0888 11 22 00

5 съвета как да направите апартамента си по-привлекателен за потенциални наематели

5 съвета как да направите апартамента си по-привлекателен за потенциални наематели

Атрактивното представяне на апартамента има съществена роля при намирането на наематели. Върху какво обаче трябва да се фокусираме и кои са нещата, които правят най-силно впечатление по време на оглед? Отговорите на тези въпроси са субективни, но едно е сигурно – предварителната подготовка е задължителна. Даваме ви няколко идеи как да направите апартамента си по-привлекателен за потенциални наематели. 

В допълнение винаги можете да се информирате с Услугите за наемодатели, които предлага Адрес недвижими имоти.


Как да направите имота си по-привлекателен за наематели?

Първото впечатление винаги остава най-откроим отпечатък в представите на човек, затова е препоръчително да обърнете внимание дори на малките детайли. Макар на пръв поглед да изглеждат незначителни, те могат да се окажат причина, която да откаже потенциален квартирант от намерението му да наеме вашия имот. В някои случаи съществена роля има не само външният вид на жилището, но и самото отношение на собственика към имота. Дори общото впечатление от местоположението на апартамента, неговото разпределение, квадратура и реномето на района да е добро, ако в поведението ви като наемодател личи немарливост, тя може да подейства като червен сигнал за наемателите. Ето на какво трябва да обърнете внимание, за да направите имота си по-привлекателен.


1. Почистете добре

Не съществува нищо по-неприятно от разхвърляни вещи и замърсени помещения. Постарайте се да приведете в ред жилището, за да внесете уют и представа за дом. Преди да се впуснете в правенето на снимки и посрещането на потенциални наематели, почистете с прахосмукачка. Забършете прахта от повърхностите, за да не създавате представа за запустялост. Постарайте се да измиете подовете и прозорците. Една от задължителните „спирки“ в огледа на апартамент включва „изследването“ на пейзажа, който се разкрива от различните стаи. Уверете се, че сте почистили добре и санитарните помещения. Не бихте искали да попаднете в неудобна ситуация, в която се налага да търсите адекватно обяснение за неспазването на добри хигиенни условия. Ако имате време и желание, бихте могли дори да почистите етажната площадка пред апартамента, което допълнително би допринесло за впечатлението за поддържано и приятно място.


2. Осигурете добро осветление

Осветлението играе важна роля за приветливата атмосфера и приятното усещане на целия апартамент. Постарайте се да изберете слънчев ден за заснемането на кадрите, които ще съпътстват текста на вашата обява. Възползвайте се възможно най-много от естествената светлина, което неминуемо ще се отрази на качеството на фотографиите, като също така привлече повече погледи. Не забравяйте, че колкото и добре да бъде описана една обява, наемателите ще се доверяват най-вече на преките си впечатления от източниците на визуално съдържание. При провеждането на огледи едва ли бихте могли да подбирате винаги най-правилния момент и метеорологични условия, затова открийте какво е необходимо, за да осигурите добро осветление. Желателно е да обмислите добре къде трябва да бъдат поставени осветителните тела. 

Разчитайте на светлината, разпръсквана от полилей, за да придаде нужното количество светлина в стаите. В случай, че не е достатъчно, преценете къде да поставите настолни лампи или лампиони така че да бъдат както функционални, така и да отговарят стилово на цялостния интериорен дизайн, като се вписват с останалите мебели в помещенията. Ако се затруднявате да прецените правилно, помислете къде вие самите бихте имали нужда от светлина – на нощното шкафче, до дивана, над масата за хранене. Експериментирайте с разположението, за да откриете правилното местоположение. От степента на осветеност зависи до голяма степен каква представа ще изградите за конкретното жилище.


3. Погрижете се за функционалността на обзавеждането

Едно от най-важните условия, необходими за да направите апартамента си по-привлекателен за бъдещите обитатели на имота, е обзавеждането. Погрижете се то да бъде функционално и съобразено с най-общите нужди. Вкусът е субективен, затова при избора на мебели е добре да се ръководите от качеството и цената на компонентите. Въпреки това, бихте могли да проучите различни идеи за обзавеждане на апартаменти. Разгледайте снимки на обзаведени апартаменти и си създайте предварителна представа за това как бихте искали да изглежда дизайнът на вашето жилище. Стремете се избраните от вас мебели да се съчетават добре помежду си.

 

Важно е да се отбележи, че не бива да прекалявате с мебелите, особено ако сте изправени пред задача да се погрижите за обзавеждането на малко жилище. Оставете свободни пространства, за да не създадете усещане за схлупеност. Напротив, опитайте се да изградите чувство на простор. Бихте могли да потърсите вдъхновение в други вече обзаведени малки жилища. Оставете си възможност за „маневри“, тъй като не бихте могли да предвидите строго индивидуалните потребности на всеки наемател. Представете си, че откриете идеалните квартиранти в лицето на младо семейство с малко дете. Те, със сигурност, биха се нуждаели от детско легло или кошара, за което има голяма вероятност да не сте помислили. Ако всяко пространство в жилището е усвоено, то това би представлявало проблем за вас. Едва ли бихте искали да се разделите с нещо, в което сте инвестирали средства, за да успеете да отговорите на нуждите на наемателите си.


4. Проветрете помещенията

Стремете се да проветрявате редовно помещенията преди и след всеки оглед. В необитаемите жилища въздухът застоява и проветряването е по-трудно осъществимо.  Именно затова, ако имате възможност да се отбивате до апартамента си и да оставяте отворени прозорците за по-дълго, дори когато не очаквате посещения, би било от полза. Имайте предвид, че спареният въздух лесно може да повлияе субективно на представата за чистота. Така усилията, които сте положили, за да изчистите и приведете в добър вид жилището, могат да се окажат напразни.


5. Подгответе се за огледи

Подгответе се за огледи, като обърнете внимание на елементарните удобства, които биха създали положителна нагласа у вашите посетители. Често малки на вид, те имат силата да провокират голямо впечатления и да бъдат запомнени. Подгответе се да посрещнете бъдещите си квариранти, като им предложите калцуни. От една страна, те ще се чувстват по-спокойни по време на огледа, от друга, за вас ще бъде улеснение, тъй като няма да има нужда да чистите упорито след всеки посетител. Постарайте се да се поставите на мястото на наемателя и помислете за неговите нужди. Има ли къде да остави багажа си, щом влезе? Къде би могъл да закачи връхните си дрехи? Всеки наемател би се зарадвал на лично отношението от страна на наемодателя, което ще помогне за установяването на доверие. Все пак, ако сте в ролята на наемател, вероятно бихте искали да можете да разчитате на вашия наемодател при нужда. Освен това, бихте могли да предложите на посетителите си чай или кафе – всички детайли са от значение, а понякога в правилното отношението се крие разковничето, което позволява на шансовете ви да се удвояват.


Подгответе документите за сключване на сделка


Договор за имот под наем

Договорите за наем се сключват за конкретно определен срок. В случай, се не са договорени други условия, договорът се счита за продължен за неопределен период, след като е изтекла предварително уговорената в документа времева рамка. При неизпълнение на някоя от клаузите, всяка от страните има право да прекрати договора. Консултантите на пазара на недвижими имоти и юристите препоръчват осъществяването на нотариална заверка на договорите, сключени между наемателя и наемодателя. Това би осигурило по-голямо спокойствие и за двете страни, както и възможност за по-лесно разрешаване на евентуално възникнал спор.


Протокол опис

Желателно е при подписването на договор и настаняването на квартиранта в отдаденото под наем жилище, да се създаде протокол опис, чиято роля е да опише състоянието, в което имотът е предаден за ползване. Всичко ли е в изправно състояние и ако има налични щети, какви са те. При напускането на наемателя, този опис се използва като доказателство, че всичко е предадено обратно на собственика в първоначалния си вид. На база на описа и при необходимост, и двете страни могат да предявят претенции. Като допълнително подсигуряване могат да послужат и снимки, представящи първоначалния вид на жилището.


Приемо-предавателен протокол

Приемо-предавателният протокол до голяма степен може да обхване информацията, налична в протокол-описа. Същественото, което различава двата документа е, че докато в описа се дава сведение само за състоянието на жилището, в приемо-предавателния протокол подробно се описва целият инвентар на имота. Приемо-предавателният протокол представлява детайлен списък на обзавеждането и оборудването на имота към деня, в който наемателят се нанася.  Протоколът може да бъде изготвен както от наемодателя, така и  от агент, в случай, че някоя от страните използва услугите на такъв. Този документ има най-голяма тежест що се отнася до това каква част от депозита ще бъде върната обратно на наемателя след прекратяването/изтичането на договора. 
 

Продай имота си за 48 часа