0888 11 22 00

Растежът на пазарите на бизнес имоти се ускорява

Растежът на пазарите на бизнес имоти се ускорява

Европейският пазар на бизнес имоти ще ускори растежа си през следващите две години, което ще донесе позитиви за България под формата на по-благоприятни условия за чуждестранни инвестиции. Прогнозата направиха глобалната консултантска компания за имоти Cushman & Wakefield и стратегическият й партньор в България и Македония Forton на специална пресконференция. Двете компании засилват сътрудничеството си, като Forton се ребрандира, за да увеличи разпознаваемостта и доверието на международните инвеститори и корпоративни клиенти към България.

Ръст на инвестициите в Европа

Търсенето на инвестиционни имоти ще се разшири в нови географски ширини и сектори и интересът към ново строителство ще нарасне, коментира Питър Виктор, старши управляващ директор на Cushman & Wakefield за Европа, Близкия изток и Африка и ръководител на звеното за международни корпоративни клиенти. По последни данни инвестиционният пазар в България достигна 114 млн. евро от началото на годината до момента в общо 26 сделки и вече е с 54% над отчетения обем за цялата 2013 г. по данни на Forton. Виждаме значително по-високо търсене на земя за строителство, както и на офис и търговски площи с потенциал за увеличаване на приходите им при успешно финансово преструктуриране, допълнителни инвестиции и намиране на нови наематели, коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton. Има силен растеж в търсенето на офис и търговски площи от наематели.

Повече инвестиции в реалната икономика

За разлика от годините на бума на пазарите на имоти в Централна и Източна Европа до 2008 г. по-високият ръст в периода 2015 ще бъде следствие от по-високи инвестиции не само в имоти, а и в реалната икономика. Аутсорсингът на бизнес процеси и тенденцията за изнасяне на производства на близки пазари ще донесе ползи за Централна и Източна Европа. Пазарите в Централна и Източна Европа ще видят ръст в търсенето на бизнес имоти, но все пак все още имат относително големи обеми, които трябва да бъдат усвоени.

Новите източници на растеж

България е в благоприятна позиция да улови част от търсенето на нови местоположения за изнесени центрове за услуги или производства. Според Cushman & Wakefield тя е трета от европейските страни след Румъния (първа в света) и Чехия (13-а в света) по атрактивност за аутсорсинг на бизнес процеси. За бизнеса най-голямото предизвикателство остава човешкият капитал.
Делът на ИТ и аутсорсинг секторите в усвоените (наети и придобити от крайните им ползватели) офис площи в София нараства от 40% през 2012 г. на 52% през първите девет месеца на 2014 г., показва последното проучване на Forton. Пазарът на офиси в София показва ръст вече трето тримесечие, като обемите, усвоени към септември 2014 г., надминават тези от 2013 г.

Глобализация + технологии

Глобализацията и развитието на интернет каналите за търговията на дребно карат търговците да се насочат към първостепенни пазари и местоположения. Междувременно технологиите им осигуряват бърз достъп до нови пазари. Крайният резултат са по-високите изисквания към новите търговски проекти.
Предлагането на търговски площи вече зависи не само от строителството, а и от затварянето на съществуващи проекти, коментира Михаела Лашова. Пазарът на търговски площи е в процес на възстановяване, като наемателите все още определят правилата. През последните месеци на пазара бяха представени няколко нови търговски центъра, а появата им доказва, че все пак има място за професионално планирани и управлявани проекти.
Тенденцията за изнасяне на производства към близки дестинации ще доведе до повече инвестиции в Централна и Източна Европа, смята Питър Виктор. Другият съществен фактор за пазара на индустриални и логистични имоти ще бъде бурният растеж на електронната търговия.
Според оценката на Cushman & Wakefield българският пазар на индустриални и логистични площи в момента се намира в най-ниската фаза на бизнес цикъла. Но заради липсата на ново строителство в София наемите се повишиха от 3.5 на 3.75 евро на кв.м месечно към края на третото тримесечие.

Положителни перспективи

На глобално и на местно ниво очакванията за пазарите на бизнес имоти са положителни. Консултантите предвиждат умерен, но ускорен в сравнение с последните две години растеж.
Водени от западноевропейските пазари, наемите на първокласни площи се очаква да нараснат с 1-2% тази година, 2-3% следващата и над 3% през 2016 г. Търсенето на инвестиционния пазар ще продължи да се развива с по-бърз темп от това на наемния.
Българският пазар е все по-тясно обвързан с европейския. Макар че местните условия се различават от пазар до пазар, бизнесът е все по-глобален, цели сектори от икономиката се доминират от международни компании, а инвеститорите прескачат границите в търсене на по-висока възвращаемост. До голяма степен вследствие на тези тенденции последните девет месеца на 2014 г. бяха най-силните за пазарите на бизнес имоти в България от 2009 г. насам.


В България и Македония Forton е лидер в предоставянето на услуги за бизнес имоти за инвеститори, корпоративни клиенти и банки, стратегически партньор на глобалната консултантска компания Cushman & Wakefield в двете страни и част от AG Capital, най-голямата българска група от компании за услуги, свързани с недвижими имоти, в която влизат още "Адрес", Facility Optimum, BLD, Unique Estates. Cushman & Wakefield е най-голямата в света неборсова компания за услуги, свързани с бизнес имоти. Тя консултира и представлява клиенти във всички аспекти на ползването и инвестициите в имоти и се е установила на ключови позиции в основните пазари по света, както показва и честото й участие в много от най-значителните договори за наем на имоти, продажби и мандати за управление.

- В международен и местен мащаб възстановяването набира скорост
- В съчетание с все по-голяма глобализация, тъй като компаниите стават все по-уверени да инвестират в чужбина
- Специализацията в бизнеса расте, а фирмите стават все по-взаимосвързани и взаимозависими
- Присъствието на международни наематели се увеличава
- Международните инвеститори се завръщат на пазара

 

Строителство градът, бр.40, 27.10.14, с.3

Продай имота си за 48 часа