0888 11 22 00

Какво трябва да знаем при закупуване на имот с ипотека?

Какво трябва да знаем при закупуване на имот с ипотека?

Закупуването на собствено жилище несъмнено е един от най-важните и ключови моменти за мнозина. Независимо дали става въпрос за покупката на имот за лично ползване, или пък с инвестиционна цел, това изисква влагането на сериозни финансови средства. Все по-често срещано е купувачите да се насочат към външно финансиране за осъществяването на такава сделка, така че да отложат изплащането му във времето. Тегленето на ипотечен кредит обаче е важно решение, преди пристъпването към което е необходимо да бъдат взети предвид всички предимства и недостатъци, които клиентът намира персонално. Повече за това какъв е целият процес при закупуване на жилище с ипотека, както и за неговото погасяване, можете да научите от експертите на АДРЕС Недвижими имоти. 

 

Какъв е процесът по закупуване на имот с ипотека

Процесът по закупуване на имот посредством външно финансиране започва с кандидатстването за ипотечен кредит. Първата стъпка е свързана с подаването на искане за предварително одобрение, като препоръчителен вариант е използването услугите на кредитен посредник. Предимството при работата с него е подборът на редица различни оферти от различни банки, така че да можете да сравните офертите и изберете съвместно тази, която отговаря най-много на личните ви нужди. Предварителният договор на практика е най-значителната стъпка в процеса на покупко-продажбата, тъй като обвързва и двете страни по сделката с нея, а за банката почти винаги е изискване, за да бъде получено одобрението за финансиране. Преди да бъде подписан обаче, е ключово купувачът да се увери в правната ,,изрядност’’ на имота, съдействие за което ще получи от брокера, с когото работи, а в някои случаи – от адвокат, нает за целта. 
След получаването на предварителното одобрение следва подаването на документи, сред които нотариален акт на имота, данъчна оценка, удостоверение за липса на тежести върху имота, както и скица и други. 

 

Избор на имот

Противно на очакванията на купувачите, изборът на жилище в повечето случаи е втората стъпка в процеса, след като е проведена консултация с кредитния посредник или банката, която следва да отпусне финансирането. Целта е да сте запознати със средствата, с които ще разполагате за покупката, което е идеална отправна точка за това към какъв тип имот да се насочите, в кои квартали да разгледате наличните обяви, както и ще ви даде време да отчетете характеристиките, с които потенциално бихте направили компромис. Така си спестявате време и евентуални разочарования от разликата между мечтаното жилище и финансовите параметри, в които ще ви се наложи да се вместите.  

 

Оценка на състоянието и местоположението на имота

Оценката на конкретния имот е задължителен аспект при осъществяването на покупко-продажба, чрез който недвижимото имущество бива остойностено. Без наличието на оценка на имота, при осъществяването на сделката той не може да бъде вписан в регистрите. Когато става въпрос за покупка посредством кредитиране, оценката на състоянието на жилището е ключово за това банката да бъде обезпечена от по-ниска продажна цена. При изготвяне на оценката в този случай, следва да се посочи целта – да послужи като обезпечение пред конкретната банка, която отпуска заема. 
Основните характеристики, които ще бъдат взети предвид за образуването на оценката, са неговото местоположение, типа строителство и неговата функционалност. Разбира се, локацията му има най-голяма тежест, като в колкото по-развит и с добра инфраструктура район се намира, толкова по-висока следва да бъде тя. При типа строителство новото такова има по-висока цена, с оглед на това че следва да бъде по-качествено, издръжливо във времето и да отговаря на текущите критерии. 
Функционалността отговаря на това до каква степен помещенията в пространството са разпределени – колкото по-оптимално е то, толкова по-висока е неговата оценка. 

 

Данъци и такси

Данъците и таксите към имота също са сред ключовите аспекти, които ще бъдат взети предвид в процеса на придобиване на имуществото. На база данъчната оценка се определя размера на данъка, който собственикът следва да заплаща от тук нататък. Ако има налични задължения, свързани с имота, новият собственик няма правото да се разпорежда с него и да тегли ипотека, преди те да бъдат погасени. 

 

Финансова Оценка

За отпускането на ипотечен кредит е необходимо кредитоискателят да отговаря на определени условия, с цел застраховане на кредитора от потенциална невъзможност за обслужването на заема. Това са клиентът да има навършено пълнолетие, да работи на постоянен трудов договор и да не се намира в изпитателен срок, да има редовни здравни и социални застраховки, да притежава чиста кредитна история, както и да може да докаже определен доход. При отговаряне на всички тези условия, следва определянето на бюджета за покупка на новото жилище и процедура по разглеждане и избиране на ипотеката, сред всички налични предложения за финансиране. 

 

Определяне на бюджета

Добра стратегия още в самото начало е определянето на бюджета, с който разполагате за осъществяването на покупка. Разбира се, кредиторът ви най-точно и прецизно ще изчисли максималния размер на сумата. Въпреки това е добре да сте запознати с новия ви ежемесечен разход предварително. Едно от условията за отпускането на ипотечен кредит ще бъде доказването ви на доход в рамките на 50-65%, достатъчни за покриването на всички ваши месечни задължения, в т.ч. и на ипотеката ви. 

 

Преглед на различните видове ипотечни кредити

Препоръчителен вариант е да се насочите към различни кредитори и финансови институции, така че да имате налични максимален брой оферти и да откриете именно тази, която най-много отговаря на личните ви нужди. Сам по себе си обаче подборът им изисква време и определени познания, което може да затрудни обикновения потребител. За да не изпадате в трудности в процеса, можете да потърсите съдействие от кредитен консултант, който ще се заеме с процедурата вместо вас и ще ви окаже съдействие при избора на финансиране. Услугата му е напълно безплатна и несъмнено ще ви спести време, излишни притеснения и потенциални трудности. 

 

Възможности за гъвкави условия на плащане

Изплащането на ипотеката е нов разход за домакинството, който поради високата си стойност, има продължителност във времето – конкретният период, за който бива изтеглена. Именно поради тази причина кредиторите предлагат все по-гъвкави условия на плащане, които да улеснят потребителите максимално в процеса. Няколко са основните начина за подобряването на условията по вашия заем. Един от тях, например, е рефинансирането на ипотеката, което е особено добър вариант във времена на ниски лихвени нива и преди очаквано покачване, тъй като в този случай ще започнете от по-ниската лихва. Процесът по рефинансиране е свързан с одобрение за нов кредит в друга банка, като условията винаги са по-оптимални и в полза на клиента. 
Предоговарянето на ипотеката е друг начин за подобряването на условията по кредита. Тук клиентът подава молба за предоговаряне и посочва на кредитора търсените параметри. Той, от своя страна, отправя предложение за промяна на условията и се изготвя нов погасителен план – с нов лихвен процент и срок на заема. 

Възможно е да спестите разходи и чрез предсрочно погасяване на кредита – погашение по главницата, извън договорения погасителен план. Тук е важно да знаете, че предсрочното погасяване е само и единствено по главницата и не се начислява лихва върху нея. 

 

Сделка при закупуване на имот с ипотека

 

Подписване на договори

След изготвянето на пазарната оценка и договарянето на всички параметри, следва изготвянето на предварителен договор. В него се договарят и отписват цената, срока и начина на плащане, необходимите документи и срокът за предоставянето им, отговорности на страните по сделката, неустойки и др. 

 

Погасяване на ипотечния кредит

Знаете ли, че можете да получите одобрение за кредит, още преди да сте харесали имот за покупка? Заявете безплатна консултация за ипотечен кредит!

Продай имота си за 48 часа