0888 11 22 00

Какви са бъдещите прогнози на брокерите: цени на жилища?

бъдещите прогнози на брокерите: цени на жилища
29 април 2024

Какви са детайлите при цените на жилищата в близкото бъдеще? Нашите експерти споделят повече по темата в тази блог публикация!

 

Кои са факторите, които влияят на цените на жилищата? 

Движението на цените на жилищата зависи  от редица фактори като промените на лихвите, ръста на доходите и заетостта в страната. 

Лекото охлаждане на имотния интереса, което се наблюдаваше през 2023 г.,  се дължеше на фактори като сериозната инфлация, промяната и покачването на лихвите по ипотечните кредити, както и продължаващата война в Украйна, същите тези, които повлияха на пазара още в началото на 2022 г. 

 

Икономическото състояние на държавата

Вложението в недвижимо имущество е традиционна и позната на българите инвестиция, която предлага сигурна и нискорискова алтернатива за хората, търсещи „убежище“ за спестените си средства. В условията на ускорена инфлация, сриваща покупателната стойност на парите, недвижимите имоти още веднъж се затвърждават като благоприятна възможност да защитите заделените лични средства.

По предварителни данни на НСИ, през януари 2024 г. месечната инфлация, измерена с индекса на потребителските цени (ИПЦ), е 0.5% спрямо предходния месец, а годишната инфлация за януари 2024 г. спрямо януари 2023 г. е 3.8%.

 

Предлагането на имоти (как се движи пазарът)

В условията на пазарна икономика, в които живеем, формирането на цените на пазара на недвижими имоти е либерализирано. Формирането на цените се подчинява както на пазарното търсене, така и на предлагането. Продължаваме да наблюдаваме значително успокоение на пазара, но купувачите несъмнено остават също толкова взискателни, добре информирани и с набор от голям избор и конкуренти, с които трябва да се преборят.

Купувачите, които са се насочили към покупка завишават критериите си и са по-внимателни в подбора на имотите, в които биха направили огледи. Те са наясно със своите изисквания и предпочитания и избират имот, който отговаря най-точно на техния стил и начин на живот. Внимателно проверяват инвеститора, строителя и агенцията за недвижими имоти, която предлага имота. Обмислят дали даденостите на района са това, което търсят.

Апартаментите продължават да заемат основно място при предлагането, а водещи са монолитните жилища в етап на строеж. Новото строителство става все по-предпочитано за клиентите поради няколко основни причини – на първо място се нарежда по-ниската продажна цена и възможността за гъвкави схеми на плащане; модерната визия, функционални разпределения, тяхната икономичност и по-ниски разходи са също сред основните предимства за купувачите; облагородените зелени пространства. Освен това, функционалността, която жилището предлага, става все по-търсена характеристика – по-широки коридори, наличие на мокри помещения, килери, складове и други. 
Най-търсени се запазват тристайните апартаменти, а непосредствено след тях и със съвсем малка разлика от гледна точка на интереса – двустайните. Интересът към четиристайните жилища расте.  Интересът към покупка на къщи е основно около София, Пловдив и Варна.

Апартаментите на морето у нас също се радват на растящ интерес през последните няколко години, а една от основните причини е фактът, че поддържат по-стабилни ценови нива от тези на градските жилища. Особено в текущата икономическа обстановка, клиентите, които търсят инвестиционно жилище, се насочват към големите областни градове на Черноморието. Варна и Бургас са основен избор за този тип купувачи, тъй като районите се радват на сериозен туристически интерес, следователно и високо търсене на апартаменти за краткосрочно наемане през летния сезон.

Също така, стaтиcтиĸaтa coчи, чe paзpeшитeлнитe зa cтpoeж нe нaмaлявaт, дopи нaпpoтив. Инвecтитopитe y нac вeчe ce нayчиxa дa чyвaт и дa ce cъoбpaзявaт c нyждитe нa ĸyпyвaчитe. Днec тe ce cтpeмят дa cъздaвaт имeннo пaзapнo нeoбxoдим пpoдyĸт, a нe дa yвeличaвaт caмoцeлнo пpeдлaгaнeтo c yвepeнocттa, чe зa вceĸи имoт щe ce нaмepи ĸyпyвaч.

 

Има ли промени в законодателството, които засягат пазара на недвижими имоти?

Купувачите у нас все повече се интересуват от ново строителство или такова с енергиен клас “А”. В този ред на мисли Зелената сделка ще окаже влияние на имотния пазар. Зелената сделка определя стъпките за превръщането на Европа в първия климатично неутрален континент до 2050 г. в съответствие с целите на Парижкото споразумение. Зелената сделка на ЕС включва още опазване на биологичното разнообразие, установяване на кръгова икономика и премахване на замърсяването, повишаване на индустриалната конкурентоспособност и осигуряването на справедлив преход за засегнатите региони и работници.

 

Какво е възможното развитие от ситуациите? 

Гергана Тенекеджиева посочва, че цените на жилищата ще намалеят, но ако намалее търсенето и споделя три фактора, които биха довели до спад на търсенето. Първият е евентуален ръст на лихвите не само по ипотечните кредити, а и дори в по-голяма степен по депозитите.
„Ако хората имат възможност да държат спестяванията си в банки при 5% доходност, най-вероятно няма да рискуват с инвестиционна покупка на имот“, счита тя.

Един от силните двигатели на жилищния пазар са именно ниските лихви по ипотечните кредити, които остават почти непроменени през миналата година въпреки очакванията за плавен ръст. 

 

Как да се обърнем към брокер на недвижими имоти? 

Ориентирането в сложния свят на недвижимите имоти може да се окаже непосилна задача, независимо дали купувате, продавате или инвестирате в имот. Именно в тези ключови моменти съвместната работа с брокер на недвижими имоти се превръща в незаменима помощ в процеса. Брокерът е лицензиран професионалист, който действа като посредник между купувачи и продавачи, предоставяйки ценни познания, опит и насоки по време на целия процес на сделката. Освен това той е вашият верен съюзник, който е в течение на всички процедури, съпътстващи сделката и ще се съобрази изцяло с вашите изисквания.

 

Как да следим пазара на недвижими имоти?

Освен личната ви ангажираност да сте в крак с динамичния имотен пазар, както споменахме по-горе е добре да се доверите и на агент, който познава тази ниша в дълбочина и с всички нейни специфики. 
Агентите на Адрес са професионалисти, които познават пазара отблизо и следят всяка негова промяна. Знаят какво е търсенето и предлагането в съответния периоди биха ви дали най-обективен и адекватен съвет за какво е добре да се следи в дения момент, какви са стъпките за действие, на какво да обърнете задълбочено внимание, с какво можете да направите компромиси и с какво не.
 

Продай имота си за 48 часа