0888 11 22 00

Щастливи клиенти = успешен брокер! Как да го постигнете?

Щастливи клиенти = успешен брокер! Как да го постигнете?
16 ноември 2017

Няма бизнес, който да не е зависим от броя и щедростта на клиентите. А да ги спечелиш, задържиш и направиш щастливи е едно от най-трудните неща в професионален план. Причината е, че хората са различни, имат индивидуални потребности, които се променят постоянно.
В бизнеса с недвижими имоти щастието на клиентът е на първо място. Ето защо добрите консултанти влагат много усилия и енергия, за да спечелят доверието и дори приятелството на хората, чиито домове купуват и продават. Как се постига това?


1. Давайте безплатни съвети

Не, не издавате тайните си и ноу-хау на всеки срещнат, а обърнете подобаващо внимание на клиента си, когато ви се обади с въпрос. Не си мерете минутите и не пресмятайте наум какво ще му струва всяка допълнителна дума. Покажете му, че оценявате предложенията му и го консултирайте дори да не е наложително. Той ще го оцени и ще се почувства наистина важен.


2. Бъдете гъвкави

Изключително важно за консултантите недвижими имоти е тяхната гъвкавост. Много от клиентите ви работят от 9 до 18, което означава, че вие ще работите с тях вечер, уикенда или дори по празници. Добрият брокер няма работно време, той винаги е наличен!


3. Задавайте много въпроси

Много клиенти не са свикнали да работят с брокери и не знаят каква информация да ви дадат. Питайте смело! Въпросите ще създадат впечатление, че сте компетентен и подготвен.


4. Информирайте го

За да бъде доволен, клиентът трябва да е час по всяко време какво се случва с неговата оферта или търсене. Не чакайте той да ви позвъни, а го дръжте в течение дори с най-малкия напредък. Така ще спечелите доверието му, а и той ще види, че наистина инвестирате време и сте отдадени на това да му намерите/продадете имота. 


5. Спазвайте срокове

Един от критериите за коректност е дали умеете да спазвате поставените срокове. Внимавайте какво обещавате и бъдете обективни и директни още отначало затова колко време ще евентуално ще отнеме всяка една от фазите по покупка/продажба.


6. Бъдете отговорни, поемете вина за грешка, ако се налага

Клиентът вярва, че той е безгрешен. Не е, но не е хубаво да му навирате грешките в очите. От друга страна, ако вие допуснете такава, поемете отговорност и веднага дайте решение на ситуацията. Така няма да загубите клиента и дори може да спечелите доверието му, виждайки, че реагирате адекватно и сте надежден и отговорен брокер.


7. Слушайте

Едно от най-важните качества на добрия консултант е умението да слуша. Клиентът винаги ще има какво да каже. Понякога дори неща, които не са свързани с работата. Изслушайте го, покажете съпричастност, сближете се, за да ви се довери.


8. Поставете всички договорки на хартия

Много приказки и накрая нищо. Сигурно сте ставали "жертва" на подобни ситуации? За да го избегнете в работен план, оформете всички обещания, задължения и стъпки на хартия. Нека не остават неясноти.


9. Предложете нещо повече

Невинаги възможно, но силно препоръчително. Условията на фирмата, за която работите са ясни, но ако можете да добавите и нещо персонално от себе си към услугата, това ще бъде оценено.


10. Покажете лоялност

Не пропускайте възможност да покажете на клиента си, че вие вършите нещата, така че да са изгодни единствено и само за него.


11. Интересувайте се

Личните разговори са важни, защото предразполагат човека отсреща да се отпусне. Той се чувства като приятел, а не клиент. Не забравяйте, че професионалните връзки се прекъсват по-лесно, от личните. Създайте лични връзки, спечелете клиент до живот!


12. Търсете тяхното, не вашето

Не забравяйте, че вашата работа е да удовлетворите желанията на клиента, а не вашите. В случай, че търсите имот за него, нека отговаря на изискванията на клиента. За какво вие мечтаете е нещо съвсем различно.

Изглежда ли ви трудно? Прави сте, не е! Следвайте съветите и слушайте менторите си и ще станете наистина успешен консултант недвижими имоти. А документ за професионална квалификация и най-доброто обучение и практики можете да получите в Адрес - компанията, в която работят най-добрите и щастливи брокери.


Повече за възможностите да работите като брокер на недвижими имоти можете да научите от фейсбук страницата на Адрес – Твоят нов работен Адрес или като пишете на hrteam @ address.bg. 
Може директно да кандидатствате за позиция консултант недвижими имоти в Адрес ТУК

Продай имота си за 48 часа