0888 11 22 00

Покупка или наем на жилище? Кое да изберем?

покупка или наем

По-добре ли е да се купи или да се наеме жилище? Какво съветват нашите експерти? Прочетете повече тук!

 

Какви са предимствата при покупката на жилище?

Купуването на имот позволява на собственика си голяма свобода и дава гъвкавост в избора на начин на живот. Това са само част от редицата предимства на притежаването на собствено жилище. Ето още някои от по-важните плюсове на покупката на жилище:

 

Придобивате собствеността на имота

Счита се, че едно от най-големите предимства на купуването на собствен дом е инвестиционният му потенциал, тъй като цената на собствеността има тенденция да се повишава с течение на времето, което позволява да се извлече  печалба при продажбата му в бъдеще.

Също така, както вече споменахме, като собственик на имот, имате пълна свобода да го персонализирате и променяте според вашите вкусове и предпочитания. Така ще получите стабилност и сигурност, няма да сте зависими от наемодатели и няма да се тревожите  за риск от повишаване на наема или преждевременно изгонване от жилището. Ще имате лукса да се разпореждате изцяло със собствеността си, в това число, да го отдвате под наем или да го препродадете.

 

Можете да преобразите жилището по свое желание

Както казахме, притежаването на собствено жилище е огромно предимство,тък като може да го обновите изцяло по ваш вкус. Всичко е във вашите идеи и ръце- от избора на плочки в банята, до цялостната подредба и визия. 

Когато жилището е собствено, в него могат да се направят всякакви подобрения и ремонти, освен ако такива не застрашават конструктивната здравина на самия имот. За сравнение, при ползване на жилище под наем, дори и малки ремонти или подобрения трябва да бъдат предварително съгласувани с наемодателя и одобрени от него.

 

Какви са предимствата при наемането на жилище?

Животът под наем също може да предложи ползи и удобства, които да бъдат изключително привлекателни за бъдещите наематели. Най-голямото предимство да живеете под наем е мобилността и свободата от гледна точна на местоживеене.
Ето още някои от основните преимущества на живота под наем:

 

Краткосрочна инвестиция в жилище

Животът под наем обикновено е свързан с по-малки разходи за поддръжка. Също така, плащането на наем обикновено е по-разумно от финансова гледна точка, тъй като не изисква значителен аванс и кредитиране като при закупуването на имот например, което означава и, че плащането на месечен наем може да бъде по-достъпно за много домакинства.

 

Всякакви ремонти, които са нужни, са за сметка на наемодателя

Разходите за ремонти и поправка са друго важено перо, като според Закона за задълженията и договорите, големите ремонти се поемат от собственика на жилището под наем. А дребните поправки, в които влизат смяна на счупени брави, боядисване на зацапани стени и др. подобни, се  правят за сметка на наемателя. 
Сериозните повреди, които засягат конструкцията на сградата, като например поправка на покрива, смяна на водопроводна или канализационна система, се поемат от наемодателя. 


Ако по време на ползването на квартирата наемателя повреди конструкцията на сградата, счупите мебел или част от бялата или черната техника, която е била част от обзавеждането, наемателя трябва да покрие разходите по отстраняването на повредите. 

А при нужда от ремонт, собственикът на жилището е длъжен да поеме съответните разходи за ремонтните дейности, тъй като е в негов интерес имотът им да е в добро общо състояние. 
Освен това, при избор на живот под наем, няма да плащате данъци за имота, такса смет, застраховки и още редица разходи, които са пряко свързани с притежаването на недвижимо имущество.

 

Как да откриете подходящото жилище за Вас?

Търсенето и подборът на подходящо жилище, било по за покупка или за наемане, е важна и отговорна задача, която изисква сериозна предварителна подготовка и добра информираност. Именно поради това колкото по-ясни са вашите критерии, толкова по-бързо бихте могли да достигнете до заветната цел –мечтаното жилище. За тази цел е необходимо да фокусирате вниманието си върху няколко фактора, за да направите процеса възможно най-целенасочен и ползотворен.


Ако се чудите откъде да започнете, то несъмнено отговорът се крие в проучване на пазара на недвижими имоти. Това ще ви послужи като ориентир, чрез който ще успеете да прецените точните изисквания и възможностите, с които разполагате. Добър подход е да си дадете време, за да проследите актуалните тенденции в търсенето и предлагането.


При подбора е от ключово значение да прецените предимствата и недостатъците на избраната от вас локация. Не забравяйте, че все пак районът е от основно значение не само за услугите и удобствата в близост до вашия бъдещ дом (търговски обекти, аптеки, здравни и учебни заведения, бензиностанции и др.), но и за сформирането на социалното ви обкръжение.


Опитайте се да мислите в перспектива, когато вземате решение колко голям да бъде бъдещият ви дом. Изберете жилище, в което ще се чувствате комфортно не само към настоящия момент, но и след време.


Не на последно място – определете бюджета, с който разполагате, като за целта пресметнете внимателно месечните си доходи. Не пропускайте да заделите известна сума и за неочаквани разходи. В случай че планирате външно финансиране, помислете колко от тях бихте могли да отделите за покриване на жилищния кредит или ипотеката, без това да повлияе твърде много върху досегашния ви начин на живот.
 

Продай имота си за 48 часа