0888 11 22 00

Проблеми при търсене на имот под наем без брокер

Проблеми при търсене на имот под наем без брокер

В някои случаи търсенето на имот под наем не е никак лесно. Въпреки, че на пръв поглед на пазара има много предложения, може са се окаже трудно и продължително откриването на подходящ имот, ако търсите сами. Много по-лесно ще намерите желаното жилище, независимо дали ще наемете имот в София, апартамент в Пловдив или друг град, ако търсите с професионален консултант по недвижими имоти. В противен случай има опасност да се сблъскате с неподозирани трудности. Какви са те можете да прочетете в следващите редове. 

 

Възможни проблеми при търсене на апартамент под наем без брокер

Множество са рисковете при търсене на апартамент от човек, който не познава пазара, видовете строителство, локациите, тънкостите на комуникацията със собствениците, които помагат да се отговори на нуждите ви. За да спестите време и да се предпазите от неподозирани проблеми с имота или документацията му, когато търсите имот под наем, е добре да се доверите на доказан консултант в областта на недвижимите имоти. 

 

Апартамент под наем без посредник: проблемите

Основните проблеми, за които на пръв поглед няма да се сетите са свързани със загуба на много време в търсене, избиране на неподходящ имот, непознаване на пазара, достъп до по-малко апартаменти, липса на съдействие от страна на професионалист. Подробности за всичко това ще откриете в текста.

 

Непознаване на пазара на имоти

За да намерите имота, който търсите и той да е на добра цена, е нужно да познавате в детайли пазара на имоти и тенденциите, които влияят и на решението за отдаване под наем, и на движението на цените. Когато нямате задълбочено познание за пазарните процеси има риск да направите грешен избор, наемайки жилище за по-висока стойност.
Рискът за неизгодна сделка е много по-голям, в случай, че търсите жилище сами. Брокерът винаги може да посъветва клиента си дали е добре да се съгласи с дадени условия или не, както и ако са необходими компромиси с първоначалните желания – кои от тях си струват. 

 

Достъп до по-малко апартаменти

Повечето хора смятат, че много лесно могат да си намерят апартамент под наем без да използват посреднически услуги на брокер. Те разчитат на сайтовете за безплатни обяви, на които пише „директно от собственик“. Някои от тези предложения обаче изобщо не отговарят на посочените условия и когато отидете на място може да се окажете много разочаровани, че не заварвате това, което сте очаквали. Освен това повечето хубави жилища се отдават чрез брокер. Собствениците знаят предимствата на работата с консултанти и предпочитат да платят комисионна, но да спестят от времето си като се срещат само с наистина заинтересовани клиенти.
Консултантите на АДРЕС Недвижими имоти например имат много широка база данни, както с потенциални клиенти, така и със собственици, които отдават имоти под наем. Много често те знаят и за жилища, които все още не са публикувани в интернет пространството и във всеки един момент могат да ви ги предложат. 

 

Липса на съдействие при оформяне на документите

Документите са другото ключово и в същото време специфично нещо при наемането на имот. Когато търсите жилище и изберете, това което ще наемете, трябва много да внимавате какви документи ще подпишете. Добре е да имате нотариално заверен договор за наем, в които в отделни клаузи да бъдат посочени срокът за наемане, срокът на действие на договора, правата и задълженията на наемодателя, вашите права и задължения като наемател, заплащането на депозит, условията за прекратяване на договора.
Договорът за наем може да не бъде заверен при нотариус, но тогава тежестта му намалява и в случай на недоразумения между вас и собственика, разрешаването им ще бъде по-трудно.
Брокерите имат богат опит с разни видове сделки, различни клиенти и познават всички капани, които могат да възникнат около документите за наем. Това е гаранция, че ще ви защитят в случай, че сте напът да подпишете нещо, което не е във ваш интерес и ще преговорят за промяна на записаните от собственика условия.
Освен договора, е добре при наем да имате и приемно-предаветелен протокол, в който внимателно са описани движимите вещи, които се намират в имота в момента на наемането. Собственикът ще очаква те да бъдат в същия вид, когато дойде време да напуснете неговото жилище. Ако не работите с професионалист, може да се подведете относно тази част от сделката. Всичко трябва да бъде добре описано и по правилен начин. Някои собственици не искат да подписват протокол, но рискът за вас в този случай е по-голям, защото не се знае какво може да се окаже очакването на собственика за жилището, когато го освобождавате. Брокерът е човекът, който ще ви посъветва да подпишете приемно-предавателен протокол, така че да се предпазите от последващи недоразумения. 

 

Процес по търсене, който отнема прекалено много време и усилия

Ако търсите да наемете жилище в голям град като София или Пловдив и предпочитате да търсите сами, рискувате процеса на търсенето да отнеме много време. Когато се свържете със специалист в областта и му разкажете какви са вашите критерии за апартамента, който търсите, брокерът ще работи по изискванията ви и за вашите интереси и няма да ви води по огледи, които не отговарят на вашите желания. Той ще спести и своето и вашето време, защото добре осъзнава, че ако ви предтавя всяко едно жилище, което е на пазара, няма да спечели нищо – напротив.
Когато вие търсите имот и го харесате по обява, не можете да прецените дали той заслужава да отделите време за оглед. Професионалният консултант по недвижими имоти обаче лесно може да прецени дали дадено жилище си струва и само в случай, че си заслужава, той ще организира среща със собственика във въпросното жилище, което чака своя наемател. 

 

Как да намерите правилния брокер на недвижими имоти?

Добрият брокер е запознат с пазарната ситуация в детайли, може да работи с документи, притежава качествата на психолог, умее да води комуникация, тактичен е,  спазва добри обноски и се облича подходящо, така че да излъчва уважение към хората, с които работи – и наематели, и наемодатели.
Най-лесният начин да намерите добър брокер е да се доверите на препоръки на ваши близки и познати, които скоро са търсили или отдавали жилище под наем.
А тук може да видите какво правят консултантите от АДРЕС за клиентите, които търсят имот под наем. 
 

Продай имота си за 48 часа