0888 11 22 00

Как да откриеш наемател, който няма да е проблемен

Как да откриеш наемател, който няма да е проблемен

Ако имате жилище, което искате да отдадете под наем, обикновено се чудите кой наемател би бил най-подходящ. За собствениците е важно да предоставят имота си на човек, който не създава проблеми, опазва имуществото, плаща редовно наема и битовите си сметки, опазва общите части в блока, поддържа добри отношения със съседите. Не всеки обаче знае как да намери такъв наемател и как да разпознае най-подходящия сред всички кандидати.

 

5 признака на наемателя, който няма да ви създава проблеми

Има някои признаци, които гарантират, че един човек би бил добър наемател и не е трудно те да бъдат разпознати. В следващите редове ви даваме идея за какво да следите, когато се срещате с потенциални наематели на вашия апартамент. Те са валидни, независимо от града, в който се намира жилището ви. 

 

Пет признака на идеалния наемател

Дали отдавате имот в София, Варна, Пловдив или друг град, то може да следите за следните сигнали, че наемателят ви няма да създава проблеми:

 

1. Стабилна професия и доходи

Стабилната професия е гаранция за сигурни, а в много от случаите и добри доходи. Това е необходимо условие за редовно плащане на наема. Също така, когато един човек има постоянна и добра работа, той по-рядко би предприел местене в друг квартал или град. Причината е, че обикновено хората намират жилище в близост до местоработата си и, ако харесват мястото, където работят, то най-вероятно ще се задържат продължително време на този адрес. 

 

2. Семейство или двойка пред студенти

Ако търсите сигурни наематели, то заложете на семейство или двойка, вместо студенти. Семейството, особено, ако има дете, много по-рядко би си позволило да не плаща наема си. Освен това, хората, които вече имат семейство са си изградили навици за опазване на имуществото, което е гаранция, че няма да имате проблеми с обзавеждането или електроуредите си. 

 

3. Отношение към общите части 

Важно е да намерите човек, който опазва общите части във входа. Когато говорите със своите наематели много лесно можете да разберете какво е тяхното отношение към споделените пространства. Само с няколко въпроса вие може да си отговорите дали тези хора ще опазват общото имущество чисто, здраво и в хубав вид. Също така ще можете да прецените дали ще плащат дължимата месечна сума за общите сметки на входа редовно. Това дори и да ви изглежда незначително или без пряко отношение към вашия имот, не е така. Ако хората, на които отдадете жилището си не опазват общите части има голяма опасност това да доведе до проблеми със съседите. В по-тежките случаи дори може да се наложи да смените наемателите си. Заради това много внимавайте за отношението на потенциалните наематели към входа и поддръжката му. 

 

4. Планове за дълъг наем

Друг признак, че един наемател е добър, е факта, че има планове да наеме жилището ви за продължително време. Всеки, който планира да живее по-дълго на едно място би пазил повече наличното обзавеждане, уреди и жилището като цяло. Ако един човек ще пребивава на дадено място месец, два или половин година, то вероятността да не се грижи за това, което е заварил е голяма. Намерете начин в хода на разговора да разберете какви са плановете на потенциалния наемател и внимателно преценете дали да изберете този човек. 
Не се подвеждайте по срока на договора за наем. Обикновено договорите се сключват за една година, като предварително се плаща депозит в размер на един наем. В масовия случай, ако човек не спази този срок и иска да напусне жилището преди изтичането му, губи депозита си. Това обаче не би спряло някой, решил да се премести, особено ако е взел компромисно решение да се нанесе поради липса на избор. 

 

5. Без домашни любимци

Наемателите, които имат домашни любимци може да бъдат лош избор. Това е така, защото е много вероятно животните да създават проблеми. Първото, което трябва да вземете предвид, ако решите да пуснете в жилището си хора, които имат куче или котка е, че най-вероятно апартаментът ви ще придобие специфична за животното миризма. Собствениците не я усещат, но за всеки посетител или следващ наемател тя може да се превърне в проблем и да го отблъсне от вашия апартамент.
Другите негативи на решението да пуснете в жилището си хора, които имат домашни любимци са възможните щети по мебелите и стените. Котките обикновено драскат мебелите, големите породи кучета също са способни да наранят обзавеждането. Не всички животни са добре възпитани и е възможно да им липсват основни навици като ходене до тоалетна на определено място и т.н. 

 

Как да намерите идеалния наемател

Ако искате да намерите добър наемател, освен да следите за горепосочените признаци, можете да използвате още няколко тънкости. Ето кои са те:

 

Доверете се на експерт

Хората, които от пръв поглед могат да преценят дали един наемател е добър са консултантите по недвижими имоти. Те ежедневно се сблъскват с десетки клиенти, наблюдават поведението им и имат изграден усет към правилните наематели. Заради това, ако искате да си гарантирате, че ще отдадете имота си на съвестни хора, то може да се доверите на консултантите от една от най-големите компании на пазара в България – АДРЕС Недвижими имоти. Тук може да видите какво правят брокерите от фирмата за своите клиенти наемодатели.

 

Поставете реалистична пазарна цена

Друга тънкост, която можете да използвате, когато търсите наематели е да определите реалистична пазарна цена на имота си. Ако месечният наем е прекалено нисък ще привлечете много потенциални наематели, но няма да имате никаква гаранция, че тези хора ще опазят имуществото ви и ще плащат редовно сметките си. В случай, че сложите цена над пазарната за района, в който се намира жилището ви, рискувате да не намерите наематели, или ако намерите, то те да напуснат апартамента ви бързо, защото рано или късно ще попаднат на по-изгодни условия.
За да определите правилно наемната цена на своя имот се допитайте до професионални брокери. 

 

Подгответе имота си за оглед

Последното нещо, което трябва да направите, когато отдавате имот под наем и искате да намерите добри наематели, е да подготвите имота си за оглед. Това означава, че трябва да изчистите, подредите, освежите и премахнете всички излишни вещи. Дори да притежавате най-хубавото и изгодно за наемане жилище, няма да постигнете сделка с качествени наематели, ако не го подготвите. Подредените хора, които държат на апартамента, в който живеят трудно ще разхвърляно и непочистено място. При подготовката за огледи подчертайте добрите страни на имота си – големите прозорци, наличието на болкон и други характерни за жилището неща, които биха били плюс в очите на наемателите. 
 

Продай имота си за 48 часа