0888 11 22 00

Съвети за купувачите на жилище с помощта на брокери на недвижими имоти

за купувачите на жилище с помощта на брокери на недвижими имоти

Предстои ли Ви закупуване на жилище или офис? Ако имате въпроси, прочетете тази публикация! Експертите ни споделят ценни съвети!

 

Как да изберем подходящия имот?

Когато търсите да наемете или закупите недвижим имот на лице са няколко критерии, с които трябва да се съобразите. Изборът на подходящ квартал е един от тях. Локацията има пряко отношение върху начина ви на живот, поради което районът е от изключителна важност. Изборът на квартал се обвързва и с това колко далече се намира той от ключови за вас локации. Такива могат да бъдат работното ви място, университетът, в който учите, паркове, жилищата на ваши близки и т.н.

Обикновено хората, които живеят в София, са склонни да търсят новото си жилище в квартала, в който са живели досега или поне в съседен на него район. Причината е, че мястото им е най-познато и там се чувстват най-спокойни. Освен това са наясно, че смяната на района е обвързана с период на адаптация, който предпочитат да си спестят.
Преди да пристъпите към поемането на такава важна стъпка като закупуването или наемането на имот, трябва да сте наясно със себе си и къде си представяте да живеете. 

Изборът на подходяща локация се свързва и с това какво планирате в личен план. Например ако в близките години ви предстои да създадете семейство, то приоритет за вас най-вероятно би било в района да има детска градина, училище и парк, където да можете да се разхождате.

Ако възнамерявате да закупите жилище трябва да мислите в перспектива. Възможно е след години да решите да продадете апартамента си и логично е да искате да го направите срещу изгодна за вас сума. Затова е важно да се отбележи, че добрият квартал е предпоставка за по-добрата цена на имота дори и след години.

Строителството около сградата е друг ключов компонент, от който потенциалните купувачи се интересуват. Обикновено те държат около имота им да не е презастроено, а да има повече зелени площи и паркове, където да могат спокойно да прекарват времето си на открито в разходки, почивка или игри с детето.

Близостта до магазини е не по-малко важен фактор при избора на локация. Затова е добре когато проучвате района, да проверите дали в него има аптеки, здравни заведения, магазини, пазари, заведения за хранене и други. Разходката в квартала ще ви даде възможност да усетите атмосферата му, да проучите обектите в района, да прецените пешеходното разстояние, на което се намират магазините от имота ви. А защо не и да поговорите с евентуалните си бъдещи съседи. По този начин ще се сдобиете с информация от първо лице за добрите и лошите черти на района, към който сте се ориентирали.

В случай че купувате апартамент с инвестиционна цел, то най-добре проучете как се развива пазарът на недвижими имоти. Проверете къде се планират инфраструктурни промени, които биха благоприятствали вашата бъдеща инвестиция. Най-добре направете консултация с брокер на недвижими имоти, който може да ви даде сведения за пазара и да ви посъветва дали инвестицията в този момент си заслужава.

 

Съвети при купуване на жилище с помощта на брокер

Покупко-продажбата на имот има дългосрочни последици и за двете страни по сделката. Процедурата изисква много отделено време в проучване на пазара, усилия в търсенето и обективна оценка на финансови възможности от страна на купувача. Ето защо е толкова важно преговорите и процесите да протекат гладко за всички страни по сделката. Затова, услугите на агент на недвижими имоти биха направили преминаването през една покупко-продажба много по плавно и информирано.

 

Доверете се напълно на професионалистите 

Първата стъпка при търсенето на имот за покупка е вземането на решение дали да започнете оглед на пазара самостоятелно или да потърси съдействие от професионалист в сферата. При избора за осъществяване на сделка с брокер, е добре да знаете, че неговите професионални задължения не се ограничават единствено до посредничество при покупко-продажбата. 
Агентите на недвижими имоти имат сериозни познания и задълбочени наблюдения върху случващото се на пазара на имоти. Като купувач вие започвате да се интересувате от пазара на имоти едва, когато възнамерявате да излезете като играч на него. За разлика от вас, брокерите, ежедневно следят случващото се на имотния пазар и могат да прогнозират кога се очаква спад или пик в търсенето и предлагането на имоти – фактор, който оказва голямо влияние върху цените на предлаганите жилища.

Друга съществена причина да изберете да се доверите на имотна агенция са уменията на брокерите да боравят с документацията, свързана с покупко-продажбата. Това умение никак не е за подценяване, тъй като броят на необходимите документи за финализиране на сделката е значителен, а липсата на някои от тях може да провали успешното финализиране на сделката. Освен това брокерите могат да ви дадат ценни напътствия относно това от къде можете да получите някое важно удостоверение, срокът за неговото издаване, както и сумата необходима ви за изваждането на документа.  

 

Коментирайте детайли от всякакво естество

За да вземете информирано решение, ще имате нужда от факти и статистики, подкрепени с доказателства и примери от практиката. Успешният брокер предлага възможности, съобразени с пазарната ситуация, икономически и демографски фактори, както и взима предвид бюджета ви и изградения ви начин на живот. Консултантът винаги предоставя няколко аргументирани опции за обсъждане, за да можете да прецените кое е най-доброто за вас и да направи своя информиран избор.
Опитайте се да установите чисто човешки контакт с вашия брокер, за да прецените доколко отговорен и благоразположен към вас е той. Убедете се, че наистина можете да му имате доверие, за да се вслушате в неговите препоръки и оценки, за да осъществите заедно мечтана сделка.

 

Разгледайте имоти и споделете впечатленията си с брокера си

Брокерът се ангажира с това да ви представи оферти за покупка, в зависимост от предварително определените от вас параметри и критерии за жилище. Най-често характеристиките, на които купувачите обръщат внимание са локацията, цената, вид на строителството, квадратура и разпределение, изложение, етаж и други. Затов, добре е предварително да разгледате предлаганите ви имоти и да споделите искрено впечатленията си за тях с вашия агент. Така, той ще има възможността да продължи да подбира тези имоти, които най-точно биха паснали на вашия начин на живот и светоусещане.

 

Ангажирайте брокера в целия процес и всичките ви изисквания

Имайте предвид, че професионалният опит и натрупаните познания в сферата позволяват на добрия брокер лесно да преценява дали конкретно жилище изобщо си заслужава, дори без това да налага провеждането на реален оглед. По този начин селектирането на офертите ще бъде много по-добре организирано, което ще ви спести ценно време и много излишни усилия.

 

Как да се свържете с брокер на недвижими имоти?

Всеки подхожда индивидуално в търсенето и подбора на агенция и брокер на недвижими имоти. Някои предпочитат да заложат на проучване в интернет, четене на отзиви в социалните мрежи или форуми. Други се запознават с портфолиото на няколко компании, докато трети се допитват до свои близки и приятели, които имат пресни впечатления и могат да споделят опит. Истината е, че най-добрият подход е да комбинирате всички възможни методи, с което ще сведете до минимум субективността на мненията. Доверете се на компания, имаща добро реноме и богата мрежа от контакти, с което ще подсигурите бърза и безпрепятствена процедура. Ние от АДРЕС Недвижими имоти ще се радваме ще ви съдействаме по пътя към постигането на успешно реализираната сделка.

 

Чрез имейл, телефонно обаждане или На живо в офис на представителство на Адрес

Адрес е най-голямата агенция за недвижими имоти в България, с над 500 консултанти в 27 града, поради което при нас може да откриете огромно разнообразие от предложения за всеки вкус и необходимост. Работим с широка мрежа от партньори, с които си сътрудничим ежедневно, за да осигурим на клиентите си най-добрите възможности и достъп до разнообразна и богата база данни от качествени имоти. Предлагаме над 20 000 оферти, които са преминали през внимателната проверка на нашите агенти. Екипът на Адрес е изцяло съставен от професионално обучени консултанти, които познават отлично пазара на имоти, поради което може да разчитате на най-изгодните условия към конкретния момент. Не се колебайте и се свържете с нас

 

Какви са тазгодишните тенденции при закупуването и продажбата на имоти?

Данни на Адрес показват запазване на тенденциите от 2023 г. когато купувачите, които са търсели имот, са били 28 500 души при 24 хил. оферти за имоти, които се продават. Това означава, че за един купувач през миналата година е имало 0,8 имота на пазара, съобщава Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на “Адрес Недвижими имоти“.

Апартаментите продължават да заемат основно място при предлагането, а водещи са монолитните жилища в етап на строеж. Новото строителство става все по-предпочитано за клиентите поради няколко основни причини – на първо място се нарежда по-ниската продажна цена и възможността за гъвкави схеми на плащане; модерната визия, функционални разпределения, тяхната икономичност и по-ниски разходи са също сред основните предимства за купувачите; облагородените зелени пространства. Освен това, функционалността, която жилището предлага, става все по-търсена характеристика – по-широки коридори, наличие на мокри помещения, килери, складове и други. 
Най-търсени се запазват тристайните апартаменти, а непосредствено след тях и със съвсем малка разлика от гледна точка на интереса – двустайните. Интересът към четиристайните жилища расте.  Интересът към покупка на къщи е основно около София, Пловдив и Варна.

Апартаментите на морето у нас също се радват на растящ интерес през последните няколко години, а една от основните причини е фактът, че поддържат по-стабилни ценови нива от тези на градските жилища. Особено в текущата икономическа обстановка, клиентите, които търсят инвестиционно жилище, се насочват към големите областни градове на Черноморието. Варна и Бургас са основен избор за този тип купувачи, тъй като районите се радват на сериозен туристически интерес, следователно и високо търсене на апартаменти за краткосрочно наемане през летния сезон.

Също така, стaтиcтиĸaтa coчи, чe paзpeшитeлнитe зa cтpoeж нe нaмaлявaт, дopи нaпpoтив. Инвecтитopитe y нac вeчe ce нayчиxa дa чyвaт и дa ce cъoбpaзявaт c нyждитe нa ĸyпyвaчитe. Днec тe ce cтpeмят дa cъздaвaт имeннo пaзapнo нeoбxoдим пpoдyĸт, a нe дa yвeличaвaт caмoцeлнo пpeдлaгaнeтo c yвepeнocттa, чe зa вceĸи имoт щe ce нaмepи ĸyпyвaч.
 

Продай имота си за 48 часа