0888 11 22 00

10 качества на добрия консултант на недвижими имоти

10 качества на добрия консултант на недвижими имоти
06 март 2020

Продажбата на имот или отдаването му под наем не винаги е лесно и бързо. А едно от най-важните неща за сключване на сделка за кратък срок и на възможно най-добрата цена, е работата с добър консултант. На пръв поглед нещата, които правят брокерите може да ви изглеждат лесни и обикновени, но това съвсем не е така. Специалистите в бранша имат много познания за пазара и притежават разнообразни качества, които им помагат за добро справяне с изискванията на клиентите и с пазарната ситуация.
А кои са най-важните качества на добрия консултант на недвижими имоти, може да прочетете в следващите редове. 

 

10 качества на добрия консултант на недвижими имоти

Добрият брокер е запознат с пазарната ситуация в детайли, може да работи с документи, притежава качествата на психолог, умее да води комуникация, тактичен е, спазва добри обноски и се облича подходящо, така че да излъчва уважение към хората, с които работи – и продавачи, и купувачи. 

 

Как да познаете добрия консултант на недвижими имоти?

Още при първата среща с брокер на недвижими имоти, можете да прецените дали той е добър в работата си и дали ще си допаднете по отношение на изискванията, които имате. Всеки добър консултант спокойно и бързо може да ви консултира за цените, вида на имота, типа строителство. Той също ще ви предложи начини на продажба в случай, че вие сте от страната на продавача, или ще започне бързо да търси подходящ за вас имот, в случай, че вие търсите да купите или наемете. Професионалистът в бранша също така умее бързо да организира оглед и няма да ви губи времето, предлагайки ви имоти, които не отговарят на вашите изисквания. 

 

1. Познава пазара на имотите

Задължително условие за един добър консултант на недвижими имоти е той да познава пазара. Това включва да умее да ви посъветва за реалната пазарна цена, да познава добре района, в който се намира имота, така че да може да вземе под внимание всички положителни и отрицателни страни.
Добрите брокери следят пазара и дават обратна връзка на клиента, когато разберат за сключена сделка с подобен имот в същия район.
Те могат да консултират клиентите и дали дадена сделка си струва като се съобразят с целта на клиента – инвестиция, търсене за имот за живеене и т.н.
Истинските професионалисти в бранша бързо могат да предложат подходящ тип строителство като вземат под внимание всички плюсове и минуси, както и друга локация, ако избраната от клиента не отговаря на възможностите му за финансиране. 

 

2. Разбира юридическите и законови изисквания

Много важно за консултантите да са запознати с всички юридически и законови изисквания, свързани с имотните сделки. Те трябва да могат да отговорят на всички въпроси и на продавачите/наемодателите, и на потенциалните купувачи/наематели.
Има случаи, в които се изисква по-задълбочено познаване на законите. Тогава може да се наложи да се ползват услугите на юристи. За подобни ситуации АДРЕС Недвижими имоти има юридически отдел. Специалистите, които работят в него имат богат опит с документацията по сделките и разрешаването на различните казуси. Те ще проверят детайлно всички документи за имота, както и потенциалните купувачи, ще изготвят договор за покупко-продажба на имота ви и ще организират срещи между двете страни за подписване на всички необходими документи.

 

3. Има лично отношение

Добрият консултант има персонално отношение към всеки един клиент. Той умее да вниква в желанията на двете страни по сделката, като се съобразява с тях. Обикновено този тип брокери ценят своето време и времето на клиентите и не организират огледи за имоти, които не отговарят на изискванията и нуждите на хората.
Освен това успешният брокер е възпитан, дипломатичен и дискретен. Той е добър психолог и успява да вникне в нуждите на клиента. Това му помага да приложи лично отношение, което може по-лесно да доведе до успешна сделка. Когато един професионалист внимателно подбира имотите, които ще предложи на клиентите, той повишава тяхното доверие в него. 

 

4. Преследва целите докрай

Всеки успешен консултант преследва целите си докрай. Това означава, че не се отказва, ако се появят клиенти с малък бюджет, а търси имот, докато не намери нещо, което да се впише в техните възможности за финансиране и отговаря на изискванията им. Същото важи и, ако е от страната на продавача – работи докрай, докато не намери подходящите купувачи.
Може да се наложи да води преговори с клиентите. Понякога те са свързани с намаляване на цената, в случай, че клиента иска да продаде имот, но на прекалено висока стойност, която не отговаря на пазарната ситуация. В други случаи може да са свързани с проговори с потенциални купувачи/наематели относно локацията и др. подобни. Но обикновено изходът от всичко това е положителен, независимо дали продавате или купувате. 

 

5. Има реална преценка за ситуацията

Важно за добрите брокери е да имат реална преценка за ситуацията – както с пазара, така и с възможностите на клиентите. Това им дава възможност да консултират и двете страни по сделката, водейки ги към правилно решение за цена, избор на имот според локацията, вида на строителството и други.
Правилната преценка на конкретната ситуация пести времето на всички участници в сделката.

 

6. Отнася се професионално с всички засегнати страни

Професионалният консултант, който работи качествено, умее да се отнася подобаващо с всички страни по една имотна сделка. Това е много важно за добрите отношения и включва съобразяване с различните желания. Професионалното отношение означава и съвети, съобразени с пазарната ситуация и склонността за компромис с някое от изискванията, както и внимателно и уважително отношение. 

 

7. Работи много добре с документи

За изповядването на една сделка са нужни множество документи, а голяма част от тях трябва да се набавят от специализирани институции. Един обичаен договор за покупко-продажба на имот съдържа поне десет страници, а малка грешка  може да струва скъпо. Затова е абсолютно задължително брокерът да познава основните понятия и документи, необходими за продажбата на един имот, законите, документите за собственост и придружаващите ги удостоверения и скици. 

 

8. Има добри комуникативни умения

Успешният брокер има много добри комуникационни умения и общува с хората, така че да получи цялата необходима информация. Той умее да изслушва и задава правилните въпроси. Спазва уважителна дистанция и е достатъчно търпелив, за да приеме различната гледна точка и дори споровете.  

 

9. Работи за утвърдена компания 

Повечето добри консултанти работят в утвърдени агенции за недвижими имоти. Обикновено най-добрите брокери са в най-добрите компании. Лидер на пазара на недвижими имоти в България е АДРЕС. В компанията работят над 500 консултанта в 27 града. Те съдействат по време на целия процес и са изключително подготвени относно пазара и правилните действия за достигане до желаната цел – бърза сделка на изгодна цена.

 

10. Държи на честността и прозрачността

Честността и прозрачността са неща, на които всеки добър брокер държи. За него е важно да няма скрити условия по сделката, както и разочаровани клиенти. В противен случай клиентите ще останат разочаровани, а това ще рефлектира върху репутацията му. 

 

Как да откриете добрия консултант на недвижими имоти?

Преди да изберете своя брокер е добре да направите собствено проучване сред хора, които скоро са сключили имотни сделки. Когато съберете няколко препоръки може спокойно да помислите кой консултант би ви е допаднал най-много и да се срещнете с него. В случай, че нямате познати, които имат опит с брокери, по-правилен ход е да се насочите към утвърдена агенция за недвижими имоти, където работят добри професионалисти, с опит, мрежа от контакти, задълбочени познания за пазара. Най-голямата агенция у нас е АДРЕС Недвижими имоти. Тук може да видите какви са услугите за различните клиенти на компанията. 
 

Продай имота си за 48 часа