0888 11 22 00

Апартаменти до метро – атрактивни

Апартаменти до метро – атрактивни

Няколко са подходите за инвестиции в имоти за хората, които имат възможности, казват от " Явлена". Единият е да се изкупуват имоти, за които в момента има реални запитвания, като се договарят подпазарни цени, след което се търси бърза реализация.

Такива има в портфейлите на банките, при съдия-изпълнителите и при някои затруднени собственици. Печалбите за купувача няма да са много високи - 5-15%, но ще са бързи. Подходящи са имотите на цени между 25 000 и 55 000 евро за София.
Другият подход е дългосрочната инвестиция. Тя може да бъде за задоволяване на бъдещи жилищни нужди - собствени или на децата ви. Определяща е цената и често това е имот от ниския и средния ценови сегмент. Ако покупката е със спекулативна цел, най-добрият вариант за сигурно вложение на парите е в качествени и високостойностни имоти с добро местоположение, при които след няколко години може да се постигне голям марж на печалба.

Третият подход са нестандартните сделки, от които добрият преговарящ може да извлече за себе си позитиви. От 2008 г. вече има разнообразни схеми, бонуси, срокове и плащания "в името на сделката". И през 2012 участниците на пазара ще са готови да обсъждат иновативни предложения.

Четвъртият подход е за хора с "дълги пари" - днес купуваш имот, който в момента не се търси, защото носи ниска доходност, но очакваш при възхода на пазара, първо, доходност над 2 пъти по-висока от днешната и, второ - нарастваща пазарна цена с по-висок темп от растежа на пазара.

През 2012 година ще бъде изгодно да се инвестира в малки до средно големи имоти, тъй като отдаването на такива жилища под наем е значително по-лесно, препоръчват от "Адрес". Атрактивен вариант ще бъде и инвестицията в жилища до съществуващи и бъдещи метростанции, както и тези в подценените квартали на София, които имат потенциал за повишаване на цените в бъдеще.
Успешна би могла да бъде и инвестицията в малки магазини на места с голям пътникопоток - кръстовища или близо до заведения за бързо хранене.

През тази година определящо ще е подобряването на вече притежаваните имоти освен покупката на нови, смята Иван Велков, председател на Националното сдружение " Недвижими имоти".

Според него по този начин - с подобряване на средата на обитание и намаляване на разходите за енергия, ще се постигне дългосрочен ефект. Той може да донесе не по-малка полза от доходността от отдаване под наем.

Ето защо Велков очаква да се санират все повече съществуващи жилищни сгради и да се подобрят техническите характеристики и условията за бизнес в административните и обществените сгради.24 часа, бр.7, 09.01.12, с.20

Продай имота си за 48 часа