0888 11 22 00

Заслужава ли си инвестицията в недвижими имоти?

инвестицията в недвижими имоти
01 септември 2022

С течение на времето инвестицията в недвижим имот несъмнено се е доказала като един от най-сигурните и криещи минимален риск вложения на собствени средства. Покупката на имот у нас се определя като най-стабилното капиталовложение и начин за печелене на пасивен доход, трупане на спестявания и изграждане на диверсифициран инвестиционен портфейл. Ако сте решили да инвестирате в недвижимо имущество и да реализирате капиталова печалба от него, прочетете повече за възможните варианти към този момент в тази статия. 

 

Защо инвестицията в недвижими имоти е добър избор при инфлация?

С нарастването на инфлацията в световен мащаб логично се наблюдава и ръст в икономиката, което е  основен мотив за инвеститорите и тези, които имат спестявания,  да потърсят сигурно вложение на средствата си. Инфлационната вълна е предпоставка за загуба на тези средства, тъй като при трупането им в банка или вкъщи покупателната им стойност се губи, което води до обезценяването им. 

Ако разполагате с определени заделени средства и не желаете да поемате сериозния риск да се обезценят, то е добре да се насочите към сигурна инвестиция, която дори ще ви се отплати в бъдеще. Най-подходящият бизнес във време на несигурна икономическа обстановка е този, в който капиталовата инвестиция е еднократна и не ви обвързва с последващи покупки - такава е покупката на недвижим имот. Имотният пазар също търпи промени, основно поради поскъпващите строителни материали и работна ръка. Дори сега, когато цените на имотите отчитат ръст, този метод за съхранение на парите ви се запазва най-стабилен. Един от основните ефекти на инфлацията е свръхтърсене от хора на имотния пазар, което само по себе си означава, че рискът при инвестиция в жилище е минимален.

 

Какво трябва да имате предвид, за да разберете дали инвестицията ще е успешна?

Собствеността на имот несъмнено води до капиталова печалба, независимо дали покупката е осъществена с цел отдаване на жилището под наем, или препродаването му на по-висока цена. За да бъде обаче инвестицията успешна следва да се вземат предвид редица фактори. На първо място трябва да се избере подходящ район, в който се наблюдава правилно съотношение между търсене и предлагане. От ключово значение е и дали имотът има перспектива за повишаване на стойността си след време. Такава инвестиционна стратегия може да превърне жилището в успешна инвестиция за собственика, най-вече защото, за разлика от останалите инвестиционни ниши, позволява разсрочено изплащане на стойността му. 

При покупка на имот, бил той апартамент, къща, ваканционен имот, търговска, земеделска площ или гараж, и доходността, и рискът са умерени. Покачване или спад в цените се наблюдава, но е почти невъзможно тя да се промени драстично в близък план. Това отличава инвестицията в недвижим имот от останалите сегменти за вложения на лични средства. Разбира се, доходността ви от жилището търпи промени и това се определя от състоянието на пазара - дали се намира в своя пик или спад е водещ фактор за възвръщаемостта на вложението. Когато основна мотивация е генерирането на печалба, текущото пазарно състояние е от основно значение. Това изисква познания и правилна преценка кога е точният момент както за покупка, така и за продажба. 

Хората, които правят тази стъпка за първи път, обикновено решават да закупят апартамент с цел отдаване под наем и се насочват към двустайни апартаменти. И тук рискът е минимален, най-вече защото разполагате с необходимото време за завършване и обзавеждане на имота. Цялостната му визия е определяща за по-нататъшния му успех.

 

Местоположение на имота

За да бъде успешна инвестицията в имот, е важно той да се намира в атрактивен и перспективен район, който представлява интерес за купувачите. Това се определя от неговата локация - кварталът, в който е разположен, удобствата в него и близостта им до жилището. Колкото по-добри транспортни връзки до центъра на града и ключовите в него булеварди и шосета има района, толкова повече расте интересът. Големите търговски центрове, наличието на училища, детски градини, заведения за хранене, супермаркети и болници в съответния квартал също са от ключово значение за атрактивността на локацията. Колкото повече удобства и възможности за пълноценно ежедневие предлага районът, толкова повече расте интересът към него в перспектива. 

Не е необходимо той да се намира във вече утвърдени райони на столицата. Ако преди основен интерес за купувачите на жилище са били квартали с доказала се във времето репутация, днес несъмнено нараства интересът към наскоро оформилите се. Такива райони предлагат основно ново строителство, както и възможност за покупка на зелено на проекти в активно изграждане, а цените на квадратен метър отчитат малко по-ниски стойности. 

Ако пък сте решили да инвестирате във ваканционен имот, е добре да изберете локация, на която вие самите обичате да прекарвате време и да не разчитате на него единствено като източник на доходи от отдаване под наем. Без съмнение местоположението му е определящ фактор за успеха му и сумата, която можете да таксувате при наемане. Доходността, която ще ви донесе, най-вероятно ще бъде по-висока в сравнение с имот за дългосрочно наемане, което увеличава приходите. Тук обаче вашите разходи като собственик на имота (за комунални разходи и съпътстващи такси) ще са по-високи, а крайната ви печалба ще зависи изцяло от таксата, която взимате за ползване. 

 

Вид строителство

Вида строителство, към който да се насочите като инвеститор в имот, зависи пряко от района, в който желаете да закупите жилище. Ако сте избрали такъв, в който преобладава новото строителство, ще имате възможността да го закупите още „на зелено“, а покупката ще се окаже по-изгодна за вас. Тенденциозно такива райони са най-привлекателни за млади хора и семейства, за които приоритет при избора на нов дом е модерният му архитектурен облик. Лесно ще можете да го отдадете под наем, а в последствие и продадете, поради засилващия се интерес към този тип строителство. Такъв имот може да бъде закупен директно от инвеститор, но за да не бъдат допуснати някои грешки, които да повлияят негативно върху финансите ви, е най-добре покупката да се осъществи след консултация с агенция. 

Най-популярни за покупка и инвестиция обаче се запазват панелните жилища, които са концентрирани в силно развитите икономически зони на столицата и които са доказали експлоатационния си живот. Предлагането на такъв тип имоти запазва високите си нива, най-вече защото строителството на нови сгради в тези райони не успява да отговори на високото търсене за локацията. Основни плюсове на панелните жилища са тяхната близост до ключови места за района, както и възможността да бъдат успешно подложени на реконструкция и да удължават непрестанно експлоатацията си. Добре е да следите и проучвате пазара непрестанно, за да вземете най-правилното за вас решение. 

 
Състояние на пазара

На фона на инфлационната вълна, наблюдаваме активно строителство и покачване на инвестициите в недвижими имоти. През второто тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради в страната нараства с 21,6% спрямо първото тримесечие, според данни на Националния статистически институт (НСИ). Сам по себе си пазарът на жилища у нас е динамичен и тенденциозно активен.


Кога да инвестирате?

Точния момент, в който да инвестирате е строго индивидуален за всеки човек. Той зависи от редица фактори като икономическата ситуация в страната, състоянието на пазара на недвижими имоти, индивидуалните ви нужди, финансовите ви възможности, политиките на банките за отпускане на заеми за покупка и т.н. Имайте предивди, че инвестицията в недвижимо имущество е най-сигурният и популярен начин да запазите спестяванията си и да не допуснете възможността да се обезценят в бъдеще. Не само - лихвите по ипотечните кредити все още са на ниски нива и ако планирате да изтеглите кредит за закупуването на имот сега, то ще усетите покачването на лихвените проценти плавно. Добрата инвестиция зависи от проучването на пазара и доброто му познаване. Обърнете се към наш консултант, който ще ви помогне да закупите правилния имот и ще ви предпази от допускането на грешки. 
 

Продай имота си за 48 часа