0888 11 22 00

Какви са настоящите цени на жилища в София? Съвети от Address

цени на жилища в София

Ако Ви предстои да закупите или инвестирате в имот, най-вероятно се интересувате и от ценовата ситуация. Прочетете какви съвети даваме от Адрес и защо са важни те!

 

От какво зависят промените цените на имотите?

Пазарът на недвижими имоти е сред най-динамичните и посоката му на движение е в пряка зависимост от социални, политически и икономически фактори. Промените на цените на имотите зависи от настоящите лихвени проценти по ипотечните кредити, ръст на доходите и заетостта в страната. 

Повлиян от политическата нестабилност у нас, нарастващата инфлация и лекия ръст на лихвените нива в страната, пазарът премина през трансформации, които доведоха до баланс между търсене и предлагане. Въпреки това, спрямо изминалата година, се наблюдава значително успокоение и раздвижване на пазара, като купувачите остават също толкова взискателни, добре информирани и с набор от голям имотен избор, както и сериозна конкуренция, в лицето на други купувачи, с които трябва да се преборят.

 

Предпочитания за ново или старо строителство

Основен катализатор на пазара продължава да бъде новото строителство, поради което и се наблюдават по-сериозни ръстове в квартали като Люлин, Овча купел, Манастирски ливади, Кръстова вада, Малинова долина, Банишора – райони с по-наситено предлагане на ново строителство в столицата.

Купувачите, които са се насочили към покупка или инвестиция в имот продължават да завишават критериите си и са по-внимателни в подбора на имотите, в които биха направили огледи. Те са наясно със своите изисквания и предпочитания и избират имот, който отговаря най-точно на техния стил и начин на живот. Внимателно проверяват инвеститора, строителя и агенцията за недвижими имоти, която предлага имота. Обмислят дали даденостите на района са това, което търсят.

Също така, изборът в какво строителство да инвестират е обвързан изцяло с техните индивидуални нужди, финансови възможности и бъдещи планове. През последните няколко години се наблюдава нарастващ интерес от страна на купувачите именно към жилища в сгради ново строителство, тъй като новото строителство притежава редица фактори, които са основополагащи при избор на качествен имот. 
Новите кооперации са проектирани по такъв начин, че вплитат най-добрите практики, познати от традиционното строителство, като умело ги съчетават с новите тенденции в архитектурата. Разпределението на свободните пространства в жилищата ново строителство са оптимално съобразени с особеностите на имотите, за да може помещенията да бъдат максимално удобни. Функционалността, която жилището предлага, става все по-търсена характеристика – по-широки коридори, наличие на мокри помещения, килери, складове и други. 

По-успешно се реализират гореспоменатите качествени имоти ново строителство или ремонтирани и добре обзаведени жилища на вторичния пазар, като двустайните и тристайните апартаменти формират основния пазар в столицата.

 

Развиване на кварталите в София

Най-предпочитаните към момента квартали в София са Манастирски ливади, Витоша, Малинова долина, Кръстова вада, Младост 4, Овча купел. Някои от тях тепърва се развиват, но това се случва динамично и се доказват като локации с изключителен потенциал. Атрактивността на тези квартали се засилва и от непрекъснатото подобрение, инфраструктурна оптимизация, наличие на работна среда, което от своя страна води и до повишаване на качеството на живот в тях.

 

Екологични жилища

Все по-търсени характеристики за имот от страна на купувачите е и екологичността и енергийната ефективност. Тъй като има търсене на такива жилища, строителните предприемачи включват енергоефективни технологии, зелени площи и екологично съобразени дизайнерски елементи. Това от своя страна повишава цената на имота, но инвестицията има голяма бъдеща възвръщаемост, тъй като води до спестяване на средства от комунални сметки. За това допринасят качествените дограми и окачените външни фасади, нови ВиК и електроинсталации, които също спестят разходи за ремонт и поддръжка, тъй като имотът е достатъчно устойчив и издръжлив на външни фактори и температурни влияния.

 

Какви са средните цени на жилищата от тази година?

Средният ръст на цените в София продължава да е около 25%. В Пловдив и Бургас има покачване на нивата с около 17%, а в морската столица скокът е с над 30%, спямо 2023 г. Цените на качествените имоти в престижните квартали растат плавно – между 2% и 6% в рамките на първите 6 месеца от годината. 

 

Какви са условията за закупуване на жилище в София?

Определянето на личния ви бюджет и финансирането на покупката на имот е може би най-важният аспект, който трябва да обмислите и съобразите преди да пристъпите към огледи. Това ще ви гарантира сигурност и няма да останете разочаровани, ако откриете най-подходящото за вас жилище, но неотговарящо на предварителния ви финансов разчет.


Също така, обмислете предварително локацията, както и услугите, и удобствата в близост до вашия бъдещ дом (търговски обекти, аптеки, здравни и учебни заведения, бензиностанции и др.). Важно е да се фокусирате не само върху настоящия момент, но и да си съставите план поне за близките няколко години.  

Продай имота си за 48 часа