0888 11 22 00

Видео обобщение на Гергана Тенекеджиева за пазара на жилища през 2021г.

Пазара на жилища през 2021г.

Изпълнителният директор на АДРЕС Недвижими имоти Гергана Тенекедижева направи видео обобщение за пазара на жилища през 2021 г. Основните тенденции тя обясни в рамките на виртуално интервю. Общата картина Тенекеджиева обясни с три ключови фактора, които са движили сделките през периода и ще се отразят на пазара в предстоящата 2022 година. 


Кое движи пазара?

Динамиката в поведението на клиентите, продължаващият ръст в цените на жилищата и сериозният брой сключени сделки, са провокирани от три показателя, които трябва да се наблюдават винаги, когато се проследява общият пазарен тренд. Първият фактор са ниските лихвени проценти по ипотеките, което отваря нови възможности пред купувачите. За много от тях невъзможното става възможно именно днес. 

Вторият ключов фактор е политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) по отношение на свръхресурсите на банките. Според Тенекеджиева то има пряко отношение върху спестяванията на хората. Освен, че парите се обезценяват от инфлацията, съхранението им в банка става все по-скъпо поради нищожните лихви по депозитите, ведно с високите такси за съхранение, както и, на практика, наказателните такси за свръхналичност. В същото време вложението в недвижим имот в България е позната и сигурна инвестиция и е традиционен начин за съхранение на парите. Голяма част от хората търсят и подобрение на начина си на живот, разглеждат варианти да се сдобият с още една стая. Ковид допълнително стимулира този стремеж, тъй като домът вече изпълнява различни функции – на само на място за живеене, но и на място за работа и учене. Третият фактор, който бута активността и цените във възходяща посока, са доходите на хората, които продължават да бележат ръст и правят покупката на имот от мечта в реалност. 


Ще има ли криза?

Според нея няма основание да смятаме, че предстои криза, която би засегнала сектора. Тенекеджиева посочи като основен аргумент това, че за последните 13 години разликата в лихвените проценти е станала съществена и днес е на исторически ниски нива – от 10.09% през 2008 година до 2.6% днес. В допълнение, изпълнителният директор на АДРЕС подчерта и разликата в достъпността на жилищата, настъпила през периода. При кредит от 100 000 евро вноската се е равнявала средно на 740 евро на месец, докато днес тази месечна сума е почти двойно по-малка – 460 евро. 
За разлика от 2008 г., когато бумът в жилищното кредитиране се случи въпреки ръста в цените, в момента именно това кредитиране провокира повишението на пазарната стойност на имотите, поясни още Тенекеджиева. Хората търся опции да купят второ жилище или да разширят собственото си именно поради ниската цена на парите. 

„Днес разполагаме с възможно най-достъпното финансиране спрямо доходите на българите и възможно най-достъпната цена на имот за месец, в случаите, когато покупката е реализирана с кредит. ЕЦБ няма да рискуват икономиките и не се очаква повишаване на лихвите по ипотеките. От началото на годината имаме 12% ръст на депозитите на българите в банки, което прави капитала на банките по-голям за даване на кредит“, обясни Тенекеджиева. 

 

Профил на клиента

През 2021 г. от АДРЕС отчитат рекорден средномесечен брой купувачи за последните 5 години. Пазарът е силно повлиян от новите участници, търсещи или предлагащи недвижима собственост. Около 80% от купувачите са новорегистрирани. Около 30% от клиентите купуват още след първия си оглед, като масово сключват сделката след около 5 огледа. Около 70% от офертите, които се реализират, са по-малко от 6 месеца на пазара. Новите купувачи попадат основно в поколението Y (1977-1994) и все по-често са част от генерация Z (след 1994). Новите продавачи, от своя страна, са масово част от поколението X (1966-1976), обобщи в заключение изпълнителният директор на АДРЕС.

 

За повече подробности гледайте видеото:

 

 

 

Продай имота си за 48 часа