0888 11 22 00

10 съвета при търсене на апартамент в София през 2021 и 2022 - наем и покупка

При търсене на апартамент в София

Имотният пазар през 2021 година се промени значително вследствие на здравната криза, причинена от Covid пандемията. Ако ви предстои покупка на апартамент или обмисляте да се изнесете под наем, е важно да се запознаете с актуалните явления на пазара на имоти. Научете повече от нашия списък с 10 съвета при търсене на апартамент под наем или за покупка през 2021 г. и 2022 г.

Имотния пазар в страната през 2021 

Към настоящия момент се наблюдава изключителна динамика на имотния пазар в страната. Поради активния интерес на купувачите, търсенето многократно изпреварва предлагането. Освен желание за придобиване на собствен дом, клиентите са водени от концепцията за сигурно вложение на личните си финансови средства. Именно това затвърждава имотите като особено желана инвестиция.
Регистрира се отчетлив ръст на цените както в столицата, така и в цялата страна. Основните предпоставки, освен засиленото търсене, са и активността на банките и ниските нива на лихвите, както и увеличаваща се инфлация, която носи сериозен риск от обезценяване на парите. 
Освен към София и областните градове, клиентите се ориентират и към разположените в близост до тях села, които позволяват бърз и лесен достъп до градовете.
Имотите край морето и в планинските зони също се радват на внимание от страна на купувачите. Много от тях са предвидени да изпълняват ролята на ваканционно жилище, но не липсват участници с гъвкави професии, които откриват в тях възможност за трайно установяване и “бягство” от забързания начин на живот. 

Кои са новите купувачи през последната година?

Сред новите тенденции попада оформящият се нов сегмент купувачи на пазара на недвижими имоти – хора на възраст между 25 и 35 години. Тяхното потребителско поведение се характеризира с по-дълъг процес на търсене и по-бавно финализиране на сделка. Те изискват провеждането на повече огледи, като търсенето им е предимно фокусирано върху завършени и обзаведени жилища, в които могат да се нанесат без да чакат. Често тези клиенти са склонни да направят компромис, като платят по-висока цена за имот в новопостроена сграда, ако тя е в унисон с представата им за уют и качествена среда на живот.

10 съвета при търсене на апартамент в София през 2021 и 2022

Проучете добре пазара

Детайлното проучване ще ви позволи да придобиете обща представа за посоката и темповете, с които се развива пазарът на недвижими имоти.  Това ще ви помогне да идентифицирате потенциално най-изгодиния момент, за да направите решителната крачка към сдобиването със собствен дом.
Според прогнозите за 2022 г. цените на имотите ще продължат да нарастват, но с осезаемо по-бавни и стабилни темпове. С преодоляването на кризата се предвижда дори по-сериозен ръст в търсенето на имоти, поради което не може да става дума за скорошен спад в цените на жилищата. Дори напротив – сегментираното търсене ще покачи пазарните стойности в най-предпочитаните квартали на столицата.

Консултирайте се с брокер

Особено надежден подход при търсенето на жилище, без значение дали то е обявено за отдаване под наем или продажба, е сътрудничеството с брокер на недвижими имоти. Консултантите в сферата имат солидни наблюдения върху процесите на пазара и експертни познания, придобити с времето. Това им позволява да откриват изход от тежки ситуации и да предоставят ценни съвети и насоки.
В случай че предприемете самостоятелно търсенето на идеалния дом, рискът да попаднете на неизгодна сделка, криеща редица подводни камъни, е изключително голям. Затова изборът на надежден, отговорен и отдаден на работата си брокер е ключова стъпка, която ще ви гарантира много по-безпроблемно преминаване през процеса.

Разгледайте добре всички оферти

Изборът, водещ към мечтания имот е колкото рационален, толкова и продиктуван от емоции и моментни настроения. Поради това е от особено значение да си дадете време, което да оползотворите в спокойно разглеждане на оферти, за да откриете най-перспективните и обещаващи предложения.
След като отсеете обявите, идва ред да анализирате техните предимства. Иначе казано – да се запознаете с реалните условия на предложението – за какъв период се отдава (ако апартаментът е за наемане), съобразена ли е цената с личния ви бюджет, каква е квадратурата на жилището и с колко помещения разполага, в какъв район се намира и т.н. Всичко е от значение, затова помислете добре.

Направете нужните огледи

Много често по време на огледите купувачи и наематели се сблъскват със силно разочарование, произтичащо от разминаването между предварителните им очаквания и реалността. Поради това е изключително важно преди да заявите намерението си да сключите споразумение, да  направите подробен оглед, съпътстван от уточняващи въпроси. Бъдете внимателни в избора си и се опитайте да си представите как искате да се развие животът ви, за да прецените дали жилището ще отговаря на нуждите ви ако не в дългосрочен план, то поне в рамките на близкото бъдеще.

Сравнете цените

Предварителното сравняване на цените в различните райони на града ще ви послужи като добра посока, според която да оринетирате търсенето си. По този начин лесно ще достигнете до оптималния вариант, съчетаващ удобна локация и продажна/наемна цена, отговаряща на вашите възможности. 
Важно е да се отбележи, че за сформирането на пазарната стойност на имота отношение имат както неговата квадратура и местоположение, така и социалната инфраструктура в непосредствена близост. Така например може да се окаже, че цената на едностаен апартамент в центъра на София или в близост до метростанция се приближава и дори е равна на тази за двустаен в по-крайните столични квартали. Засиленият интерес към конкретен район позволява на продавачи и наемодатели да предлагат своята собственост на по-висока пазарна цена, без това да създава риск имотите им да останат необитаеми.

Проучете квартала

След като сте преминали през всички гореспоменати етапи на търсене, е време да се заемете с проучването на квартала. Разходете се из него, за да уверите, че средата е приятна и се чувствате на сигурно място. Бихте могли да установите контакт и да потърсете отзиви от живущите в околността, които съвсем скоро ще се превърнат във ваши съседи. Разпитайте ги за предимствата и недостатъците на квартала.
Проверете какво се намира в близост до вашия бъдещ дом и колко благоустроен е районът – има ли зелени площи, денонощен магазин, аптека или ресторант? До тази информация може да достигнете и чрез бърза справка в интернет, но усещането да  прецените на място е съвсем различно. Освен това пътят ви дотам ще демонстира нагледно дали може да разчитате на свободни места за паркиране, както и колко удобен за придвижване е градският транспорт в тази част на града.

Проучете кои са най-желаните райони

Пазарът на имоти много бързо успя да се възстанови от неочаквания шок в първите месеци на пандемия в България. Купувачите се ориентират към парцели за строителство и къщи в крайградските райони, като същевременно интересът е насочен и към жилища на ĸoмyниĸaтивни локации. Най-търсени остават южните и източните квартали, сред които „Гоце Делчев", „Maнacтиpcĸи ливади", „Kpъcтoвa вaдa", „Изгpeв", „Дианабад" и дpyги.

Сравнете функционалността на имотите

Няма как да говорим за функционалност на дома, без да обърнем нужното внимание на  неговото разпределение. Често купувачите имат конкретни предпочитания за площта на жилището, но не обръщат внимание на това как е проектирано то. Така например един малък апартамент, разполагащ с ниши, мокро помощение и широк коридор, може да се окаже много по-практично изграден от друг, значително по-голям имот. Важно е да имате предвид и възможностите  за преустройство, които предлага апартаментът (сливане на две помещения, усвояване на тераса), за да прецените колко перспективен е той.

Не бързайте

Откриването на жилище, отговарящо на дълго мечтания ни идеал, е безкрайно вълнуващ момент, в който често купувачите са готови да вземат необмислени решения. Важно е обаче да не прибързвате с подписването на договора, преди да сте уверили напълно, че сделката е благоприятна и не крие рискове. Затова делегирайте тази отговорност на опитните агенти на АДРЕС Недвижими Имоти. Те ще ви помогнат да откриете имота, който с радост да наречете свой дом.
 

Продай имота си за 48 часа