0888 11 22 00

АДРЕС Недвижими имоти - 2013 Четири от пет сделки са за жилища под 50 хил. евро

АДРЕС Недвижими имоти - 2013 Четири от пет сделки са за жилища под 50 хил. евро
07 май 2013

Сериозен ръст на сделките за жилищни имоти в ниския ценови сегмент отчитат от "АДРЕС Недвижими имоти" за първото тримесечие на 2013 г. Общо 4 от 5 сделки, или 80% от договорките за периода януари-март, са сключени за жилища на стойност под 50 000 евро. Закупените имоти са разположени главно в периферните квартали на столицата, а площта им варира между 45 и 75 кв.м.

Хората с по-ниски финансови възможности бяха изключително активни през първото тримесечие на годината, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на "АДРЕС Недвижими имоти".

В неустойчивите в момента времена те решиха, че е по-разумно да направят сигурна инвестиция за парите си, каквато е покупката на имот. Макар и малко, тези средства обикновено стигаха да покрият около 40% от стойността на сделката, а останалите купувачите осигуряваха чрез кредит.Покупката на жилище се улесни и от политиката на банките през последните месеци, се посочва още в анализа на АДРЕС. Макар да не се наблюдава осезаем ръст в кредитирането, популярност набраха потребителските кредити, които вече достигат и до 50 000 лева. Това позволява на редица купувачи да прибегнат до външно финансиране за покупка на имот, без да преминават през процедурата по теглене на ипотечен кредит.По данни на АДРЕС за първи път сме свидетели на силни по отношение на активността на сделките януари и февруари, тъй като обикновено стартовите два месеца на годината се свързват със сравнително по-пасивен пазар. Това според експертите от компанията се дължи на факта, че купувачите разбират, че спадът на цените е в миналото, а новите строежи са далеч по-малко като обем на фона на тези отпреди няколко години. В допълнение към това голям процент от хората считат съхранението на парите си в банка за несигурно.

Понижението на цените няма как да продължи, като до края на годината очаквам дори лек ръст. Считам, че през 2014 г. цените на имотите ще бъдат по-високи спрямо настоящата година, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС.

В същото време инвестицията в имот винаги е по-сигурна от съхранението в банка. Много хора оставиха в сметките си гарантираната при фалит сума от 196 000 лева, а с допълнителните средства активизираха търсенето си на качествен имот.Според анализа на АДРЕС по-голямата част от закупените през периода апартаменти са в квартали като "Обеля", "Гевгелийски", "Свобода", "Овча купел", "Лагера", "Манастирски ливади", "Люлин", "Младост", но и района на широкия център. Интересна сделка е покупката на 3-стайно жилище в "Обеля" с квадратура 80 кв.м за 30 000 евро. Апартамент с площ от 65 квадрата в "Гевгелийски" е продаден за 28 000 евро, а къща в Мировяне с площ от около 130 кв.м е струвала на новия си собственик 37 000 евро.

По данни на АДРЕС около 14% от жилищата, купени през периода януари-март, са с цел инвестиция. Практиката през тримесечието бе да се купи евтин, необзаведен апартамент, който впоследствие да се преустрои, ремонтира и даде под наем. Търсенето е насочено главно към двустайни жилища – повече от половината сделки за тримесечието са именно за такива имоти. Следващите по популярност са тристайните апартаменти – те представляват ¼ от сделките, сключени от началото на годината. Едностайните жилища заемат едва третата по предпочитание позиция.
Поведението на купувачите през първото тримесечие на 2013 г. бе в унисон с предпочитанията на наемателите. Те от своя страна концентрираха търсенето си основно към добре обзаведени или поне ремонтирани жилища, при това в централните или близки части на града.

Пазарът на наеми за периода е концентриран основно в района на ул. "Г.С. Раковски", бул. "Христо Ботев", района на Докторската градина, бул. "Мадрид", бул. "Витоша", както и в квартали като Банишора, Лозенец, Южни райони, Изток. Наемните нива започват от около 150-250 евро за жилище в близък до центъра район с квадратура между 40 и 60 кв.м.
Времето за отдаване на жилище под наем обикновено е между 2 и 4 седмици, а за продажба продавачите отделят поне 1-2 месеца.
С настъпването на пролетта се засили и интересът към наемането на малки магазини.
Около 12% от отдадените под наем обекти са именно за такъв тип площи. Интерес представляват имотите в районите като "Лагера", "Гео Милев", Център и "Изток". Търсят се главно помещения между 50 и 100 кв.м. Продължават да са много търсени магазините по ул. "Граф Игнатиев", ул. "Георги. С. Раковски", бул. "Витоша". Търсенето за бул. "Витоша" е сериозно, особено за заведения с възможност за тераси, преди началото на летния сезон. Магазините на добри локации с правилно определена цена вече намират наематели бързо, дори в рамките на месец. Така почти не се достига до поставяне на надписи "Отдава се"

Наталия Лакова, мениджър "Кредитни продукти", Societe Generale Eкспресбанк:Увеличаваме обема на отпуснати жилищни кредити, пазарният ни дял нараства

В момента има определена стабилизация както на пазара на имоти, така и на пазара на жилищните кредити, който следва тренда на покупко-продажбите в страната. Забелязва се определено повишаване на търсенето на жилищни кредити през последните 2 месеца както спрямо началото на годината, така и спрямо предходната. Това е резултат и на стабилизирането на цените на имотите и решението на клиентите да инвестират в недвижимост както за живеене, така и само като инвестиция.

Политиката на SocieteGenerale Eкспресбанк по отношение на жилищното кредитиране е постоянна и последователна през всички години.

Банката се стреми да предложи на своите клиенти в този сегмент условия, които ще ги улеснят и подпомогнат във взимането на решение за покупка на имот и в обслужването на кредита през целия срок. Така SocieteGenerale Eкспресбанк предложи на пазара нови оферти с намаляване на такса усвояване на кредита и без такса за предсрочно погасяване със собствени средства след 3-ата година. Няма и такса разглеждане на документи и управление на кредита. От март тази година банката предлага и жилищни кредити с първоначален гратисен период по главницата до 12 месеца, което дава възможност на клиентите да намалят размера на месечните си вноски през първите месеци след закупуване на имота и да използват средствата за ремонт и обзавеждане на дома.

През последните години банката увеличава обемите на отпуснати жилищни кредити, като съответно нараства пазарният ни дял в жилищните кредити през последните години.
Жилищните кредити на банката са предназначени за всички клиентски групи и закупувани типове имоти – масови, луксозни, втори дом. Банката не прави разграничение за ново/старо строителство, няма ограничение за типа имот и начина на изграждане, както и за експлоатационен срок на имота. Също така се кредитират всички клиентски групи, като банката има и специален продукт – кредит за българи, работещи в чужбина с улеснена и прозрачна процедура за кандидатстване.

По наши наблюдения всички сегменти - масов, луксозен, втори дом, се развиват пропорционално, има търсене за различни видове имоти. По-голямо търсене се отбелязва в по-големите градове поради по-високата икономическа заетост на населението, но имаме и голям брой сделки в малките населени места поради липса на ограничение в кредитирането на отделните градове и отделни видове имоти (напр. ваканционни).

Прогнозите ни развитие на сектора е стабилизация на търсенето на имоти, увеличаване на сделките за покупко-продажба и съответно увеличаване на броя на нови жилищни кредити както благодарение на развитието на пазара, така и на добрите предложения на банките.

Кредит център:Търсят се кредити с фиксирана лихва за по-дълъг период

Заемите с фиксирана лихва за по-дълъг период трайно се позиционираха на кредитния пазар, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на КредитЦентър и Creditpoint.bg.
Повечето от клиентите, притеснени от случващото се на политическата сцена, търсят вариант да се застраховат от възможни по-неблагоприятни развития на ситуацията, но без да отлагат покупката на нов дом.

Друга тенденция е търсенето на максимално изгоден кредит в по-високия ценови сегмент 60 000 – 100 000 евро. Над 80% от клиентите, които теглят по-големи кредити, сравняват офертите по ГПР. Между 7 и 8% се движи най-често ГПР за жилищните кредити в момента, като за определени кредитни сделки може и под 7%.

Средният размер на кредитите за март е 31 304 евро. Съотношението между европейската и българската валута е 54% в полза на лева.
Над 80% от всички ипотечни кредити остават тези между 10 000 и 50 000 евро. Близо 3% от заемите са над 90 000 евро, а до 10 000 евро са 4.2% от кредитите през март. Около 12% от изтеглените през третия месец от годината суми са между 50 000 и 90 000 евро.

Най-предпочитаният срок за погасяване на ипотечния заем остава този между 16 и 20 години. Втори по популярност е периодът между 10 и 15 години, който е предпочитан от близо 1/5 от кредитополучателите през месец март. От 21 до 25 години избират малко над 22% от потребителите. Срок на погасяване над 30 години пък се оказва предпочитан от 1.1 % от хората.
Най-популярният размер на външно финансиране през март е този между 50% и 60% - 23.6% от хората избират него, за да покрият сделката си.

Следващият е близък по предпочитание – 23.3% от кредитополучателите са избрали кредит, който покрива между 60% и 70% от стойността на покупката.

Между 90% и 100% външно финансиране използват близо 1% от потребителите на ипотечни кредити през март.

През март пазарът на ипотечно кредитиране остава стабилен, посоката на движение на лихвите остава надолу, активността на клиентите се запазва близка до предходните месеци.

Мартин Димитров, председател на Националното сдружението на домоуправителите в Република България:От няколко години се структурират сериозни компании за управление на многофамилни блокове

За съжаление официална извадка или проучване за актуалното състояние на жилищния фонд до моментане съществува. Всички ние обаче имаме наблюдения относно заобикалящата ни градска среда и едва ли някой може да твърди, че тя му харесва, това в най–голяма степен се отнася за кварталите с комплексно застрояване.

Масовaта форма на управление на многофамилни жилищни сградив режим на етажна собственост досега e управител или управителен съвет, най-често избран от собствениците на самата сграда.
Тепърва от няколко години насам се изграждат традиции и се структурират сериозни компании за поддръжка и управление с достатъчен финансов и административен капацитет.
На първо място, много активна работа с хората, за да се преодолее слабата заинтересованост в тях по отношение на съществуващите оперативни програми, не можем да не отбележим и факта за сериозната икономическа и финансова криза.
В конкретния случай е задължително да се помисли от министерството на регионалното развитие и управляващия орган на програмата за включване на граждански контрол от експертни организации.

Не трябва да забравяме или подминаваме, че собствеността е отговорност и в тази връзка опитът от обществата с традиции в управлението на такава показва, че най-ефективните и прагматични решения са тези, когато хората от даден квартал или населено място могат да участват във вземането на решения, касаещи ги пряко, например договарянето на извозването на смет или почистването на самия квартал и редица други комунални услуги.
Това става посредством локални (квартални) асоциации от собственици, заинтересовани да получат добра услуга на добра цена.


Строителство градът, бр.18, 07.05.13, с.28+29

Продай имота си за 48 часа