0888 11 22 00

Апартаменти с висока енергийна ефективност: новите тенденции в пазара на имоти

Апартаменти с висока енергийна ефективност

Недвижимите имоти остават една от най-търсените дългосрочни инвестиции. Но към темата за локация, вид строителство, вече се включва нов важен от инвестиционна гледна точка показател - а именно, енергийната ефективност, която се очертава все по-ключов елемент в динамиката на имотния пазар.
Кои са най-скорошните тенденции в пазара на имоти? Прочетете тук за повече информация! 

 

Тенденции и характеристики на апартаменти с висока енергийна ефективност

Сградите са най-големият потребител на енергия в Европа, изразходвайки 40% от крайната енергия. Еенергийно ефективното строителство се явява ключов елемент за намаляване на разходите за енергия, намаляване на въздействието върху околната среда и подобряване на цялостното качество на застроената среда. Това означава по-модерни конструкции, технологии и материали, усъвършенствани и устойчиви системи за отопление, вентилация и климатизация, адаптивност спрямо околната среда.

Също така, съвременното жилищно строителство трябва да отговаря на определени критерии за енергийна ефективност. Спазването на тези критерии се доказва със сертификат за проектни енергийни характеристики, като постигането на добра енергийна ефективност се залага още на етап проектиране. Така например, в модерния архитектурен дизайн се очертават тенденциите за т.нар. пасивно проектиране, при което сградите биват ориентирани и конфигурирани така, че да имат оптимално слънчево излагане, да насърчават естествената вентилация и да се възползват максимално от стратегиите за пасивно отопление и охлаждане.

 

Изолация и/или топлоизолация

Изграждането на енергийно ефективно жилище неизбежно е свързано с по-висока инвестиция в качествена изолация, дограма и вентилация. Обръщайки внимание на санирането и топлоизолацията на дома като самостоятелни стъпки, може да се установи, че дори само те могат да доведат до намаляване на 40-50% на разходите за енергия. Освен за намаляване на битови сметки, инвестицията в качествена изолация на дома ще позволи и създаването на така търсените комфортна и най-вече тиха обстановка зауютен семеен живот.

 

Охладителни и/или отопляващи системи 

Най-голям потенциал за постигане на енергийна ефективност безспорно има при отоплението, или охлаждането през летните месеци, тъй като именно тук е и най-големият енергиен разход за домакинствата. Според експертите по енергийна ефективност първото и основно правило, независимо от начина на отопление, е уредите да не се спират напълно през деня или дори, когато се отсъства от жилището за няколко дни. Обяснението е, че когато домът изстине, ще е нужно много повече енергия да бъде затоплен отново, отколкото ако се поддържа някаква относително постоянна температура. Така например климатиците, конвекторите или радиаторите на парното биха могли да се оставят да работят на по-ниска степен, когато в помещенията няма никого.

 

Различни енергоспестяващи електроуреди

Все по-популярни стават и смарт уредите за дома, които пестят енергия. Например, използването на интелигентни термовентили за радиатори, конвектори и подово отопление, “умни" контакти за управление на електроуреди, релета за задвижване на щори, за усилване или намаляване на силата на осветлението, датчици за отворен прозорец, движение и осветеност и др. не само създават комфорт, но и помагат да бъдат намалени разходите за отопление, охлаждане и осветление. 
Интелигентните измервателни устройства позволяват още данните за потреблението да бъдат сравнявани с предишни периоди, могат да подготвят доклади, които да се получават по имейл, а и да сигнализират при отклонение от обичайните стойности.

 

Соларни панели 

Ако до преди две години монтирането на покривни соларни панели за производство на ток е било труднопостижимо и сложно и скъпо начинание, което би се изплатило след минимум 10 години, днес ситуацията е много по-различна. Подобна инвестиция вече може да се възвърне за по-малко от пет годин, заради комбинацията от чувствителното поевтиняване на самите панели и свързаното с тях оборудване и по-високата им ефективност. Но също така и поради факта, че държавата е направила няколко ключови промени в законодателството, които значително облекчават административния процес за изграждането на най-малките фотоволтаични централи.

Минусът е, че невинаги може да се използва цялата произведена енергия, което намалява ползите и увеличава срока за възвръщане на инвестицията.     

 

Как да намерим подходящи за нас апартаменти с висока енергийна ефективност?  

Апартаменти ново строителство все повече могат да гарантират висока енергийна ефективност и редуциране на битовите разходи в бъдещ план. Това се дължи на факта, че сградите ново строителство вече разполагат с гореспоменатите характеристики за висока енергийна ефективност. Освен това, съвременните сгради все по-често се проектират с големи прозорци за постигане на по-добра осветеност.

Намирането на такъв апартамент изисква добра подготовка, търсене и анализ, задълбочени познания в сферата на високата енергийна ефективност. Затова ви съветваме да се обърнете за помощ към надеждна агенция за недвижими имоти, където опитни брокери ще ви преведат през целия процес на търсене и покупка на мечтания ви дом.

 

Защо да изберем да работим с брокер на недвижими имоти при търсенето на нов имот?

Поради комплексните си професионални познания, както и заради широката база данни и мрежата от ценни контакти, с които консултантите на недвижими имоти разполагат, работата с посредник е повече от основателна и резултатна при сключването на имотна сделка. Затова не се колебайте да изберете подобен тип услуги, за да улесните процеса по покупко-продажба или сключването на споразумение за наем .

 

Експертно мнение

Брокерът на недвижими имоти е натоварен с ключовата функция да предоставя съвети и да дава насоки, които да послужат като допълнителни напътствия в процеса по сключване на сделка. Те могат да се окажат жизнено важни за спокойствието и обезпечеността на клиента в дългосрочен план. 

 

Добро познаване на пазара и тенденциите 

Професионално подготвеният брокер на недвижими имоти познава пазара и неговите специфики в дълбочина. Агентите на Адрес са ценни професионалисти, които познават пазара отблизо и следят всяка негова промяна. Знаят какво е търсенето и предлагането в съответния период, а работата им се състои и в осигуряването на най-добрите условия за техните клиенти. Брокерите на компанията са отлични медиатори, ценни сътрудници и незаменими съветници, когато става въпрос за толкова финна материя, а именно жилища с висока енергийна ефективност.

Експертизата им и достъпът им до данни им дава възможността не само винаги да са запознати с актуалното състояние на пазара, но и да предвиждат неговата посока, докъдето това е възможно. 

 

Защо е важно за околната среда да поддържаме апартаментите си с висока енергийна ефективност? 

Закупуването на недвижим имот в енергийно ефективна сграда може да предложи предимства както от икономическа, така и от екологична гледна точка.

На първо място става въпрос за спестяване на разходи, тъй като енергийно ефективните сгради са проектирани и оборудвани да консумират по-малко енергия. Освен това, този тип строителство често е по-добре подсигурено да се справя с евентуални проблеми и прекъсвания в доставките на енергия, т.е. хората  ще са по-малко енергозависими от външни източници. Енергийно ефективните сгради често осигуряват по-удобна и по-здравословна вътрешна среда, което ги прави и по-привлекателни за купувачи и наематели.

Устойчивите сгради също така, имат и по-ниски емисии на парникови газове в съответствие с екологичните цели и все по-разширяващите се регулации в тази насока. Това означава и по-добра позиция по отношение на данъчни облекчения, финансови стимули, търсене на пазара за наем или препродажба.
 

Продай имота си за 48 часа