0888 11 22 00

Инвестиции в недвижими имоти: пътеводител за успешни инвеститори

Инвестиции в недвижими имоти

Как да се превърнете в успешен инвеститор? Прочетете повече по темата в тази блог публикация! В нея ще намерите и съветите, които нашите експерти споделят!

 

Как да инвестираме в недвижими имоти?

Най-често срещаната инвестиция в имот е с цел отдаването му под наем, но и много хора купуват недвижимо имущество, за да предпазят спестяванията си от инфлацията.
При покупка на жилище с инвестиционна цел, печалба може да бъде реализирана чрез отдаването му под наем или ако бъде препродадено след време на по-висока цена. Затова, още при покупката на недвижимо имущество е важно да сте наясно дали ще очаквате доход от наем или по-скоро искате да вложите средства в имота,  да го ремонтирате, обзаведе и след това да го продадете на по-висока цена. 
Ако купувате имот с инвестиционна цел е добре да проучите тенденциите за развитие на пазара, както и да се запознаете с бъдещи инфраструктурни промени за развитие на района в който имате намерение да търсите имот. Ако инвестирате в имот с цел пасивен доход, то изборът на локация е ключов за размера на наема, който можете да вземете.

 

Кога е правилният момент да се инвестира? 

Интересът към инвестиции в недвижими имоти у нас се повиши значително през последните няколко години. Основните причини за това са постоянно растящите цени на имотите и по-изгодните условия, които банките предлагат при теглене на ипотечен кредит.
Най-общо казано, правилният момент за инвестиция в имот според имотните консултанти е, когато човек може да си го позволи.

 

От какво зависи дали инвестицията ни ще е успешна?

Собствеността на имот несъмнено води до капиталова печалба, независимо дали покупката е осъществена с цел отдаване на жилището под наем, или препродаването му на по-висока цена. За да бъде обаче инвестицията успешна следва да се вземат предвид редица фактори. На първо място трябва да се избере подходящ район, в който се наблюдава правилно съотношение между търсене и предлагане. От ключово значение е и дали имотът има перспектива за повишаване на стойността си след време. Такава инвестиционна стратегия може да превърне жилището в успешна инвестиция за собственика, най-вече защото, за разлика от останалите инвестиционни ниши, позволява разсрочено изплащане на стойността му. 

 

За да бъде успешна инвестицията в имот, е важно той да се намира в атрактивен и перспективен район, който представлява интерес за купувачите. Това се определя от неговата локация - кварталът, в който е разположен, удобствата в него и близостта им до жилището. Колкото по-добри транспортни връзки до центъра на града и ключовите в него булеварди и шосета има района, толкова повече расте интересът. Големите търговски центрове, наличието на училища, детски градини, заведения за хранене, супермаркети и болници в съответния квартал също са от ключово значение за атрактивността на локацията. Колкото повече удобства и възможности за пълноценно ежедневие предлага районът, толкова повече расте интересът към него в перспектива.
Не е необходимо той да се намира във вече утвърдени райони на столицата. Ако преди основен интерес за купувачите на жилище са били квартали с доказала се във времето репутация, днес несъмнено нараства интересът към наскоро оформилите се. Такива райони предлагат основно ново строителство, както и възможност за покупка на зелено на проекти в активно изграждане, а цените на квадратен метър отчитат малко по-ниски стойности. 

 

Ако пък сте решили да инвестирате във ваканционен имот, е добре да изберете локация, на която вие самите обичате да прекарвате време и да не разчитате на него единствено като източник на доходи от отдаване под наем. Без съмнение местоположението му е определящ фактор за успеха му и сумата, която можете да таксувате при наемане. Доходността, която ще ви донесе, най-вероятно ще бъде по-висока в сравнение с имот за дългосрочно наемане, което увеличава приходите. Тук обаче вашите разходи като собственик на имота (за комунални разходи и съпътстващи такси) ще са по-високи, а крайната ви печалба ще зависи изцяло от таксата, която взимате за ползване.

 

Видът строителство, към който да се насочите като инвеститор в имот, зависи пряко от района, в който желаете да закупите жилище. Ако сте избрали такъв, в който преобладава новото строителство, ще имате възможността да го закупите още „на зелено“, а покупката ще се окаже по-изгодна за вас. Тенденциозно такива райони са най-привлекателни за млади хора и семейства, за които приоритет при избора на нов дом е модерният му архитектурен облик. Лесно ще можете да го отдадете под наем, а в последствие и продадете, поради засилващия се интерес към този тип строителство. Такъв имот може да бъде закупен директно от инвеститор, но за да не бъдат допуснати някои грешки, които да повлияят негативно върху финансите ви, е най-добре покупката да се осъществи след консултация с агенция. 

Без значение от стратегията ви за имотна инвестиция, успехът зависи от детайлното проучване на пазара към момента на покупка и прогнозите за бъдещето му развитие. Проучете внимателно и планирайте в детайли всяка ваша стъпка, особено ако сте начинаещ.

 

Важен е моментът, в който създаваме инвестицията

Точния момент, в който да инвестирате е строго индивидуален за всеки човек. Той зависи от редица фактори като икономическата ситуация в страната, състоянието на пазара на недвижими имоти, индивидуалните ви нужди, финансовите ви възможности, политиките на банките за отпускане на заеми за покупка и т.н. Както соменахме, инвестицията в недвижимо имущество е най-сигурният и популярен начин да запазите спестяванията си и да не допуснете възможността да се обезценят в бъдеще. Не само - лихвите по ипотечните кредити все още са на ниски нива и ако планирате да изтеглите кредит за закупуването на имот сега, то ще усетите покачването на лихвените проценти плавно. Добрата инвестиция зависи от проучването на пазара и доброто му познаване. Обърнете се към наш консултант, който ще ви помогне да закупите правилния имот и ще ви предпази от допускането на грешки.

 

Каква е документацията на недвижимите имоти и пасва ли си с нашия план?

Адрес Недвижими имоти е сред малкото компании на пазара, които разполагат със собствен правен отдел, специализиран в сферата на имотите. Нашите юристи имат богат професионален опит зад гърба си, което спомага за успешното разрешаване на различни правни казуси. Задълбочената проверка на документацията по сделката ще гарантира вашето спокойствие. Още преди сключване на сделка, юридическият отдел на Адрес ще се погрижи да изготви проекто договор за покупко-продажбата на вашата инвестиция в недвижима собственост, за да може своевременно да прецените дали цялостната документация и самият имот отговаря на бъдещите ви инвеститорски намерения. Като в допълнение към това, юридическият отдел ще се заеме с отговорността да организира срещи между двете страни по споразумението, за да бъдат разгледани всички налични документи.

 

Какво ни съветват брокерите на недвижими имоти?

Голям част от участниците на пазара на недвижими имоти подценяват сериозността на процеса по покупко-продажба. Предприемането на решение за сключване на сделка без посредник обаче крие много и сериозни по своето естество рискове. Консултантите на Адрес Недвижими имоти ще ви помогнат да се ориентирате в документацията и ще ви насочат към правилните институции, към които да се обърнете, за да се сдобиете с всички познания в  цялостния процес. Бъдете спокойни, тъй като вашият консултант ще ви ви помогне да предвидите времето, което е необходимо да отделите, за да се подготвите. По този начин имате възможността да подредите ангажиментите си и да ги съобразите с различните етапи по търсенето на недвижимо имущество за инвестиция. 
Не се колебайте! Свържете се с нас, за да ви помогнем да откриете имоа, който най-добре пасва на вашите нужди.

 

Как да определим размера на инвестицията, която искаме да направим?

Една от основните стъпки в търсенето на имот по принцип, а и с инвестиционна цел е точното определяне на бюджета, с който разполагате. За целта е необходимо да пресметнете месечните си доходи. В случай че планирате външно финансиране, е важно да прецените колко от тях бихте могли да заделите за покриване на жилищния кредит или ипотеката, без това да повлияе твърде негативно върху досегашния ви начин на живот. Важно е да бъдете прецизни както с калкулациите на доходите, така и в пресмятането на бъдещите разходи по обслужването на заема. Обърнете специално внимание на размера и вида на лихвата – фиксирана или плаваща е тя. Вижте в какъв срок трябва да изплатите отпуснатата сума, както и какъв ще бъде размерът на месечната ви вноска.Разбира се, ако разполагате с предварително заделени средства, процедурата ще бъде значително по-бърза, лесна и изгодна. 
 

Продай имота си за 48 часа