0888 11 22 00

Как да предпазим дома си от кражба по време на празниците

test
21 декември 2020

Празниците наближават, а с тях и обичайното натрупване на почивни дни. И докато някои предпочитат да ги посрещнат в тесен семеен кръг, за да се насладят на домашния уют, то други избират да посветят свободното време на дългоочаквано пътуване. Откриване на нова дестинация, посещение на любимо място или просто бягство от големия град – изборите са многобройни и зависят както от възможностите, така и от емоционалните нагласи. Не трябва обаче да забравяме, че именно по това време традиционно се увеличават обирите на жилища. Какво прави периодът толкова подходящ за набези и за какво трябва изрично да внимаваме, за да предпазим жилището си от кражба. Осигурете си спокойни празници и добро настроение, като своевременно помислите как да подсигурите дома си и какви мерки да за безопасност да предприемете.


Защо обирите се увеличават покрай празниците?

Няколкодневното отсъствие от дома по време на празниците е повече от чудесна перспектива за осъществяване на недобросъвестните намерения на обирджиите. Обикновено преди да нанесат удар поне няколко дни подред крадците следят обстойно и отблизо набелязаното жилище. Въпреки това, действията им често остават незабелязани, тъй като предпразнично губим част от бдителността си. Често сме разсеяни от планирането на почивката, уреждането на служебните ни ангажименти преди отпътуването, изготвянето на списъци за пазаруване на подаръци и т.н. Въз основа на това, пропускаме да доловим отявлени сигнали като присъствието на хора със съмнително поведение и на такива, които не са от жилищната кооперация, но се „навъртат“ из общите помещения на сградата, под претекст че търсят някого или имат работа.


Поради това е препоръчително да бъдем нащрек, като не оставяме впечатление на разсеяни собственици. Ако сте в приятелски отношения с някой от съседите си, бихте могли да го помолите периодично да наглежда апартамента ви. Освен това, разумна практика е да оставите ключ на някой близък, който да проверя пощенската ви кутия и да прибира писмата и брошурите от нея. Полезно е някой да следи дали дадена институция няма да остави съобщение, залепено на вратата на жилището. Един от най-отявлените показатели, по които крадците се ориентират за нашето отсъствие, е оставянето на такива следи. Те вършат идеална услуга на крадците, тъй като не само че издават, че жилището ни е временно необитаемо, но и че е оставено без какъвто и да било надзор.
Все пак е препоръчително да бъдем особено предпазливи при поверяването на ключа от апартамента на някого. Имайте на ум, че нерядко част от престъпните схеми се осъществяват именно с помощта на привидно добронамерени съседи, които с готовност се съгласяват да се грижат за цветята или домашния ви любимец. Затова е желателно да се доверявате само на истински близки хора, за които сте сигурни, че са надеждни. Избягвайте да разгласявате излишно информацията, че заминавате, както и за колко време ще ви няма, сред случайни познати 


Как да предпазим дома си от кражба

Ако ни предстои пътуване и искаме да предпазим дома си от кражба, можем да приложим някои от общите съвети, на които често лицата на реда ни обръщат внимание. Редно обаче е да се отбележи, че в зависимост от ситуацията и продължителността на отсъствието ни от дома, някои от напътствията могат да ни изиграят лоша шега.


Не оставяйте лампите включени, ако ще отсъствате за дълго

Широкоразпространен „обичай“ е да оставяме лампите запалени, когато излизаме привечер, за да се създадем впечатление, че сме си вкъщи. Въпреки това, ако планираме да отсъстваме за по-дълъг период от време, оставянето на осветлението включено не е подходящ вариант. От една страна, постъпката до голяма степен се обезсмисля, от друга, може да погледнем на нея като на напълно неблагоразумна идея. Това е така, защото осветлението реално би създало представа, че в жилището има някого, но тя ще има само временен ефект, тъй като лампите са включени непрекъснато, дори през деня, когато няма необходимост. Освен това, даже не толкова опитен обирджия при по-усилено вглеждане, би разбрал, че независимо от осветеността на жилището, в него няма движение. Особено ако жилището е на по-ниските етажи и позволява да бъде обстойно огледано. Така вместо да опазим дома си, ще направим откровена услуга на обирджиите, като ги улесним значително.


Не дръжте ключовете на лесно достъпни места

Едно от най-необмислените и дори безразсъдни действия, които бихме могли да предприемем, е да оставим ключовете от жилището си на леснодостъпно място. Красноречив пример за това е поставянето им под черджето пред входната врата. Виждали сме това действие в редица филмови продукции, като можем да се съгласим, че дори на екран изглежда като напълно неоправдана и неразумна постъпка. Навярно бихме имали евентуална полза единствено в случаите, когато сме излезли, без да съобразим да вземем ключовете си. Независимо от това, по-основателно е да оставим резервно копие на ключовете си у доверен приятел, отколкото под изтривалката, където всеки би имал неограничен достъп. Важно е да подходим отговорно и винаги да премисляме решенията си.


Не забравяйте дори един прозорец отворен

Независимо дали планирате да отсъствате само за уикенда, или за по-дълъг период, не забравяйте да затворите всички врати и прозорци. Макар да ви се струва като напълно безопасен вариант да оставите прозорците в режим на проветрение, за да циркулира свеж въздух в апартамента, това в никакъв случай не е желателно. При благоприятни условия сръчните и обирджия са способни да преодолеят безпрепятствено защитата дори  на заключени и затворени врати и прозорци. Какво остава за случаите, когато ние сами им предоставяме лесен и бърз достъп до жилището си. Без значение дали жилището ни се намира на по-висок етаж, трудно бихме гарантирали неговата обезопасеност, тъй като много често крадците използват решетки, външните тела на климатиците, водосточни тръби и други елементи на сградата, за да се изкачат до набелязаното жилище.


Не оставяйте скъпи вещи и ценности на видни места

Препоръчително е изобщо да не държите скъпи вещи от особено значение за вас у дома, когато възнамерявате да отсъствате. Ако все пак това се налага, бихте могли да инсталирате секретно чекмедже или сейф, в които да съхранявате ценностите си. Дори да решите, че не се нуждаете от специално защитено пространство, все пак е разумно да не оставяте скъпи принадлежности като бижута, заделени пари или други ценни вещи на видни места. Често извършените кражби се осъществяват в имоти със значително количество материални ценности. Крадците имат различни подходи, чрез които се снабдяват предварително с подобен тип информация, а също така понякога разчитат на добре осведомени доносници. Ако например скоро сте се сдобили с нов телевизор и не изхвърлите неговата картонена опаковка, а я оставите небрежно пред вратата си за известно време, това би бил чудесен знак, от който обирджиите да се възползват.


Не споделяйте важна информация с непознати

Колкото и изкушаващо да изглежда да покажем на света къде и как прекарваме празниците, не е основателно да го правим, особено ако няма кой да се грижи за дома ни, докато ни няма. Затова запазете красивите мигове и вълнуващите моменти на снимки, които да споделите, след като вече сте се прибрали. 
 

Продай имота си за 48 часа