0888 11 22 00

Интерес към възможностите за закупуване на къща в покрайнините на големите градове

Интерес към възможностите за закупуване на къща в покрайнините на големите градове

Отделеността и спокойствието, които осигурява животът в къща, привличат все повече купувачи, търсещи своя нов дом. В столицата запитванията са както за имоти в града –  макар и в по-отдалечените квартали като Бояна, Драгалевци и Симеоново, така и за жилища извън София в радиус до 30-40 км.

„Промяната в нагласите относно живота извън града е налице от няколко години и тя се подсилва допълнително от настоящото извънредно положение. Младите хора, които търсят висок жизнен стандарт, близост до природата и уединеност, са склонни да направят компромис с разстоянието и да закупят имот в район до 20-30 км извън София. Това важи особено за клиентите с възможност за дистанционна работа, които нямат необходимост да пътуват всеки ден до града“, коментира Мими Иванова, мениджър в АДРЕС София.

Предвид ситуацията, огледите могат да бъдат направени и чрез видеовръзка на живо между клиента и брокера. Тя позволява купувачите да разгледат имота в реално време и да получат отговор на въпросите си веднага. Мобилното приложение на АДРЕС пък локализира имотите на картата, давайки опция на потребителя да търси жилища само в определени райони. То свързва клиента директно с консултанта или насрочва ден и час за оглед на избрания имот.

Във Варна се наблюдава сходна тенденция по отношение на къщите, като подобни имоти се предлагат и в местности до 4-5 км извън града, но във по-високия ценови сегмент. Средният клас самостоятелни къщи са предимно в селата, до 20 км на север или на юг от Варна.

„Добре изградената инфраструктура, наличието на детски градини, училища и супермаркети правят животът „на село“ все по-привлекателен. Допълнителна тежест оказва и търсенето на спокоен и здравословен живот не само от младите, но и от хората в предпенсионна възраст, пояснява Емил Атанасов, консултант в АДРЕС Варна.

По думите му, другата група клиенти, желаещи да живеят извън града, представлява  заетите в корабоплаването.

В Пловдив интересът към къщи се запазва стабилен. Той нито намалява заради извънредното положение, нито се засилва в резултат от стремежа на хората да живеят извън големия град. По думите на консултантите на АДРЕС в града все още е рано да се отличат мотивите на купувачите и дали те са различни от тези, които традиционно движат този пазар всяка пролет.

Стандартно запитванията са главно към Марково и Белащица, които са съвсем близо до града и цените там са в по-високия сегмент. Нивата намаляват пропорционално на отдалечаването от града. Селата на 20 км от Пловдив, в яката на Родопите, предлагат къщи на по-ниски цени. „Близостта до града остава водеща за пловдивчани”, коментират консултантите.

Обикновено клиентите са хора след 40 години, със стабилни доходи и относително големи деца. За тях разходът за ежедневен транспорт между селото и Града на тепетата не е решаващ фактор.

В Бургас интересът също не търпи съществени промени в първите седмици от извънредното положение. Като цяло търсенето е насочено към онези квартали на града, които допреди време са били села, а впоследствие са били приобщени към административните граници на Бургас. Такива са Долно и Горно езерово, Ветрен, Сарафово, Крайморие. Клиентите са активни семейни хора, със стабилни към момента доходи. „В момента има изчакване от страна на клиентите, макар интересът да остава стабилен”, казват консултантите от АДРЕС Бургас.

Тук може да разгледате нашите предложения за Къщи в София, Къщи във Варна, Къщи в Бургас и Къщи в Пловдив

Продай имота си за 48 часа