0888 11 22 00

Качествените имоти на пазара са кът

Качествените имоти на пазара са кът

Хора с излишни пари се ослушват за изгодни обяви „на зелено”

Хиляди жилища чакат купувачи в София, като много от тях са новопростроени.


Според Наско Атанасов от „Виктория инвест” в сайтовете за София има около 170 000 обяви, но много от тях са пуснати повече от веднъж на различни места и затовареалната цифра е не повече от 50 000.
По думите му в периода 2001-2010 г. в столицата са били изградени около 180 хил. жилища. “Евентуално от тях са останали непродадени имотите, чието строителство е започнало малко преди края на 2009 г., когато жилищният пазар се срина”, поясни той. „В момента няма ръст на предлагане на новопостроените жилища, но се появиха оферти „на зелено” и хора, имащи налични пари, се ослушват да инвестират, защото цената е с около 20% по-ниска, отколкото след завършването на кооперацията. В известна степен си струва да се рискува, ако сградата е в хубав квартал”, допълва брокерът.


„В последните месеци се забелязва леко оживление в строителството на нови жилища, най-вече в южните квартали на столицата”, казва Даниела Грозева от „Веда корект”. „Част от проектите са за довършване на доскоро замразени строежи и някои от тях вече са взели разрешение за ползване. Има предлагане, но качеството не е на ниво” , уточнява тя.


Подобно е мнението и на Тихомир Цаков от „Аристо”, който казва, че предлагането на качествени нови жилища е много малко. „Останали са главно апартаменти с много дефекти, изградени по време на строителния бум преди кризата, както и хубави имоти в затворените комплекси”, уточнява той. „В момента вече има глад за наистина качествени апартаменти. Българи с доходна работа в чужбина търсят да купят такива имоти у нас, но намирането е доста трудно”, добавя той.


По думите му в момента за София в имотните сайтове има около 32 000 обяви, като някъде десетина хиляди са реални и не се дублират, което не е чак толкова много за град с около 2 млн. жители. Според Цаков за немалка част от офертите, като например за селските къщи, които не се търсят, брокерите не инвестират в рекламирането им.


Според брокерите от агенция „Адрес” в момента в София са обявени за продажба около 9000 жилища, като 800 от тях са новопостроени.
Арх. Георги Бакалов, председател на САБ, твърди, че в момента в столицата са празни поне 35 хил. апартамента, изградени през последните десетина години и те се предлагат на високи цени за нашите стандарти.

Посредничат само за оферти с реална цена

В повечето от големите посреднически фирми в Бургас предпочитат да посредничат само за оферти на реални цени. Това казва Стефка Томова, управителка на офиса в морския град на „Явлена”. В два от най-известните имотни сайтове обявените за продажба апартаменти в Бургас и областта са почти 16 400, но според местните брокери реалната цифра е около около 12 000. Сделките са малко, а в същото време продължава да се строи.

„Бих казала, че пазарът е пренаситен”, споделя Стефка Томова. „Част от продажбите минават през съдия изпълнители. Те не са само на закъсали с кредити купувачи или строителни фирми, а и на собственици, които не могат да определят по друг начин стойността на имуществото си. Цената на тези жилища е по-ниска, а ако на първия търг не стане продажба, на втория търг цената й пада с още 10%. Така че от клиенти на този етап това са най-желаните и най-осъществими от фирмите сделки”, допълва брокерката.

 

Монитор, 22.07.14, с. 10+11

Продай имота си за 48 часа