0888 11 22 00

Защо Овча купел става все по-атрактивен район за живеене?

Невена Георгиева, мениджър на кантора „Проекти в София“

Поради непрекъснатото си развитие и изградени във времето удобства, Овча купел е изключително подходящ не само за покупка на жилище за лично ползване, но и за придобиването на имот с инвестиционна цел. През изминалата година стойността на квадратен метър в квартала е нараснала с 38%. Колкото по-рано във времето и в хода на строителната дейност бъде сключена сделката, толкова по-висока възвръщаемост би имало жилище в Овча купел за своите собственици.  
 
Какво се строи в квартала и защо е привлекателен за купувачите в момента, попитахме Невена Георгиева, мениджър на кантора „Проекти в София“ от „Адрес недвижими имоти“. 

 

Как се променят нагласите на новите купувачи? 

Ковид епидемията промени съществено нагласите на купувачите, техните очаквания и предпочитания. Хората останаха вкъщи, оцениха местообитанието като дом, като място за живот и работа, като пространство, от което трябва да получават.  

Засилва се търсенето на по-големи жилища, с повече на брой помещения и по-големи площи. Високо се ценят избягваните доскоро дворни и покривни тераси, което „връща в играта“ първите и последни етажи на сградата, които към момента се радват на засилен интерес. За голяма част от клиентите наличието на собствен вътрешен двор с градина, ограничен достъп, охрана и пълна поддръжка, става основно изискване. Клиентите искат стандарт и качество на живот и го търсят в имота си. Локацията винаги е водещ приоритет, но все по-често се измества или се изравнява с по-важния критерий – комуникативността на жилищната сграда!  

 

Какви са критериите на купувачите при избор на жилище? 

Купувачите завишават критериите си и са по-внимателни в подбора на проектите. Внимателно  проверяват инвеститора, строителя и агенцията за недвижими имоти, която е предлага имота. Обмислят дали даденостите на района са това, което искат за себе си и децата си. Освен с напредъка на технологиите и влаганите в проектите материали, всички ние трябва да оправдаем очакванията на клиентите, като им даваме безкомпромисно качество и изграждаме доверие в тях, че пазарът има правила и те се спазват. Проектът трябва да е дом, да осигурява качество и комфорт на живот, да решава проблеми, да създава преживяване. Важно е да има добавена стойност над средното качество: среда на живот, енергоефективност, уникални и полезни добавки, които не завишават цената, а я оправдават. 

 

Защо проектът „Алера“ се счита за нова концепция в района? Какво ще предложи на купувачите? 

 

Краткият отговор е, че „Алера“  ще даде на купувачите това което искат, защото комплексът е качество на живот, ситуиран точно на изхода на метростанция, със собствен вътрешен двор-градина, ограничен достъп, охрана и пълна поддръжка. Жилищна сграда с модерна архитектура, изчистени линии и много светлина. Осигурено паркиране чрез открити или подземни паркоместа и надземни гаражи, както и три търговски обекта. Чрез разнообразие от едностайни, двустайни, тристайни и четиристайни апартаменти, разположени на седем жилищни етажа, „Алера“ отговаря на предпочитанията и нуждите на всеки клиент. Началото на строителството е дадено през юни 2022 г. и вече изпреварва строителния график. Строителната площадка е еталон за дисциплина, безопасност и професионализъм, а това говори много за един обект. Първият и вторият етаж са иззидани и вече се окабеляват. На място клиентът може сам да почувства имота и да се увери в начина му на изпълнение. Близостта до Нов български университет и директният достъп до Медицински и Софийски университет, посредством метрото, правят комплекса перфектен не само за живеене, но и за инвестиция с цел отдаване под наем. 

 

Защо Овча купел стана атрактивен район за София?  

Концепцията е нова за района, но не и за пазара. Клиентите познават този стандарт на живот, който им осигуряват тези комплекси. Търсят го и често им е основно изискване при покупката. За жалост, тази концепция рядко се открива в стар квартал с изградена и функционираща инфраструктура. От друга страна, клиентите съсредоточават търсенето си в популярните  квартали с преобладаващи нови сгради и комплекси и все още не се сещат, че Овча купел е удобен избор за техния начин на живот и че кварталът има всичко необходимо за пълноценен и нормален живот. Има широки улици, тротоари, градски транспорт, също и функциониращо метро. На пешеходно разстояние са разположени супермаркети, здравни заведения, аптеки, банки, училища, детски градини, ясли, детски площадки, парк. И едно от най-важните неща е, че кварталът е близо е до Витоша планина, но и в близост до главни пътни артерии удобни, както за бързо бягство към природата, така и за достигане до всички точки на града. Въпреки всички свои предимства кварталът все още е с доста по-ниски цени от конкурентните си съседни райони. 

 

Защо купувачите не трябва да се ограничават само в определени квартали на търсене? 

Както знаем, София расте, но не старее. Не винаги търсещите имот са запознати с динамиката на всички райони. Вероятна причина клиентът да търси само в определен район е, че го познава, знае предимствата и недостатъците му. Не рядко търсенето е в конкретен квартал, защото е модерно, защото някой приятел или роднина е купил там. Но всичко това са ограничения, стереотипи, които не винаги са подходящи за конкретния клиент, за бюджета му или за нуждите му. Ние, професионалните брокери на недвижими имоти, познаваме в детайли районите, за които отговаряме и можем да преценим кой регион ще покрие очакванията им. Важно е, когато го съветваме да му покажем определен имот, макар и извън очертания от него район, той да ни се довери и да направи огледа. След това изборът е на клиента и нерядко е изненадващ дори за самия него. 

 

Предпочита ли се напоследък новото строителство? Защо? 

В последните две години новото строителство се радва на висок интерес от страна на клиентите. Ниската безработица, достъпното и евтино банково финансиране, повишаването на средните работни заплати, всички тези фактори заедно с повишилата се интелигентност на предприемачите и проектите, обуславят и предполагат динамика на сделките. Фокус на потребителското търсене има в новостроящите се сгради. Много клиенти предприеха действия за преместване от по-некачествени имоти, в по-качествени такива в предимно нови сгради и комплекси. Покупката на имот в нова сграда има няколко големи предимства 

>  Избор на концепция - предлагат се голямо разнообразие от проекти; 

>  Избор на етаж, изложение и разпределение 

>  Разсрочено плащане - плащане на части, свързани с етапа на строителството 

>  Възможност за ползване на банков кредит при голям процент на финансиране и преференциални условия 

>  По-ниски цени: в процеса на строителство цената е по-ниска, отколкото е цената на идентични имоти във вече завършени сгради. Цената е по-ниска, но тя се покачва с времето, защото се вдига ликвидната стойност на имота. 

>  Хубава, модерна визия, качествени материали, дограми, врати, общи части 

>  Ниски режийни разходи - енергоефективни решения, инсталации за отопление със сведени до минимум загуби, все по-често и с решения за възобновяеми източници на енергия 

>  Осигурено паркиране - в проектите са предвидени паркомясто или гараж за всеки апартамент 

>  Висока доходност на имотите 

Нещо много интересно и вероятно малко известно е желанието за социална близост на хората, които купуват. Обичайно това са млади хора на близка възраст, със сходни интереси и близък социален статус. Това е особено важно за съвременното дистанцирано и ограничено общество. В новите сгради се раждат много деца в близко време, съответно те растат заедно, играят си, родителите им комуникират и се сближават. Това прави и предлаганата от нас сграда „Алера“ особено атрактивна в момента. 

 

Как седи въпросът с цените в сградата? 

Цената на имотите е много добра, апартаментите са достъпни за голяма част от търсещите. Съобразени са качествата на проекта, добавената стойност, която той дава на своите клиенти, но и района, в който попада административно. Всички цени са крайни, с включено ДДС и възможност за разсрочено плащане, съобразено с купувача, като последното плащане се дължи след като сградата е напълно готова и има разрешение за ползване. 

 

Как ще помогнете на купувачите си да се финансират? Какво предлагате? 

Проектът е финансиран от банка, което е допълнителна гаранция за неговото изпълнение, обоснованост и правилно планиране и протичане. Банката-кредитор от своя страна предлага уникален кредитен продукт за купувачите - кредит до 90% от продажната цена, който се отпуска сега, а се усвоява на части, съобразено с договора с продавача. Също така „Адрес недвижими имоти“ е партньор на най-големия кредитен посредник – „Кредит Център“ и нашите клиенти получават напълно безплатно професионална кредитна консултация и съдействие. 

  

Как помагате документално на купувачите? 

Проектът е с перфектна юридическа обезпеченост. Разполагаме с всички документи за парцела, строежа, инвеститора и ги предоставяме на клиентите си. Осигуряваме пълна прозрачност на документи, лица, договори. Гарантираме приветливо, открито и партньорско отношение от страна на продавача към купувачите. „Адрес недвижими имоти“ разполага с юридически отдел, който работи по нашите сделки. Подготвяме всички договори, обсъждаме ги с купувачите и се грижим да са балансирани и справедливи. В сделките с имоти нито една страна не трябва да е силната и никой не трябва едностранно да диктува сделката, договора, пазара. Всяка сделка е партньорство и всеки участник в нея дава от себе си и получава от другия.  

 

Вижте повече за сградата

Продай имота си за 48 часа