0888 11 22 00

Имоти ново строителство в Пловдив. Как да разпознаем добрите оферти?

ново строителство в Пловдив
27 ноември 2023

Ако търсите да закупите имот в Пловдив и сте се насочили към откриването на мечтаното жилище в новопостроена сграда, или пък такава в процес на изграждане, то съветите от експертите на АДРЕС Недвижими имоти ще са ви от полза. Повече четете в тази статия. 

Общ преглед на пазара на ново строителство в Пловдив

Имотният пазар в Пловдив е сред най-динамичните и бързо развиващи се такива в страната, паралелно със София и Варна, които също се характеризират с динамика и високо търсене. През последните няколко години градът под тепетата се характеризира с все по-устойчивото си развитие и икономически ръст, което съвсем естествено води и до релокализиране на работоспособни хора именно в него, и следователно се регистрира все по-висока активност на пловдивския жилищен пазар. 
Мнозина гледат на Пловдив като перспективен град, изключително подходящ за инвестиция в жилище – тенденция, която се засилва все повече във време на икономически сътресения и нестабилност. Като втория по големина град в страната, успява да привлече именно тези купувачи със заделени финансови средства, които искат да предпазят спестена сума от обезценяване и знаят, че традиционно вложението в недвижимо имущество остава най-сигурният за целта вариант. 

Началото на тенденцията млади семейства да предприемат преместване в Пловдив постави пандемията, когато за мнозина работата от вкъщи стана възможна. Въпреки по-ниските през предходните години ценови нива на жилищата в столицата, пловдивският пазар предлага по-достъпни цени и сравнително по-голямо спокойствие от това в София. 

На този етап търсенето се развива по-бързо от предлагането, като наличните на пазара в Пловдив жилища са разнообразни. Интересът към имоти ново строителство нараства, като на пазара непрекъснато излизат нови проекти от доказани инвеститори, които предлагат достатъчно гъвкави схеми на плащане, добри условия и нов и модерен дизайн. 
Новото строителство в града привлича купувачите не само със съвременния дизайн и функционалност на пространството, но и с наличието на разнообразни комплекси с детски площадки и зелени междублокови пространства. 


Основни характеристики на ново строителство

Модерният дизайн при новото строителство се открива не само при цялостната фасада, но и при елементите от интериора на всеки един от прилежащите към нея апартаменти и общи пространства. Освен че са съобразени актуалните архитектурни тенденции, разпределението на свободните пространства в жилищата от ново строителство са оптимално съобразени с особеностите на апартаментите, за да може помещенията да бъдат функционални и удобни. 
По-ниските месечни разходи също е сред предимствата на живот в новопостроена сграда. Колкото по-нова е тя, толкова по-модерни са технологиите, използвани в процеса на изграждане, поради което и постройката е високо енергоефективна. Използването на висококачествени материали е допълнителна гаранция за сигурността, която бива осигурена на собствениците на жилища в новопостроена сграда. 


Как да разпознаем добрите оферти?

Когато става въпрос за покупката на имот ново строителство, е необходимо да сте подготвени относно факторите, които оказват най-сериозно влияние за качеството на имуществото, което придобивате. Имайте предвид, че е възможно да попаднете на подвеждащи оферти, поради което е от съществено значение да сте запознати с аспектите, които е важно да следите в процеса. 

 

Локация, инфраструктура и използвани материали

На първо място, най-ключово значение оказва локацията и инфраструктурата. Неудобната локация, трудният достъп до жилището от гледна точка на транспортни връзки, неналичието на паркоместа и гаражи в района могат да се окажат най-големият недостатък. Когато разглеждате наличните оферти на пазара, се уверете, че локацията e подходяща за вас, а районът е свързан с основни за града локации посредством транспортни връзки и ключови булеварди. Надеждните инвеститори тенденциозно се насочват към изграждането на проекти в райони, към които има висок интерес, така че да отговорят на търсенето.

Качеството на строителството също се нарежда сред факторите от най-съществено значение. За да можете успешно да разпознаете добрите оферти, задължително обърнете внимание на използваните в процеса на изграждане материали. Това гарантира устойчивост на сградата във времето, а за вас – непреходна сигурност, което е добавена стойност, в случай че решите да продадете имота. 

 

Цена в сравнение с качеството

Висококачественото строителство, добрата локация и инфраструктура, както и удобствата, които един проект предлага, несъмнено оказват влияние върху неговата цена. Това обаче предоставя възможност не само за по-здравословна среда на живот, но има и своите предимства що се отнася за евентуална продажба в бъдеще. Чрез покупката на висококачествено жилище, вие си гарантирате непреходност във времето по всички отношения, както и добра инвестиционна възможност. 

 

Надеждни строителни фирми и инвеститори

След като сте избрали жилище, което отговаря на вашите критерии, е препоръчително добре да проучите инвеститора и строителната компания, които стоят зад неговото изграждане. Разгледайте техни завършени проекти в експлоатация, проследете сроковете на изпълнение и се уверете, че зад предпочитаната от вас сграда стоят надежден инвеститор и строителна фирма. 

 

Отзиви и мнения от купувачи

Най-добра представа можете да придобиете след получаването на обратна връзка от купувачи, които вече са сключили сделки – най-вече от клиенти на инвеститора, които са се нанесли в жилище от завършен техен проект. В случай че някои от тях са се сблъскали с трудности и перипетии в процеса, ще бъдете подготвени и ще можете да минимизирате всеки възможен риск. 

 

Проверка на документация и лицензи

Когато сте се спряли на конкретен проект, задължително направете детайлна проверка на документацията по следката. Важно е да знаете какви са плановете на инвеститора по отношение завършване на проекта, ако още е в етап на изграждане. Проучете кога е учредено правото на строеж. Имайте предвид, че ако проектът не получи Акт 14 до 5 години от издаването му (т.е. грубият строеж не бъде завършен в този период), разрешителното губи своето правно действие. 


Добре прочетете и се запознайте с предварителния договор, който следва да подпишете. Най-добре е предварително да си съставите списък с всички важни за вас въпроси и ги задайте на лицето, с което ще работите по сключването на сделката. 


Предимства и недостатъци на новите имоти

Енергийна ефективност

Едно от основните предимства на сградите ново строителство е високата степен на енергийна ефективност. Колкото по-нова е сградата, толкова по-нови са и технологиите, които се използват при изпълнение на проекта. При постройката се полагат качествена топлоизолация, окачени външни фасади, качествена дограма, както и нови ВиК и електро инсталации. Използването на тези материали позволява постигането на забележителни енергоспестяващи показатели. Това осезаемо спестява средства от сметките за отопление и охлаждане, а чрез намалените емисии на вредни газове допринася и за опазването на околната среда.

 

Съвременен дизайн и комфорт

При изграждането на сгради нови строителство се използват най-добрите практики от традиционното строителство, съчетани с новите тенденции. Те комбинират качество и сигурност с модерни и красиви детайли. Новото строителство идва със съвременен облик на сградата и интериора. Общите части са с модерен дизайн, чисти и добре поддържани, което носи усещане за уют и комфорт. Иновативните методи на съвременната архитектура предлагат изчистена минималистична естетика, интегрират интелигентни технологии и със сигурност ще отговорят на вашите нужди.  

 

Потенциални рискове и проблеми

Закупуването на имот, чиито проект все още не е реализиран крие някои рискове и е добре да се запознаете с тях преди сделка, за да успеете да ги избегнете. В случаите, когато предварителната продажба на имоти е основен метод за финансиране на проекта, може да възникнат проблеми със завършването на сградата. Това може да доведе до притежание на имот, който не може да влезне в  експлоатация. Също така съществува риск от повишаване на цените след определен етап на строителството. Това може да се дължи на поскъпване на строителните материали или висока инфлация. Затова е много важно да проучите репутацията на инвеститора и внимателно да прегледате предварителните договори. 
 

Продай имота си за 48 часа