обхваща както придобиването на професионални качества, които на по-късен етап да прераснат в ценен опит, така и развитието на т.нар. „меки“ умения. Те са от основно значение за успешната комуникация с клиентите и за установяването на доверие помежду ви. Кои са ключовите специфики на обучението на брокера на недвижими имоти и какво е необходимо за тяхното ефикасно усвояване, прочетете в следващите редове.


Пет основни практически съвета за брокера на недвижими имоти


1. Комуникирайте свободно

Свободната комуникация и създаването на усещане за откритост имат основна роля за това клиентът да се почувства предразположен, спокоен и да открие разбиране у своя брокер. Проявата на лично отношение, вслушването и съобразяването с конкретните изисквания на купувача са сред ключовите специфики, на които начинаещия брокер на недвижими имоти трябва да обърне особено внимание. В някои случаи се налага той да изпълнява много повече дейности от това да бъде обикновен посредник, който да спомогне за осъществяването на покупко-продажбата. Понякога брокерът на недвижими имоти се налага да обуе обувките на психолог, за да вникне в терзанията и притесненията на своя клиент. Друг път е необходимо да навлезе навътре в строителната тематика, за да даде точните характеристики на предлаганото жилище и да отговори на всички въпроси. Запитванията се случва да обхванат дори юридически казуси. Затова бъдете подготвени.


2. Познавайте пазара и се учете непрестанно

Успешната практика на брокера на недвижими имоти изисква преди всичко той да бъде обстойно запознат с тенденциите на пазара и спецификите, произхождащи от настоящия момент. За агента по недвижими имоти е важно да бъде компетентен за ценовите рамки на жилищата, за да бъде полезен. За да ориентира купувачите в правилната посока, той също така трябва да умее да предвижда етапите на ръст и спад в цените. От брокера се изисква да има наблюдения върху социалния прогрес на кварталите в града – реномето, с което се ползва конкретният район, значимите обекти от битово или институционално ниво, в близост до жилището. Преимуществата и недостатъците от местоположението на имота са също ценно знание, което да бъде предадено на клиентите. Разбира се, за подобни познания и подготвеност се изисква време. Затова обучението на брокера не свършва с навлизането в материята. Пазарната ситуация се изменя, поради което брокерът е длъжен да бъде постоянно в течение за новостите.

3. Имайте лично отношение към всеки клиент

Проявата на лично отношение е едно от качествата на брокера, които създават впечатление още при първия контакт с клиента. Поставяйки се на мястото на купувача, брокерът създава трайно усещане за доверие. Това е още едно доказателство, което свидетелства за това, че обучението на брокера трябва да бъде многостранно и с широк обсег. Работата като посредник предполага редица качества, които понякога го превръщат медиатор, друг път в дипломат или съветник. От време на време се налага да създава осезаемо приятелско отношение, за да спечели благоразположението на своя клиент. Създадените впечатления от цялостното отношение в голяма степен влияят пряко върху успешното сключване на сделка.


4. Научете основните законови и юридически рамки

Познанията, отнасящи се към законовите и юридически рамки, са съществени за професията на брокера на недвижими имоти. Брокерът може да даде напътствия на своя клиент каква допълнителна документация да изисква от продавача, за да подсигури спокойствието си и да елиминира потенциален риск. Освен това, брокерът е задължен да подготви своя клиент за изповядването на сделката, да съдейства при изкарването на необходимите документи, като го ориентира за точните институции. По този начин брокерът спестява много ценно време и усилия на своя клиент.


5. Не се притеснявайте да потърсите помощ

За тепърва навлизащите в пазара на имоти, изброеното дотук може да изглежда притеснително и натоварено с твърде много изисквания. Това обаче не трябва да се превръща в причина за отказ от професията. Обучението на брокера на недвижими имоти е съпътствано от придобиването на много умения, което се случва както с навлизане в спецификите на професията, така и с искрено желание за учене. Именно поради това не бива да се свените да потърсите помощ и съдействие от колегите си.


Три неща, които ще ви направят по-добри


1. Намерете своя ментор

Откриването на човек, който да ви въведе в особеностите на работата и да ви подготви за предизвикателства, е ключов момент. Не е задължително менторът да бъде конкретно лице, което да ви въведе в професията. Научете се да слушате внимателно, наблюдавайте и се учете от всички ваши колеги. Това ще ви даде по-обхватен поглед и разнообразни подходи, които да приложите, за да изберете точния за вас. Разбира се, ако можете да разчитате на професионалист, който да отговаря за вашето пълноценно усвояване на тънкостите в професията на брокера, още по-добре. Възползвайте се от шанса да придобиете както практически умения, така и теоретично знание, което впоследствие да прилагате в работните си ангажименти.

 

2. Бъдете продуктивни

Бъдете инициативни. Не оставяйте нещата да се случват от само себе си, а работете за своето личностно израстване. За да натрупате професионален опит и поглед над пазара се изисква много посветено време, усилие и отдаденост. Затова работете неуморно и дайте всичко от себе си. Процесът е труден и понякога може да се чувствате обезверени, но това не трябва да ви спира. Професията на брокера изисква постоянно учене, съчетаване на различни личностни качества и следене на тенденциите и новостите на пазара на имоти. Необходимо е да се усъвършенствате комуникационния ви подход, да работите в посока създаване на стабилни връзки и да се научите на менажирате всички дейности, за да се случват срещите ви в срок. Естествено, за това се изисква време и постоянство, а процесът не  спира, тъй като за да се развивате пълноценно, трябва да се информирате постоянно. Запомнете, обучението не свърша с назначаването ви, всъщност именно тогава започва реалното приспособяване към професионалните ви задължения.

 

3. Поставяйте си високи цели и не се притеснявайте от провала

Неминуемо професионалното израстване поражда условия за допускане на грешки. Не бива да се страхувате от провал. Напротив, стремете се да разширявате и надграждате знанията си ежедневно. Поставяйте си високи цели и се борете за тяхната реализация. Това е отправна точка, която да ви насочи в правилната посока. Гледайте на грешките си като уроци, които да ви накарат да се почувствате по-уверени и знаещи за в бъдеще. Не позволявайте на няколко неуспешни сделки да дефинират усещането ви за принос, все пак всеки има своите лоши дни и малцина са тези, които се приспособяват от раз. Дайте си време, за да свикнете и не се отказвайте вследствие на първите спънки. Напротив – поучете се от тях и ги трансформирайте в успехи.


 

Продай имота си за 48 часа