0888 11 22 00

8 важни стъпки при избора на апартамент

стъпки при избора на апартамент

Изборът на апартамент е важна и отговорна задача, която изисква сериозна подготовка и добра информираност. Колкото по-ясни са критериите ви, толкова по-бързо ще откриете дома на вашите мечти. Ето върху какво е необходимо да фокусирате вниманието си, за да направите процеса на търсене възможно най-концентриран и ползотворен.

1. Бъдете подготвени

Проучете пазара на имотите

На път сте да направите решителна житейска стъпка, като се сдобиете с първо собствено жилище? В случай че се чудите откъде да започнете, то добра идея е да пристъпите към проучване на пазара на недвижими имоти. То ще послужи като ориентир за изясняването на изискванията и възможностите ви. Дайте си време, за да проследите актуалните тенденции в търсенето и предлагането. Така ще добиете преки впечатления за цените на жилищата и за темпа и посоката на развитие на пазара, което ще ви помогне да разберете дали моментът е подходящ за инвестиция в имот. При благоприятни условия за покупка, следва да подредите приоритети си, за да започнете същинското търсене. Научете от следващите редове кои са най-важните аспекти, които да вземете предвид при дефиниране на критериите.

Изберете квартал

Изборът на локация в никакъв случай не бива да бъде подценяван като съществен фактор при подбора на оферти. Районът е от значение както за услугите и удобствата в близост до вашия бъдещ дом (търговски обекти, аптеки, здравни и учебни заведения, бензиностанции и др.), така и за сформирането на социалното ви обкръжение. Именно това налага да обмислите добре какви са нуждите ви и да съобразите избора си с тях. Важно е да се фокусирате не само върху настоящия момент, но и да си съставите план ако не в дългосрочна перспектива, то поне за близките няколко години. Обмисляте ли скоро да създаде семейство, или да си вземете домашен любимец? Водите ли активен начин на живот и практикувате ли спорт на открито? Как предпочитате да се придвижвате – с колело, личен автомобил, градски транспорт или пеша? Помислете върху отговорите на тези въпроси и проверете дали можете да разчитате на подходяща за целите инфраструктура – велоалеи, паркинг, добра транспортна комуникация и наличието на свободни зелени площи?
Имайте предвид, че макар някой квартал да се е обособил като особено атрактивен за купувачите, това не гаранция, че ще пасне на вашия стил на живот и потребности. Освен това засиленият интерес към даден район би могъл да доведе до по-интензивно застрояване, с което да се отговори на възникналия сред купувачите интерес. Независимо дали сте насочили вниманието си към подобен квартал, или предпочитате по-спокойни зони на града, добра практика е да проверите какви са плановете за развитието на района. Това е от значение, тъй като може да се окажете неприятно изненадани от новопостроена кооперация, която да закрива доскорошната прекрасна гледка от вашата тераса.

Решете квадратурата, която ще търсите

За да вземете решение колко голям да бъде бъдещия ви дом, отново е от ключово значение да помислите в перспектива. Опитайте се да изберете жилище, което ще ви бъде удобно не само към актуалния момент, но и след време. Разбира се, трудно бихте предвидили всички житейски събития, които ви очакват, но все пак помислете ако не за плановете си, то поне за стремежите и начина, по който се виждат в бъдеще. Важно е да се отбележи, че в някои случаи разпределението има много по-голямо значение отколкото квадратурата на имота. Ако жилището е функционално изградено, ще разполагате с възможност за неговото преустройство на по-късен етап.

2. Изчислете доходите си 

Една от основните стъпки в търсенето на имот е точното определяне на бюджета, с който ще разполагате. За целта е необходимо да пресметнете месечните си доходи. В случай че планирате външно финансиране, е важно да прецените колко от тях бихте могли да заделите за покриване на жилищния кредит или ипотеката, без това да повлияе твърде негативно върху досегашния ви начин на живот. Важно е да бъдете прецизни както с калкулациите на доходите, така и в пресмятането на бъдещите разходи по обслужването на заема. Обърнете специално внимание на размера и вида на лихвата – фиксирана или плаваща е тя? Вижте в какъв срок трябва да изплатите отпуснатата сума, както и какъв ще бъде размерът на месечната ви вноска.

3. Планирайте финансирането

Спестявания или външно финансиране

Планирайте начина, по който ще финансирате покупката на недвижимия имот. Разбира се, ако разполагате с предварително заделени средства, процедурата ще бъде значително по-бърза, лесна и изгодна. В случай че не сте сред късметлиите, които могат да разчитат на лични спестявания, ще се наложи да прибегнете към външно финансиране. За да подсигурите възможно най-благоприятни условия, е нужно да се запознаете с различните кредитни продукти, които банковите институции предлагат. Не пропускайте да си направите проучване, за да съумеете да вземете рационален и информиран избор.

4. Изберете агенция за недвижими имоти

Изберете агенция за недвижими имоти, която е не само добре позната в професионалните среди, но се ползва с добро име, има солиден опит и широко портфолио. Направете справка от колко години компанията е на пазара, както и какво е естеството на офертите, които предлага – строго сегментирани в определено направление, или съобразени с всички вкусове и изисквания на клиентите.
АДРЕС е най-голямата агенция за недвижими имоти в България, като началото на дейността е поставено през 1993 г. Затова не се колебайте да се обърнете към нас при нужда от професионално съдействие в избора на мечтаното жилище.

6. Ходете на огледи подготвени

Запознайте се с особеностите на имота и квартала

От есенциално значение е да се запознаете с предимствата и недостатъците на района, в който търсите бъдещия си дом. Отделете време, за да се разходите и да проверите пасва ли на стила и личните ви виждания. Бихте могли да потърсите по-подробна информация за особеностите на квартала както в специално създадените групи в социалните мрежи, разискващи проблемите на всеки район в града, така и да се обърнете към ваши познати, които към момента живеят там или имат преки впечатления. 
По време на огледа е желателно да бъдете съсредоточени, за да може да обърнете нужното внимание на всички специфики на жилището и да сравните доколко описанието в обявата отговоря на реалността. Бдителността е ценно качество, но невинаги е достатъчно, за да се предпазите от лоши сделки. Поради това е важно да търсите допълнително информация. Ето как...

Задавайте конкретни въпроси

Не се притеснявайте да задавате открито своите въпроси и да излагате притесненията си. Все пак покупката на имот е сериозна и дългосрочно обвързваща инвестиция. Бихте могли да се позаинтересувате кога са били осъществени последните ремонтни дейности както в жилището, така и в общите частни на сградата. Не забравяйте да попитате и в какво са се състояли те. Проверете дали районът попада в синя или зелена зона и трудно ли се открива място за паркиране. Не пропускайте изрично да изясните ще остане ли някакво обзавеждане и уреди в жилището, или продавачът не предвижда те да бъдат включени в сделката. Особено важно е да поискате да ви бъдат представени отминали сметки за електричество и отопление, за да сте наясно какви битови разходи ви очакват.

7. Бъдете склонни към компромиси

Хубаво е да подходите с позитивна нагласа, да бъдете гъвкави и отворени към диалог. Важно е да имате изградена визия за вида и спецификите на жилището, което търсите, но все пак е желателно да сте склонни към допускането на компромис. Имайте предвид, че както вие се стремите към възможно най-благоприятни условия, така и продавачът желае да сключи изгодна сделка. В най-честите случаи допускането на отстъпки се налага поради разминаване между финансовите възможности на купувача и неговия критерий за разположение, площ и специфики на желания имот. Затова колкото по-бързо осъзнаете, че може да попаднете в ситуация, която налага да “жертвате” едно предимство за сметка на друго, толкова по-безпрепятствен ще бъде процесът.

8. Уточнете детайлите и преговаряйте

Уточняването на детайлите и воденето на преговори са важна стъпка при сключването на добра сделка. Обърнете се за съдействие към вашия брокер, чиито опит, умения и познания ще ви бъдат особено полезни що се отнася до предоговарянето на различните условия по споразумението. За да получите сигурна сделка, е желателно да уточните навреме всички срокове, да обсъдите каква ще бъде цената, на която ще бъде изповядана сделката, как ще поделите разходите по сделката и в какво състояние ще получите имота. Стремете се да бъдете възможно най-обстоятелствени, за да изчистите всички потенциални неразбирателства, които биха могли да доведат до излишно напрежение на по-късен етап.
 

Продай имота си за 48 часа