0888 11 22 00

5 ключови съвета за брокери при покупко-продажба на имот

ключови съвета за брокери при покупко-продажба на имот

Професията на брокера на недвижими имоти е свързана с доброто познаване на пазара и актуалната пазарна обстановка. Кои са основните тенденции при покупко-продажбата на имоти в България, можете да разберете в тази статия. 

 

Пазарът на имоти 

Пазарът на имоти е сред най-динамичните пазари и посоката му на развитие се определя основно от политическите и икономически фактори. Още с началото на пандемията, имотният сектор както в глобален план, така и у нас премина през сериозни трансформации, които доведоха до леко охлаждане. Политическата нестабилност, нарастващата инфлация и ръстът на лихвите по кредитите са част от факторите, които оказват влияние върху имотния пазар. Повече за пазара на имоти в столицата четете тук.

 

Тенденции на пазара

Успокояване на пазара след период на рекордни ръстове и баланс между търсене и предлагане са основните тенденции, които белязаха пазара на недвижими имоти у нас през 2022 година. В София спадът на активността, регистрирана в този период, е между 15% и 20%, като това се определя спрямо района и вида строителство. Към текущия момент пазарът на жилища у нас е активен в разумни граници, докато преди по-малко от година можеше да бъде определен като хиперактивен - тенденция, която не може да бъде полезна за участниците в него. През 2019 година, например, на всеки продавач са се падали средно по трима купувачи, а днес пазарът е далеч по-балансиран - на всеки продавач се пада един купувач. Отдръпването на участници от имотния пазар е естествен ход в момент, в който ценовите нива отбелязват ръст. Активни на пазара са тези, решили да спасят спестяванията си от инфлацията чрез инвестиция в недвижимо имущество. Купувачите без заделени спестявания за самоучастие и тези, които очакват понижение на цените логично се оттеглиха и поставиха покупката на жилище на заден план. 

 

5 съвета за брокери при покупко-продажба на имот

Работата на брокера на недвижими имоти продължава да бъде сред най-предпочитаните професии, особено за тези, които тепърва дават старт на кариерата си. За да бъде обаче един брокер успешен, е необходимо да разполага с редица професионални умения и познания за пазара и обстановката, в която се намира към съответния момент. 

 

Цели 

Основната цел на брокера на недвижими имоти е сключването на сделка, изгодна и за двете страни по нея и предоставянето на една изключителна услуга на клиентите, с които работи. Това изисква комбинация от опит, професионализъм и ефективна комуникация, както и познаване целите и приоритетите на клиентите - качества, които допринасят за успешността на един брокер и сделките, които сключва. 

 

Ключови таргет персони

Друго изискване за брокерите на недвижими имоти е доброто разбиране и идентифициране на целевите групи, така че обслужването да бъде ефективно и адаптирано спрямо техните индивидуални нужди. Колкото по-добро познаване на различните ключови таргет персони има един професионалист в сферата на недвижими имоти, толкова по-персонализирано преживяване може да предостави на клиентите си, което няма как да остане незабелязано. Например най-голям дял на пазарния сегмент представляват купувачите на първо жилище, които често се нуждаят от напътствия и пълно съдействие през целия процес по покупко-продажбата. Купувачите, които пък се релокират и търсят по-голямо жилище имат специфични критерии и отново изискват добро познаване от страна на брокера. 

 

Действия при спад на пазара

Пазарният спад може да се окаже сериозно предизвикателство за брокерите на недвижими имоти, но и може да предложи възможности за тези, които го познават добре и умеят да действат проактивно. Когато се сблъскват със забавяне на пазара, експертите в областта трябва да приложат стратегически действия, които да им позволят да се адаптират към ситуацията. За брокерите е ключово да бъдат информирани и да анализират пазара. Познавайки динамиката на пазара, могат да вземат информирани решения и да насочват ефективно клиентите си.

 

Правилно подготвяне на документите за сделката

В основата на един успешен брокер на недвижими имоти стои неговият професионализъм, експертиза и отлично познаване на процесите по покупко-продажбата на жилище. Професионалистите в сектора не само съдействат на клиентите при откриването на мечтания дом, но и помагат в процеса по оформянето на съпътстващите сделката документи. Така не само спестяват време на купувача, но и гарантират коректното им попълване. 

 

Ползотворна комуникация

Независимо какво ниво на професионализъм притежава брокерът, лесната и ползотворна работа с него се определя най-вече от комуникацията му с клиента. Това показва и личното му отношение към мисията му да открие на купувачите мечтания от тях дом. Изграждането на позитивна репутация и доверие между брокера и клиента може да доведе до други бъдещи възможности за съвместна работа или пък препоръки, които са безценни в света на недвижимите имоти. 

Основната задача на брокера на недвижими имоти е да подпомогне сключването на сделка, успешна и за двете страни в нея. Това е възможно чрез доброто му познаване на пазара, на нуждите на купувачите и продавачите, както и на процесите, съпътстващи една сделка. Важно в професията на посредника е непрестанното му усъвършенстване и следене на тенденциите в сектора.           

Продай имота си за 48 часа