0888 11 22 00

Квартири под наем в София. 6 съвета за наемателите

Квартири под наем в София
20 ноември 2023

Ако искате да поставите началото на самостоятелния си живот, или пък на съвместен такъв, най-вероятно сте се насочили към разглеждането и откриването на жилище под наем, в което да се нанесете за определен период. Независимо мотивите ви, е добре да се запознаете с пазара на наеми в столицата, както и да получите разновидна информация относно наемането на жилище, плюсовете на живота в апартамент под наем, както и други детайли, които да са ви от полза в процеса. Нашите 6 съвета за наематели можете да откриете тук!

 

Жилища под наем в София: търсене и предлагане

Пазарът на наеми у нас съвсем естествено е в пряка зависимост от посоката на движениe на жилищния пазар в неговата цялост. Ако през 2019 година, поради ниските цени на имотите и сравнително ниските лихвени нива, търсенето на жилище за покупка значително е изпреварвало предлагането, а на всеки продавач са се падали по средно трима купувачи, то днес продължава тенденцията, поставена през 2022 година – баланс на пазара, основно поради ръста на цените на жилища и лекото покачване на лихвите по кредитите. Тежката зима, с която се спекулира през изминалата и тази година, както и икономическите и политически трусове в страната, се явиха предпоставка за това мнозина да се изтеглят от пазара и да отложат покупката на жилище във времето. Същите тези, на които по една или друга причина им се налага да сменят досегашното си жилище, се насочват към търсенето на имот под наем. Не само – с началото на новата учебна година голям дял от участниците на пазара на наеми в столицата са именно студентите – български и чуждестранни. 

И през 2023 г. търсенето и предлагането на жилища на наемния пазар в София e наравно. Все още се наблюдава известно несъответствие между очакванията на наемателите и това, което наемодателите предлагат. Наличното поле за подобряване на комуникацията между двете страни е основната посока, в която професионалистите в сферата работят, така че клиентите да бъдат удовлетворени и успешно да се срещнат в оптималната и за двете страни зона. 

 

Кои са най-предпочитаните квартали, които наемателите търсят

Апартаментите продължават да заемат ключово място при предлагането, като се запазва тенденцията наемателите да се насочват основно към жилища в новопостроени сгради. В тях откриват редица предимства, сред които модерната им визия, функционално разпределение и висока енергоефективност. Водеща обаче остава локацията, като интересът към райони с добре уредени транспортни връзки и в близост до ключови места в София се запазват като предпочитани. Високо търсене се регистрира основно в централните, източните и южните райони в столицата. Най-предпочитани квартали и през тази година остават Манастирски ливади, Витоша, Малинова долина, Борово, Кръстова вада, както и тези в непосредствена близост до столичните университети.
Що се отнася до характеристиките на жилището, основен фокус за наемателите е наличието на обзавеждане. Клиентите, които наемат имот, предприемат тази стъпка с ясното съзнание, че това е временно. Затова и предпочитат да не инвестират в закупуването на мебели, а директно да се нанесат в имот с вече налични такива. Тук важен съвет за наемодателите е да вземат предвид нормалното амортизиране на мебелите, което е неизбежно предвид тяхното използване. 

 

За какво да внимаваме при търсенето на квартира в София

Ето кои са основните фактори, на които е добре да обърнете внимание при търсенето на жилище под наем. 

 

Локация

Локацията е и остава водеща характеристика, що се отнася както за покупката, така и за наемането на жилище. Наемателите са по-склонни да направят компромис по отношение всички останали фактори, но крайното решение вземат на база локацията. Добре уредените транспортни връзки, наличието на обекти и удобства в близост, и възможността за бърз и лесен достъп до ключови места в столицата са от ключово значение за наемателите. 

Добре дефинирайте нуждите си, за да можете да се ориентирате към търсене в най-подходящите за вас райони. Ако разполагате с личен автомобил, непременно вземете това предвид и търсете райони с наличие на паркоместа или гаражи. 

 

Вид на кооперацията

Предварителното формиране на представа за това какво точно търсите е от съществено значение. Това включва не само локацията на жилището, но и типа строителство на сградата – тухлена или панелена. Сигурността и функционалността на жилищното пространство са приоритет за наемателите. Добре обмислете къде бихте се чувствали комфортно. 

 

Градски транспорт

В случай че не разполагате с личен автомобил, е добре да вземете предвид наличието на градски транспорт в районите, към които сте се ориентирали. Оптимален вариант би било да потърсите жилище в квартал, който разполага с подземен и наземен транспорт, който го свързва директно с голяма част от столицата. 

 

Обзавеждане

Обзавеждането несъмнено е предимство, от което мнозина наематели биха искали да се възползват. Насочете се към търсенето на жилище с налични всички базови мебели, така че да не ви се налага покупката им и да можете да се нанесете директно в имота. 

 

Отделете време за огледи

Нашите експерти препоръчват разглеждането на достатъчно оферти и ходенето на огледи на възможно най-много от жилищата, които сте си набелязали. Отделете необходимото за целта време и не пришпорвайте процеса. Така ще можете да се уверите във всички плюсове и минуси на имота, благодарение на което и ще вземете най-правилното за вас решение. 

 

Надежден брокер

Работата с брокер на недвижими имоти е винаги подходящо действие, независимо дали става въпрос за покупко-продажба, наемане или отдаване на жилище под наем. Неговият професионализъм и добри познания в сферата служат за минимизиране на всеки потенциален риск, който е възможно да възникне в процеса. ОСобено ако имате ясно дефинирани критерии при търсенето на имот за наемане и не бихте искали да правите компромис с голяма част от тях, съдействието на надежден експерт ще ви спести време и усилия. 

Брокерите на АДРЕС Недвижими имоти могат да ви помогнат в процеса. Ще чуят и вземат предвид всички ваши изисквания, на база на които ще ви предложат само и единствено това, което отговаря на вашите лични нужди и предпочитания. Ще ви спестят време от преглеждането на десетки обяви и уговарянето на срещи за огледи. Така получавате само и единствено предложения, които отговарят на търсеното от вас пространство. 
 

Продай имота си за 48 часа