0888 11 22 00

5 начина да финансирате закупуването на недвижим имот

5 начина да финансирате закупуването на недвижим имот

Все повече хора искат да закупят имот. Причината за повишения интерес, особено към имотите в София, е фактът, че големите градове привличат млади хора, предлагайки им възможност за по-добра реализация. Въпросът за финансирането на евентуална имотна сделка обаче често притеснява заинтересованите лица. 

 

Финансиране на инвестиция в недвижим имот

Ако и вие сте от хората, които искат да купят недвижим имот, но не знаете как да го финансирате ви предлагаме няколко идеи:

 

 1. Собствени средства

Покупката на имот със собствени средства е най-изгодна, особено в сегашния период на ниски лихви по депозитите. В случай, че имате спестени пари, които държите в банка, сега е моментът да ги вложите в имот. Ако го отдадете под наем, вие ще спечелите много повече, отколкото, ако парите ви стоят в банка.

 

2.  Ипотечен кредит

Това е вторият начин за финансиране покупка на недвижим имот, особено жилище. Банките отпускат ипотечни кредити при добри условия, като много често финансират 100% от сделката за покупка, а някои от тях предлагат и кредит за ремонт. Лихвените нива по ипотечните кредити се движат на нива от около 3%, което през последните години накара много хора да използват ипотеки. Допълнителен плюс за подобна стъпка са повишените нива на доходите и добрите прогнози за икономически растеж. Тези фактори дават сигурност, че ще може да се изплаща кредита.

Високите нива на наемите също са причина много хора да финансират покупката на имот с ипотека. Ако вие сте човек, който тепърва ще се премества в голям град, или ви се налага да смените апартамента, в който живеете под наем, трябва добре да пресметнете дали няма да ви бъде по-изгодно да си купите жилище с ипотека, вместо да плащате месечен наем.

А ако изберете да купите жилището си с услугите на консултантите от АДРЕС, ще получите цялостно съдействие по уговаряне на кредита. 

 

3. Потребителски кредит

Потребителският кредит е добър начин за финансиране на покупка на имот, в случай че разполагате с определена събрана сума. Ако имате пари, но те не са достатъчни, банковият заем може да бъде добър помощник. Той ще ви даде възможност да инвестирате наличните средства, да се сдобиете с имота, който искате. Потребителските кредити се договарят за няколко години. Така в случай, че имате собствено жилище и купите допълнително с дофинансиране чрез потребителски кредит, което да отдавате под наем, ще започнете да печелите веднага щом изплатите банковия заем.

 

4. Пари от роднина

Когато липсва собствено финансиране или постоянни доходи, които да бъдат доказани пред банките, трябва да се намери друг начин, който да помогне за покупка. Тук идва ролята на роднините. Първите, които могат да помогнат в подобна ситуация са родителите. Дори и те да не разполагат с цялата сума, може да потърсите помощ от други близки роднини и приятели. Позитивите на този тип финансиране са, че когато се наложи да връщате сумата, няма да дължите лихва, можете да удължите периода за връщане, без това да ви носи наказателни лихви и допълнителни такси, можете да връщате различни суми според това, с което разполагате.

 

5. Продажба или отдаване под наем на други имоти 

В случай, че разполагате с няколко различни имота, но имате нужда от жилище, в което да живеете, или сте решили да закупите апартамент с инвестиционна цел, можете да финансирате сделка за покупка с пари от продажба на други имоти.

Ако живеете в София и разполагате с гараж например, спокойно може да го обявите и за продажба и за отдаване под наем. Търговска площ може да изиграе същата роля. А имотите в селата, особено ако са в близост до голям град, също са изключително привлекателни за хората, които търсят място за вила или вече готова малка къща.

 

Непредвидените разходи при закупуване на недвижим имот

Когато решите, че ще купувате недвижим имот не забравяйте, че около сделката има допълнителни разходи. Хубаво е внимателно да пресметнете колко пари ще ви трябват и да знаете откъде ще ги вземете. Ето кои разходи по сделката често се забравят:

 

Комисионна на брокер

Когато мислите как да финансирате покупка на недвижим имот не забравяйте да включите и комисионната на брокера, с който ще работите. Различните агенции определят различни комисионни, като те обикновено са процент от стойността на сделката. 

 

Нотариални такси

Нотариалните такси също са разход, който не трябва да забравяте, ако планирате да купувате недвижим имот. Таксите на нотариусите се начисляват според цената на имота, вида строителство, когато става въпрос за апартамент, и съгласно тарифата за нотариалните такси към Закона за нотариусите и нотариалната дейност. Нотариусът е необходим за изповядване на сделката по покупката и прехвърлянето на имота.

 

Местен данък

При покупка на имот новият собственик задължително заплаща местен данък за придобиване. Той се определя и плаща към съответната община по местонахождение на имота и е процент от цената, на която ще се сключи сделката. За различните общини местният данък за придобиване варира между 0.1% и 3%. През 2020 г. местният данък за придобиване в София и Варна например е 3%.

 

Такса за вписване към Агенцията по вписвания

Това е още една такса, която трябва да се предвиди. Тя отново се определя на база цената, която ще платите за имота. За територията на цялата страна тя е фиксирана част от стойността на имота. Размерът ѝ е 0.1% от продажната цена.

Основните групи купувачи на пазара на имоти са семейства, които искат да имат собствен дом, физически лица, които инвестират спестени средства, или хора без никакви собствени пари. Ако вие попадате в една от тези групи спокойно може да използвате някоя от петте идеи за финансиране на сделка за покупка на недвижим имот, като внимателно пресметнете и допълнителните разходи около покупката, така че да не останете изненадани.

Добре е да помислите кое е най-изгодното за вас в настоящия момент – покупка или наем и да изберете внимателно най-подходящия начин за финансиране според средствата, с които разполагате. За това спокойно може да се възползвате от съветите на доказани брокери.

А консултантите от агенция за недвижими имоти АДРЕС прогнозират стабилност на цените през настоящата 2020-а година.
 

Продай имота си за 48 часа