0888 11 22 00

Фалшиви обяви за отдаване под наем на апартаменти - те могат да бъдат навсякъде

Фалшиви обяви за отдаване под наем на апартаменти - те могат да бъдат навсякъде

Напоследък се забелязват все повече фалшиви обяви за отдаване на имоти под наем. Тенденцията се наблюдава от няколко години, но продължава да привлича потенциални наематели и да ги превръща в клиенти на некоректни агенции. Несъществуващите жилища привличат с атрактивна цена, добра локация и нереалистични снимки, който в много от случаите представят мястото като много подредено или добре обзаведено.

 

Бум на фалшивите обяви за наем

Бумът на фалшивите обяви за наем води до множество обаждания от потенциални наематели, като впоследствие тези хора умело се привличат като клиенти. Това явление, освен че завлича хората в лоша схема и некоректни отношения, изкривява представите за пазара. Когато видят една примамлива обява, бъдещите наематели решават, че истинските предложения за отдаване на имот под наем, които са базирани на реални цени, целят просто да донесат по-голяма печалба за собственика и не си струват. Нещата съвсем не стоят така.

Може би се питате какво печели агенцията от това, че предлага несъществуващ имот. Целта е да се привлекат клиенти. Обикновено, когато видите примамлива обява звъните, за да получите повече подробности и да уговорите евентуален оглед на имота. Отсреща чувате любезното обяснение, че имотът току що е капариран или вече е отдаден от друга агенция. С обаждането обаче, вие автоматично казвате какво търсите, коя е предпочитаната локация, каква цена сте склонни да платите и оставяте телефона си за контакт, така че при появата на подходящо предложение, агенцията да се свърже с вас. Минава малко време и започвате да получавате обаждания за огледи. А в случай, че отидете на място оставате разочаровани, защото нито цената е тази, която вие можете да си позволите, нито условията са тези, които търсите, нито локацията отговаря на посочената.

 

Как да разпознаем фалшивите обяви за наем

Има знаци за това, че една обява е фалшива. Те обикновено се крият в условията на обявата и ролята им е да привлекат клиенти. Ето и признаците, за които да следите, за да разберете дали една обява е фалшива:

 

Прекалено хубави снимки

Това е едно от първите неща, които трябва да ви насочат, че около обявата има нещо нередно. Прекалено хубавите изображения с добро обзавеждане, приятна подредба и приятен изглед изобщо не отговарят на реалността, но са в обявата, защото след цената, потенциалните наематели веднага разглеждат жилището, за което евентуално ще се договорят.

Ако на обявата има само една снимка, това също е знак за несъществуващо жилище. А когато се вгледате внимателно ще забележите, че тя дори е прекалено обработена, за да може все пак да привлече интерес.

 

Прекалено добри условия

Всяка обява за наем на апартамент, която предлага много добри условия, и то в съвкупност, също е гаранция за измама. Ниската цена много често се използва за кукичка, която да привлече клиентите. Цените на имотите се задържаха на нива, които предполагат и наемите да бъдат високи, особено, когато става въпрос за София.

А ако видите предложение с добра цена, на топ алокация с перфектен вид, то бъдете сигурни, че това е несъществуващ имот, публикуван с цел привличане на клиенти.

 

Телефони, на които не отговаря никой

Ако попаднете на обява, която харесате, но когато звъннете за подробности никой не отговори на посочения телефон, то бъдете сигурни, че сте разглеждали фалшива обява. Още с позвъняването обаче вие ще попаднете в списъка с контактите на въпросната агенция или брокер, който е пуснал обявата. След определен период ще получите обаждане, като в повечето случаи още когато вдигнете телефона отсреща ви казват за какво ви търсят. Утвърдената схема работи добре и до вас достига интересно и много примамливо предложение, което ви кара да се доверите. После следват множество уговорки за оглед на имоти. На място обаче се оказва, че те изобщо не отговарят на изискванията ви – нито като условия за живот, нито като цена и точна алокация. А в много от случаите дори при срещата с брокера на мястото, което уж ще гледате и наемете, разбирате, че то „току що е отдадено на друг наемател. Заради всичко това, в случай че никой не отговори на обаждането ви, бъдете подготвени, че сте попаднали в схема за фалшиви обяви и добре преценете дали да започнете търсене с помощта на хората, качили обявата в интернет пространството.

 

Обяви само за частни лица

Друг сигурен знак, че сте попаднали на фалшива обява е предупреждение, че обявата е само за частни лица. Принципът на имотния пазар е, че конкуренцията е между различните имоти, а не между брокерите и агенциите и няма никаква причина на обявата изрично да се посочва, че е само за частни лица.

 

Как да избегнем фалшивите обяви за наем

Търсенето на апартамент под наем много често не е лесно, защото може да отнеме време и е необходимо търпение. Особено, ако става въпрос за София. Столицата постоянно привлича нови хора, които съответно искат да наемат жилище. Собствениците пък повишиха цените. Действие, продиктувано от развитието на имотния пазар през последните години. Намирането на правилното жилище се затруднява допълнително и от фалшивите обяви, които заливат сайтовете за имоти. Има няколко стъпки, които ще помогнат да се предпазите от некоректни предложения. Ето кои са те:

 

Доверете се на доказани професионалисти

Когато стигнете до търсене на апартамент под наем, било то в София или друг град, използвайте услугите на утвърдена агенция за недвижими имоти. Професионалистите от АДРЕС, които работят от години на пазара предлагат на клиентите само реални имоти. Те държат на своето име и качественото изпълнение на клиентските изисквания и не си позволяват да спекулират като привличат допълнителен интерес чрез фалшиви обяви за наеми на апартаменти.

 

Търсете обяви с реалистични условия

Най-лесният начин да се предпазите от фалшиви обяви, е да следите за първичните белези – ниска цена, добра алокация, красиви снимки или само една снимка, телефон, който никой не вдига. Изкушението при отваряне на подобно предложение е голямо. Ако му се подадете обаче не печелите нищо. Напротив – ще загубите времето си и ще се разочаровате, когато отидете на място. Правилният подход е да помислите за реалното състояние на имотния пазар, било то за наем или покупка-продажби и това да бъде отправната точка при търсенето.

 

Избягвайте обявите само за частни лица

Обикновено брокерите работят заедно. За тях не е проблем друг колега да прояви интерес към обявата. Ако обаче публикуват фалшива обява, те задължително пишат, че предложението е само за частни лица.

А тук може да потърсите сред реалните обяви. 

Продай имота си за 48 часа