0888 11 22 00

Особености при продажбата на луксозен имот

Лукс имоти

Пазарът на луксозни имоти

Търсене и предлагане

COVID пандемията повлия в положителен аспект върху търсенето и предлагането на луксозни имоти в крайградските зони на столицата. Независимо от първоначалното леко оттегляне на купувачите, активността на пазара на луксозни имоти запази нивата си. Традиционният интерес към южните квартали дори нарасна, а във фокуса на купувачите попаднаха и райони като Банкя, Панчарево и Лозен. За много дълъг период те не привличаха вниманието на търсещите луксозно жилище. Вследствие на ограничителните мерки, налагащи пренасянето на офиса в домашни условия, както и прекарването на повече време затворени вкъщи, се постави сериозен акцент върху качеството на живот. Именно условията станаха причина за засиления интерес от страна на купувачи от средната и над средната класа, които обмислят закупуването на къща, за да си осигурят пространство и функционалност.

Външните фактори влияят значително и върху поведението на купувачите. Това се отразява осезаемо върху скъсяване на времето за реализиране на сделка, както и върху тенденцията за закупуване на имот още на етап проект. И двете характеристики са необичайни за купувачи, обмислящи покупката на луксозен имот. Сред актуалните специфики, въз основа на които се ръководят купувачите, е жилищата да бъдат в сгради ново строителство. Критерият на по-младите купувачи се ориентира основно към къщи или апартаменти в затворени комплекси или в бутикови сгради. Профилът на купувачите обхваща както вече познатите клиенти от корпоративната сфера, така и българите, живеещи зад граница. Не липсват и купувачи в предпенсионна възраст, която обмислят покупката на луксозно жилище, провокирани от желанието за сигурна инвестиция на личните финанси.

Цени

Нивата на цените на луксозните апартаменти в столицата за изминалата година запазват същото равнище като през 2019 г. – около 1700 евро на квадратен метър. Сходно е положението и сегмента на къщите, където средната цена е 1365 евро/кв. м.

С оглед спецификите на различните райони се наблюдават както различия в предпочитанията на купувачите,така и в цените на имотите. Така например най-предпочитаната част на кв. Манастирски ливади е ситуирана около булевард България, а в нея цените достигнат до 2000 евро/кв. м. За сметка на това необходимата сума за луксозен имот във вътрешността на квартала, където интересът не е толкова концентриран, е значително по-ниска. Основният мотивация на купувачите, ориентиращи се към покупката имот в кв. Изток, е движена от привързаността на клиентите към квартала. При появата на подходящ имот тези купувачи имат готовност да платят 2000-2500 евро/кв.м. за ново строителство, а за жилище в луксозна сграда – дори над 3000 евро/кв.м. Предпочитанията на купувачите, интересуващи се от имот в Лозенец, е насочен към сгради ново строителство. В новoзапочнатите проекти, които предоставят избор на клиентите, началните цени започват от 2500 евро на кв/м.

Доскоро имотите, разположени в централната част на София, бяха предпочитани за отдаване под наем или за предлагане в платформи като Airbnb. Много от тях са закупени именно с инвестиционна цел. Така поради отслабването на пазара на наеми се стигна до появата на много луксозни имоти за продан, като средните нива на цените за централната част на София са около 2000 евро/кв.м.

Особености при продажбата на луксозен имот

Инвестирайте в дизайн

Един от основните фактори, които трябва да вземете непременно предвид, при продажбата на луксозен имот е дизайнът на жилището. От особено значение е да съобразите интериорния дизайн със спецификите на имота. Ориентирайте се към съвременен и елегантен облик и не правете компромис с качеството на материалите, от които е изработена мебелировката. При обзавеждането на кухнята е важно да заложите на внимателно подбрани електроуреди за домакинството. Трудно бихте сгрешили, ако се доверите на утвърдени марки на пазара, които са еталон за качество в продуктовата категория, към която принадлежат. За да създадете реалното усещане за лукс, не забравяйте да обърнете внимание и на новите технологии. Те са ключови за създаването на т.нар. „умни домове“. Автоматизацията на ел. системите, лесното управление и възможността за отдалечен достъп позволят по-висока сигурност, усещане за комфорт и иновативен почерк. Имайте предвид обаче, че луксът в никакъв случай не трябва да изчезва с преминаването отвъд прага на дома. Не забравяйте, че сериозно значение има и общия облик на сградата: от фасадата до общите части.

Ремонтирайте и почистете

Стилни интериорни решения и безупречната чистота са повече от задължителни условия. Имайте предвид, че към ремонтът на жилището трябва да подходите изключително внимателно. Разбира се, вкусът е субективно понятие и винаги може да се постигне несъответствие между вашите възгледи и тези на купувачите. Въпреки това, може да заложите на сигурен ход, като потърсите услугите на експерти в сферата. Не разчитайте единствено на вашите собствени критерии и разбирания, а се обърнете се към компании с доказано реноме и дългогодишен опит в областта. По този начин ще доверите ремонтните дейности и отговорността съвсем спокойно. На по-следващ етап е добра възможност да потърсите студио за интериорен дизайн, което да създаде концепцията за интериорните решения във вашите жилища. Така ще бъде стилово ще бъде издържана цялостната визия на апартамента. 

Ако не можете да се справите самостоятелно със задача да постигнете блестяща чистота, винаги може да се обърнете към професионална фирма за почистване. С нейна помощ по-лесно и безпрепятствено ще приведете в съвършен вид жилището, което със сигурност ще остави положително впечатление у потенциалните купувачи при провеждането на огледите.

Потърсете агент с опит на този пазар

Потърсете агент с опит. В професионалните качества на брокера, към когото решите да се обърнете за експертни насоки, трябва да присъстват не само познания и задълбочени наблюдения върху общите тенденции на пазара, но и солидна подготвеност конкретно за сегмента на луксозните имоти. Това е от изключително значение за правилното таргетиране на клиентите и пресяването на истински заинтересованите купувачи. Имайте предвид обаче, че в длъжностната характеристика на агента попадат много повече задължения от това да открие потенциалните купувачи на вашия имот. Той ще ви напътства по време на целия процес, като към него може да се обърнете с всякакви въпроси, в случай че изпитвате колебания. Предварителната му подготовка и специализираните му познания, както и вече изградената мрежа от познанства ще ви помогне по възможно най-лек, бърз и благоприятен за вас начин да осъществите продажбата на луксозен апартамент.

Постарайте се с презентацията

Постарайте се с презентацията на имота, като е особено важно да обърнете изключително внимание на детайлите. Отново е важно да не правите компромис с качеството. Внесете красив акцент в жилището, като аранжирате с изящни картини от някоя бутикова галерия. Съобразете се с обстановката, цветовете и стила, за да бъдете напълно сигурни, че пасват идеално на цялостния дизайн. Изкуството създава усещане за класа и внася естетически поглед, като отваря дома и му придава тежест и изисканост. Имайте предвид, че понякога дори дребните детайли будят впечатление и приковават мигновено вниманието – атрактивен ключодържател, свежи ароматни цветя в елегантна ваза, всичко е от значение. Истинското разковниче се крие в това да „докоснете“ тънките струни на вашите потенциални клиенти, затова е от изключително значение да отдадете заслужено внимание на начина, по който представяте имота. Не забравяйте, че отношението към купувачите, вниманието и грижата, както и готовността за маневри и експертните познания са изключително важни за успешното реализиране на сделка.

Продай имота си за 48 часа