0888 11 22 00

Как добрият брокер може да ви спести пари при покупка на имот?

добрият брокер може да ви спести пари при покупка на имот
29 септември 2021

Брокерът на недвижими имоти е сътрудникът, който ще ви предпази от ненужни рискове и напразно инвестирани усилия, време и финансови средства. Затова преди да решите да предприемете каквито и да било стъпки към сдобиване с имот, е важно да намерите консултант, на когото можете напълно да се доверите. Той ще ви помогне да откриете идеалното за вас жилище на възможно най-добра цена. Не спирайте да четете, за да научете какво представлява професията на брокера и как той може да ви бъде полезен в нелеката мисия – покупка на имот.

Какво представлява професията брокер?

За да разберете какъв е приносът на консултанта по недвижими имоти за успешното сключване на сделка за покупко-продажба, преди всичко трябва да се запознаете с естеството на неговите задължения. Брокерът изпълнява ролята на посредник, с помощта на когото ще си осигурите значително по-бърз, целенасочен, спокоен и лишен от премеждия процес. Той е детайлно запознат със спецификите на градоустройството в зоните, в които работи. Напълно подготвен е за етапите, през които е наложително да преминете, за да се сдобиете със собствен дом. Той изпълнява функцията на медиатор между вас и продавача, организира провеждането на огледи и насрочването на среща за изповядване пред нотариус.

Макар да остава скрито от погледите на клиентите, професионалните задължения на агента не включват само и единствено служебни срещи. Той балансира живите контакти с работа от офиса, където прави своите проучвания. Те са от съществено значение, тъй като му помагат да бъде в крак с актуалните тенденции и явления на пазара на недвижими имоти.

Как може да ви помогне при покупка на имот?

В случай че ви предстои покупка на жилище, то несъмнено сте се запитали какви действия да предприемете – да се насочите към самостоятелно търсене или да се доверите на брокер на недвижими имоти. Ако все още изпитвате колебания и се нуждаете от доводи, които да наклонят везните в правилната посока, то сега е моментът да се убедите в предимствата на съдействието от експерт в сферата.

Брокерът на недвижими имоти ще помогне с професионални насоки и съвети. Ще ви предпази от рискови ходове, като ви предупреди за лошите практики и съблюдава стриктно за изрядността на сделката. Агентът ще защитава вашите интереси в процеса по договаряне и ще съдейства при възникването на неочаквани проблемни ситуации. Освен това той е натоварен с отговорната задача да ви запознае с необходимата документация, за да се подготвите своевременно и да бъдете напълно изрядни.

В никакъв случай не бива да подценявате мрежата от контакти и базата данни, с които добрият брокер на недвижими имоти разполага. Благодарение на тях той може да достигне до оферти за имоти, които дори не са обявени в онлайн порталите, както и да ви свърже със специалисти от различни среди, в случай че се изправите пред казус, който не попада в неговите компетенции. Накратко – с избора да работите с подготвен консултант, вие си спестявате много излишни терзания, неудобни ситуации и вложени ресурси.

Как един брокер може да ви спести пари при покупка на имот?

Намира най-добрите имоти

Функционалното търсене на имот стои на първо място в длъжностната характеристика на добрия брокер. Професионалният агент на недвижими имоти е всеотдаен и уважава както времето на своите клиенти, така и своите лични усилия, поради което не би си позволил да подбира случайни оферти от съмнителни лица. Нещо повече – той ще отсява и представя само тези предложения, които са пряко съобразени с посочените от клиента критерии. Или иначе казано, той няма да организира 15 огледа, а ще ви представи само имотите, които в действителност биха грабнали вниманието ви. Без значение дали това ще бъде осъществено директно чрез посещение на живо, или с предварителна презентация на имотите, включваща само описание на имота, местоположение, снимков материал и продажна цена.

За да намери най-подходящите имоти, той ще инвестира време за провеждането на подготвителен разговор с купувача. Той има ролята на пътеводен ориентир, на база на който да се зададат параметрите на търсенето – финансовите възможности на клиента и готовността му да излезе извън рамките на зададения бюджет, неговите нужди и предпочитания. Разбира се, за да бъде пълноценен приносът на брокера, той трябва да има свободата да отправя препоръки и да споделя своите виждания от позицията си на експерт. Макар клиентът да знае най-добре какво включва личната му концепция за идеален дом, той невинаги може да съобрази всички фактори като съотношението между цена-качество и предимства и недостатъци на локацията. Тук на помощ идват експертните напътствия на брокера на недвижими имоти, чиито съвети ще ви помогнат да вземете информирано решение и да изберете най-изгодното предложение.

Сравнява цените

Добрият брокер ще се постарае да ви въведе в света на недвижимите имоти и актуалните ценови нива. Чрез метода на сравнителния пазарен анализ той ще даде повече сведения за това как се позиционира харесаното от вас жилище в съпоставка с други имоти с идентични показатели. Това позволява на базата на т.нар. пазарни множители да се достигне до оценка на пазарната стойност на недвижимото имущество. Самото съпоставяне се осъществява на база аналогични характеристики между жилищата – локация, вид строителство, степен на завършеност и т.н.

Определяне на реалната цена на имота

Ангажиментите на консултантите включват определянето на реалната цена на имота. В много случаи обаче собствениците решават сами да поставят цена на жилището, което често води до неоснователно завишаване. Това се дължи на субективното възприятие на продавачите, водени преди всичко от сантиментални чувства към имота, свързани с приятни спомени от миналото. Това донякъде може да се възприеме като коз в ръцете на опитния брокер, представляващ купувача. Той много бързо може да идентифицира предимствата и недостатъците на апартамента, да калкулира най-общо необходимите средства за ремонт, които да представи като аргумент за свалянето на продажната цена. Бихте могли да се възползвате от красноречива преднина, в случай че на своя страна разполагате  с авторитетен, аналитичен, дързък и знаещ консултант, готов да води пламенно преговорите, защитавайки вашите интереси.

Отговаря за правните въпроси

Подготвеният агент по недвижими имоти има нужните познания, за да отговаря на правни въпроси, имащи отношение към сделката. Разбира се, не може да се очаква, че той ще има пълни сведения за всички юридически разпоредби, но все пак е наложително да бъде запознат на базисно ниво със законовите изисквания при осъществяване на покупко-продажба. По този начин той ще елиминира потенциалния риск от допускане на пропуски и ще ви предпази от неблагоприятни последствия.

Подготвя документи

Както вече по-рано стана дума, добрият брокер на недвижими имоти е на „ти“ с документацията, съпътстваща покупко-продажбата. Той знае кои са документите, със задължителен характер, които трябва да представите пред нотариус, за да бъде сделката успешно изповядана. Консултантът би могъл да ви насочи към различни институции и да ви съдейства, в случай че се налага повторно да бъдат издадени някои документи. Не на последно място, съвестният брокер ще има грижата да ви преведе през всички етапи на сделката до постигането на успешния завършек. Затова ако мечтаете за свой собствен дом, но перипетиите по пътя към неговото придобиване ви притесняват, бъдете сигурни, че в АДРЕС Недвижими имоти ще откриете верни и отдадени брокери, готови да сбъднат вашата приказка.

Продай имота си за 48 часа