0888 11 22 00

Породи кучета, подходящи за отглеждане в апартамент

Породи кучета, подходящи за отглеждане в апартамент
25 декември 2020

Преди да се сдобиете със своя четириног другар, обмислите какви са нуждите на избраната от вас порода, колко време бихте могли да отделяте на своето куче и дали животът в апартамент би му понесъл добре. Не забравяйте, че връзката между стопанина и неговия домашен любимец е повече от специална, а кучето се превръща в почетен член на семейството. Научете кои са породите кучета, за които животът в апартамент не представлява проблем, а дори напротив – четириногите приятели ще бъдат повече от щастливи да прекарват време близо до вас

 

Пет породи кучета, подходящи за отглеждане в апартамент

Много хора предпочитат малките породи кучета за отглеждане в апартамент, тъй като именно комфортът на животното е от ключово значение за тях. Така любителите на големите представители на кучешкото семейство се налага да направят компромис. Разбира се, отглеждането в апартмант на един голдън ретривър не е невъзможно, но със сигурност големите кучета ще изискват много повече време, внимание, пространство и грижа. Поради своята преданост и податливост към дресиране, ретривърът би се превърнал в чудесно куче пазач, което зорко да държи под око жилището на своите стопани. Въпреки това, не би се чувствал толкова добре, поради своята активност и нуждата си от движение, която е осезаемо ограничена в условията на отглеждането в апартамент. Ето и нашият списък от пет малки породи кучета, с които да съжителствате спокойно, ако нямате къща или двор.


1. Пекинез

Пекинезите достигат до 20 см височина, като тяхното средно тегло варира спрямо особеностите на пола. Обикновено женските представители на породата тежат 4,5 кг., докато мъжките екземпляри достигат до 4,6 кг. Освен подходящата за отглеждане в апартамент големина, пекинезите са чудесен избор за куче, тъй като имат дълга продължителност на живота – около 14 години. Макар че са склонни понякога да проявяват характер, обикновено са много добродушни, гальовни и контактни, което ги превръща в чудесни четириноги приятели. В миналото са били отглеждани в китайските императорски дворци и изключително ценени от знатните особи. Едно от основните качества на пекинезите е склонността им да си поспиват, поради което може да бъдете спокойни, когато оставяте своя любимец без пряк надзор у дома. Грижата за тях изисква особено внимание в поддръжката на козината, като е необходимо тя да бъде разресвана ежемесечно, а когато се налага, дори ежедневно. Ако изберете пекинез за домашен любимец, трябва да бъдете особено внимателни с начина на хранене, тъй като тази порода има податливост към напълняване.

 

2. Мини пинчер

При мини пинчера възрастните достигат ръст 25-30 см и тегло между 4 и 6 килограма. Породата възниква неотдавна, като първите екземпляри се появяват преди около 100 години. Ако предпочитате спокойни и уравновесени кучета, то Пинчерът не е добра алтернатива за вас. Той е смел, дори малко безразсъден, винаги нащрек и с постоянно любопитство към случващото се в света. Това го нарежда сред идеалните пазачи на дома, но навярно не и сред любимците на съседите. Козината му изисква малко грижи, а слабото му място са капачките на коленете. Въпреки това, мини пинчерът обича разходките, макар в студените дни да се налага да бъде облечен. Поради малките размери на стомаха му, се налага да се храни по-често и с по-малки количества. Макар не толкова послушен, пинчерът се нарежда сред най-подходящите породи за отглеждане в апартамент.


3. Мопс

Още един прекрасен избор за куче, подходящо за отглеждане в апартамент е мопсът. Той е енергичен, жизнерадостен и обича вниманието. Средна височина на мъжките екземпляри е от 30 до 35 см, а на женските – от 25 до 30 см. Теглото им се движи в диапазон между 6 до 9 кг при мъжките индивиди, като при женските е от 5 до 8 кг. Въпреки, че обичат приключенията, заредени са с позитивен заряд и любопитство и се разбират с другите кучета, те предпочитат компанията на своите собственици. Много рядко биха проявили агресивно поведение и то би било по-скоро, за да защитят своя стопанин. Трябва да знаете, че игрите с мопса са от особено значение за неговата социализация и е важно да присъстват задължително в неговото ежедневие. Бъдете внимателни към здравето му, тъй като той притежава предразположеност към различни здравословни проблеми с дихателните пътища, ушни инфекции, както и сълзене и опасност от изскачане на очите.Това не бива да ви отказва, тъй като мопсът е верен и прекрасен приятел, който ще ви дари с много обич, а отглеждането му в апартамент ще бъде безпроблемно.


4. Френски булдог

Ако обичате домашния уют и сте спокойни по природа, то френският булдог е идеалният избор за вас. Тази порода е чудесна за отглеждане в апартамент, тъй като представителите ѝ не се нуждаят от обширно жизнено пространство. Те се привързват лесно към своите стопани и обичат да стоят в близост до тях. Кротки кучета, на които им харесва да прекарват време в гледане на телевизия. Френските булдози са благи по нрав, игриви и общителни. Въпреки това, е добре да знаете, че поради анатомията си дишат по-трудно, което е причина да се изморяват и по-бързо. Освен това, противно на кучешката си природа, не са особено добри плувци, но ако водите по-улегнал начин на живот, това едва ли би било проблем. Сред положителните им черти е липсата на каквито и да било перипетии при съжителството им с подрастващи, дори напротив, неусетно ще се превърнат в страхотна компания на вашето дете. Що се отнася до размерите – на височина достигат между 28-33 см, а теглото им варира между 7 и 13 килограма. Продължителността на живота им е около 10-12 години. Произходът им датира от XIX век, като френският булдог произлиза от кръстоска между булдози, внесени от Англия, и френски мишеловни кучета.


5. Болонка

Болонките са интелигентни и симпатични по нрав кучета. Подходяща порода за стопани, които имат време, тъй като болонката обича компанията на своя приятел – човека. Породата се характеризира с мил характер и безпроблемност в комуникацията си с деца. Важно е да имате предвид, че са трудни са дресировка, тъй като са много добри манипулатори. Затова е добре да се въоръжите с търпение и постоянство, ако искате да ги научите на някой номер или да ги привикнете към определен режим. Въпреки привързаността си към хората, болонката проявява резервираност към непознати и е възможно да излае, за да уведоми своя стопанин при случай на нещо ново или непознато, което ги превръща в чудесен пазач на дома. Независимо от това, болонките не са агресивни по природа. Радват се на добро здраве и обичат кратките разходки, макар че биха помахали с опашка, ако ги разведете и за по-дълго навън. 

 

Съвети за отглеждане на куче в апартамент

Изберете подходящ апартамент

Подходящият апартамент за отглеждането на куче не винаги задължава собственика да инвестира в голямо по квадратура жилище. От по-голямо значение са свободните пространства и възможността вашият домашен любимец да се радва на спокойно придвижване, дори в моменти, когато е сам вкъщи, а не на разходка. От значение е да обособите специално място за своя четириног приятел, в което той да се храни, спи и да се чувства добре. 


Изградете навици у домашния си любимец

Изграждането на навици у домашния любимец понякога коства много време, постоянство и усилия. Това обаче не трябва да ви отказва. При невъзможност да се справите сами, разчитайте на специализирана помощ от треньори или училища за кучета. Навиците на любимеца трябва да се създават от най-ранна детска възраст. Ако желаете да опазите част от апартамента си само за вас, направете заграждения, които да покажат и научат вашия другар, че не е правилно да пристъпва натам. Бъдете търпеливи и подхождайте със спокойствие, кучета са сред най-интелигентните животни, а с нужните повторения и лакомства за награда, ще научат правилата в дома.


Разхождайте го често

Няма по-голяма радост за вашия четириног другар от разходките с вас. Освен физиологичните си нужди, това спомага за социализирането му с другите кучета, развива двигателните му умения и спомага за жизнения му тонус. В допълнение към това, в игрите кучето гради доверие в своя стопанин, учи се какво е редно и нередно да се прави и играе. Разхождайте вашия любимец често, като се съобразявате с нуждите на неговата порода, но и с тези на самия него. Направете си график и го следвайте стриктно, за да научите своето куче кога предстои разходка, с което ще намалите вероятността да извърши “беля” в апартамента.
 

Продай имота си за 48 часа