0888 11 22 00

Как да намерим подходящ имот ново строителство в София? Съвети от Адрес

ново строителство в София
30 септември 2024

За да намерите подходящ имот в София, проучете различни оферти в центъра и периферията. Насочете избора си по-точно след като прочетете нашата статия.

 

Идентифициране на приоритети 

Първото нещо, което трябва да направите, когато решите да инвестирате в имот ново строителство в София, е да решите точно какво търсите. Трябва да приоритизирате нуждите си, за да сте максимално наясно с целия просец по покупко-продажба на имот. 

Затова, за начало дайте си отговор на няколко въпроса:

Къде искате да се намира новият ви дом. Помислете в кой квартал, в каква среда, в близост до какво; Колко голям имот търсите, колко стаи ще са ви необходими; На кой етаж предпочитате да бъде разположено жилището и какво разпределение искате да има то; Искате ли да бъде обзаведено или предпочитате вие да го обзаведете сами, според личните си вкусове и преценка; Държите ли да има тераса и от значение ли е за вас изложението на имота; Какъв вид строителство търсите; Необходимо ли е към имота да има осигурен гараж или паркомясто.

Определяйки предварително приоритетите и предпочитанията си, и решавайки кои критерии са най-важни за вас, сами ще изясните за себе си какви компромиси бихте допуснали, спрямо предварителните си изисквания, ако е необходимо и какви не.

Също така, дайте си време, за да проследите актуалните тенденции в търсенето и предлагането. Така ще добиете преки впечатления за цените на жилищата и за темпа и посоката на развитие на пазара, което ще ви помогне да разберете дали моментът е подходящ за инвестиция в имот. Винаги е от полза и сравнение между имота, който сте харесали,  и подобни на него. Доброто познаване на пазара и актуалните ценови нива ще ви помогне да идентифицирате най-подходящия момент за сключването на сделка за покупка на имот. 


Една от основните стъпки в търсенето на имот е точното определяне на бюджета, с който ще разполагате. За целта е необходимо да пресметнете месечните си доходи. В случай че планирате външно финансиране, е важно да прецените колко от тях бихте могли да заделите за покриване на жилищния кредит или ипотеката, без това да повлияе твърде негативно върху досегашния ви начин на живот. За да подсигурите възможно най-благоприятни условия, е нужно да се запознаете с различните кредитни продукти, които банковите институции предлагат. Важно е да бъдете прецизни както с калкулациите на доходите, така и в пресмятането на бъдещите разходи по обслужването на заема. Обърнете специално внимание на размера и вида на лихвата – фиксирана или плаваща е тя? Вижте в какъв срок трябва да изплатите отпуснатата сума, както и какъв ще бъде размерът на месечната ви вноска.
За да се запознаете добре с цялостния процес, е необходимо да отделите време и да проучите всичко предварително, но можете да разчитате и на съдействие от професионалист в сферата, който да се заеме със задачата по откриването на мечтаното ви жилище. 

 

Консултация с брокер

Особено надежден подход при покупката на жилище е съвместната работа с професионалист в сферата, който притежава отлични познания за пазара и е винаги запознат с най-актуалната пазарна обстановка. Брокерите на недвижими имоти имат солидни наблюдения върху процесите на пазара, което им позволява да прогнозират и евентуални промени. Това им позволява да откриват изход от трудни ситуации и да предоставят ценни съвети и насоки.
Делегирайки търсенето на дом, отговарящ на вашите изисквания, вие пестите време в търсене и сравняване на оферти. В случай че предприемете самостоятелно търсенето на идеалния дом, рискът да попаднете на неизгодна сделка, криеща редица подводни камъни, е изключително голям. Затова изборът на надежден, отговорен и отдаден на работата си брокер е ключова стъпка, която ще ви гарантира много по-безпроблемно преминаване през процеса.
Имайте предвид също, че професионалният опит и натрупаните познания в сферата позволяват на добрия брокер лесно да преценява дали конкретно жилище изобщо си заслужава, дори без това да налага провеждането на реален оглед. По този начин селектирането на офертите ще бъде много по-добре организирано, което ще ви спести ценно време и много излишни усилия.

 

Тенденции на пазара

Както ви посъветвахме вече, след като сте наясно точно какво жилище търсите и точно с какъв бюджет разполагате, проучването на пазара на имоти в конкретния момент е много важна стъпка.

Започнете с разглеждането на обяви в интернет, за да получите обща представа за жилищата, които се предлагат за продан в предпочитания от вас район на града, както и за цените на имотите с нужната ви големина. Проучете всички възможности - може да намерите по-подходящо и по-евтино жилище в район извън предпочитания от вас квартал, но в близост до него; изгодно жилище в строеж; етаж от къща вместо апартамент в същия квартал и за същите пари и т.н.

Детайлното проучване ще ви позволи да придобиете обща представа за посоката и темповете, с които се развива пазарът на недвижими имоти.  Това ще ви помогне да идентифицирате потенциално най-изгодиния момент, за да направите решителната крачка към сдобиването със собствен дом.

 

Анализ на кварталите

Както казахме, за закупуването на имот ново строителство в София от ключово значение е неговата локация. Изборът на квартал за живеене в столицата е пряко свързан с начина на живот, който водите. Така ако търсите спокойствие, най-вероятно бихте се ориентирали към по-крайни квартали, докато ако водите активен и забързан начин на живот, то най-вероятно ще сте привлечени от централните части на града. 
Затова, изборът на локация в никакъв случай не бива да бъде подценяван като съществен фактор при подбора на оферти. Районът е от значение както за услугите и удобствата в близост до вашия бъдещ дом (търговски обекти, аптеки, здравни и учебни заведения, бензиностанции и др.), така и за сформирането на социалното ви обкръжение. Именно това налага да обмислите добре какви са нуждите ви и да съобразите избора си с тях. Важно е да се фокусирате не само върху настоящия момент, но и да си съставите план, ако не в дългосрочна перспектива, то поне за близките няколко години. Обмисляте ли скоро да създаде семейство, или да си вземете домашен любимец? Водите ли активен начин на живот и практикувате ли спорт на открито? Как предпочитате да се придвижвате – с колело, личен автомобил, градски транспорт или пеша? Помислете върху отговорите на тези въпроси и проверете дали можете да разчитате на подходяща за целите инфраструктура – велоалеи, паркинг, добра транспортна комуникация и наличието на свободни зелени площи.
Имайте предвид, че макар някой квартал да се е обособил като особено атрактивен за купувачите, това не е гаранция, че ще пасне на вашия стил на живот и потребности. Освен това засиленият интерес към даден район би могъл да доведе до по-интензивно застрояване, с което да се отговори на възникналия сред купувачите интерес. Независимо дали сте насочили вниманието си към подобен квартал, или предпочитате по-спокойни зони на града, добра практика е да проверите какви са плановете за развитието на района. Това е от значение, тъй като може да се окажете неприятно изненадани от новопостроена кооперация, която да закрива доскорошната прекрасна гледка от вашата тераса.

 

Потенциал за развитие на района 

Както казахме, при подбора от ключово значение е да прецените предимствата и недостатъците на избраната от вас локация. Ако възнамерявате да закупите жилище трябва да мислите в перспектива. Възможно е след години да решите да продадете апартамента си и логично е да искате да го направите срещу изгодна за вас сума. Затова е важно да се отбележи, че добрият квартал е предпоставка за по-добрата цена на имота дори и след години.

 

Как да анализираме правилно цената на имот ново строителство?

Предварителното сравняване на цените в различните райони на града ще ви послужи като добра посока, според която да оринетирате търсенето си. По този начин лесно ще достигнете до оптималния вариант, съчетаващ удобна локация и продажна цена, отговаряща на вашите изисквания и възможности. 
Важно е да се отбележи, че за сформирането на пазарната стойност на имота, отношение имат както неговата квадратура и местоположение, така и социалната инфраструктура в непосредствена близост. Така например може да се окаже, че цената на едностаен апартамент в центъра на София или в близост до метростанция се приближава и дори е равна на тази за двустаен в по-крайните столични квартали. Засиленият интерес към конкретен район позволява на продавачи и наемодатели да предлагат своята собственост на по-висока пазарна цена, без това да създава риск имотите им да останат необитаеми.

Цените на жилища ново строителство са по-високи, но се смята, че новото строитество е много по-устойчива инвестиция, тъй като качеството ще продължи да повишава цената. От позицията си на купувачи е добре да знаете какви са конкретните политики на банковите институции при отпускане на кредити за покупката на недвижим имот. Тук е моментът да се отбележи, че съществува разлика при отпускането на финансиране от банка с оглед същността на сградата. Когато става въпрос за тегленето на ипотечен кредит, финансовите институции трябва да знаят в какъв имот ще вложите отпуснатите от тях средства, с оглед измерване на риска. Шансът да ви бъдат отпуснати максимален размер средства е по-голям, когато говорим за закупуването на новопостроен имот. Някои банки могат дори да ви предложат по-добри условия по заема, което е рядко срещано при покупка на панелно жилище например.

Продай имота си за 48 часа