0888 11 22 00

Какво трябва да знаем за апартаментите ново строителство в София?

ново строителство в София
02 март 2023

Все по-привлекателни за купувачите и наемателите на имоти са апартаментите ново строителство в столицата, които освен с модерната си архитектура и високо качество на използваните материали, впечатляват и с функционалността, която осигуряват на живущите. Нагласата на клиентите към новия им дом се променя и днес голяма част от тях търсят имот в добре изглеждаща сграда, така че не само да получат качествена среда на живот, но и сигурност - друга отличителна характеристика на този тип имоти. Несъмнено жилищата в новопостроени сгради се различават от тези старо строителство по няколко основни характеристики. Повече за това къде се крият разликите и кои са предимствата на новото строителство, можете да откриете в тази статия. 

 

Основни разлики между старото и новото строителство 

Отговорът на въпроса старо или ново строителство определено не е еднозначен, тъй като всеки вариант има своите предимства. Но през последните няколко години се наблюдава нарастващ интерес от страна на купувачите именно към жилища в сгради ново строителство. Едно от основните им предимства е съвременният архитектурен поглед, който отговаря на нуждите на една немалка част от участниците на пазара - за живот в добре изглеждаща сграда, която е проектирана с мисъл за уют и функционалност. Когато сравняваме имотите старо и ново строителство не може да пренебрегнем друга основна характеристика, в полза на новото строителство - качеството на използваните в процеса материали. Все по-голяма тенденция е използването на високи технологии при изграждането на проекта, което гарантира максимална прецизност при крайния резултат, но и по-голяма сигурност за собствениците. Не може да не вземем предвид експлоатационния период на сградите старо строителство, които въпреки че са се доказали като устойчиви във времето и могат да бъдат освежавани, са построени по-назад във времето. Повече за плюсовете и минусите на апартаментите ново строителство, както и всичко, което трябва да знаете и вземете предвид при избора на такъв имот, можете да откриете в тази статия. 


Съвременна визия и функционалност

В повечето случаи сградите ново строителство са не само с нова и съвременна визия, но  и с луксозна архитектура, която може да бъде забелязана не само при фасадата, а и при елементите от интериора на общите части. Жилищата ново строителство се отличават и с високо качество на използваните материали и все по-често биват внедрявани нови технологии в процеса по изграждането на сградите, с които да се гарантира безпроблемното въвеждане на обекта в експлоатация. В някои случаи строителят дори дава гаранция за качеството на сградата, която е построил. С тази гаранция той поема пълна отговорност и се задължава да отстрани всеки дефект по обекта незабавно, което освобождава вас като собственик на апартамент в сградата от непланирани разходи. 
Модерното строителство се различава от старото по разпределението на свободните пространства, които са проектирани с мисъл за максимална функционалност. Важно е да имате предвид, че при сградите, построени след 1991 г. е прието към квадратурата на апартамента да спадат и общите части, таванските или подземните помещения и терасната площ. Това, от своя страна, означава, че ще заплатите и за площ, която не е жилищна. 

 

Икономичност и по-малко разходи в дългосрочен план 

Неоспоримо предимство на жилищата ново строителство е изключително високата енергийна ефективност, която притежават. От една страна това е резултат от използването на висококачествени материали и полагането на нова, качествена изолация, което значително намалява месечните ви разходи за отопление в дългосрочен план. От друга, това се случва благодарение на окачените външни фасади на сградите, които допринасят и за естетиката на сградата. Купувайки жилище в нова, модерна сграда, вие придобивате и качествена дограма, която допълнително спомага за оптимизирането на месечните ви разходи по имота чрез отличното задържане на топлината в помещенията. Новите ВиК и електроинсталации, с които разполагат новопостроените сгради ще ви спестят потенциални разходи за ремонт и поддръжка. Принципът е колкото по-нова е сградата, толкова по-оптимизирани и нови са елементите в нея, което означава и минимизиране на потенциални за вас разходи при нанасяне и в дългосрочен план. 

 

Стойност 

Гледайки изцяло от финансова гледна точка, новопостроените сгради поддържат по-висока цена - фактор, склонен да откаже някои купувачи. Преди обаче да отхвърлите идеята за покупка на имот в нова сграда, е добре да вземете предвид факта, че получавате много по-добро съотношение между цена и качество. Придобивайки имот в модерна кооперация, вие се нанасяте в напълно нова сграда, в процеса по изграждане на която са използвани висококачествени и нови материали. Това автоматично ви застрахова от разходи по амортизацията на жилището, което би било почти неизбежно при нанасянето в стара. Не само - разполагате с възможността да направите покупката и на зелено, директно от строител. Така стойността на сделката намалява и стига да сте проучили проекта добре, можете да минимизирате всички рискове, съпътстващи покупката на имот без Акт 16.  

 

Нисък разход за ремонтни дейности

Вземайки предвид факта, че при закупуването на апартамент в модерна сграда вие се нанасяте в новопостроен имот, почти няма да ви се налага да извършвате довършителни ремонтни дейности. Единственият ви разход би бил обзавеждането му и освежаването, в случай че желаете да промените някои елементи. Правейки равносметка на общите разходи по покупката на имота, ще видите колко всъщност сте спестили при избора на апартамент в нова кооперация, получавайки повече удобства и сигурност, в сравнение с имот старо строителство. 

 

Разпределение

Някои купувачи избягват покупката на апартамент тип ново строителство, тъй като не е изключено да попаднат на строител, който изгражда по-малки апартаменти, понякога с нефункционално разпределение. Не всеки строител има еднаква визия и е възможно да срещнете такива, които поставят на преден план количеството пред качеството и удобството. За да избегнете такива неподходящи предложения, е важно да имате доверен партньор по пътя към избора на подходящия за вас имот за покупка. Работата с професионалист в сферата, в лицето на брокер по недвижими имоти, може да ви спести подобни неприятности. Доказалите се във времето компании притежават богата база селектирани предложения и не биха ви предложили покупката на апартамент с нефункционално разпределение и липса на удобства. 

 

Локация и инфраструктура

Интересът на инвеститорите е насочен основно към южните и  югоизточните квартали на София, които предлагат най-много свободни парцели. Характерно за тези райони на столицата е все още не толкова добре развитата инфраструктура. Едни от най-предпочитаните към момента квартали, предлагащи нови кооперации, са Манастирски ливади, Витоша, Малинова долина, Кръстова вада, Младост 4 и дори Овча купел. Някои от тях тепърва се развиват, но динамично и се доказват като локации с изключителен потенциал. 

Апартаментите ново строителство в София несъмнено имат редица предимства пред старите кооперации. Разбира се, и тук могат да бъдат открити минуси и потенциални рискове, които обаче могат да бъдат напълно избегнати със съдействието на професионалист в сферата на недвижимите имоти. Експертите на Адрес недвижими имоти могат да ви окажат пълно съдействие, като ви представят подходящите за вас нови проекти, които отговарят на нуждите ви и покриват изискванията, които имате към мечтания ви дом. 
 

Продай имота си за 48 часа