0888 11 22 00

Как да направим закупуването на жилище в София приятно?

пазара на имоти в София

Закупуването на собствен дом е едно от най-основополагащите и важни житейски решения, които човек предприема. Покупката на имот е свързана с влагането на много средства, усилия и време. Често около търсенето и самата покупко-продажба има редица фактори, които усложняват процеса и дори може да предизвикат неприятни емоции.  Прочетете нашата статия и разберете как да направите процеса по закупуване на жилище в София максимално лесен и приятен.
H2: Какво трябва да имаме предвид при закупуване на жилище?
Закупуването на собствено жилище е стъпка, която трябва да се обмисли внимателно и да не се предприема в резултат на моментна емоционална подбуда. Ако все пак окончателно сте решили да потърсите и откриете своя дом-мечта, то трябва да имате предвид няколко неща.


На първо място, трябва да се запознаете отблизо със състоянието на имотния пазар. Направете собствено проучване, консултирайте се с близки и приятели, които вече са преминали през целия процес, потърсете съдействието и на брокер, който може да ви сподели експертното си мнение и да ви даде актуална информация за цените.


На следващ етап следва да определите критериите, на които искате да отговаря имотът ви. Помислете за площта, която ще ви бъде необходима, за да се чувстват всички членове на семейството комфортно. Обърнете внимание и на разпределението на стаите, наличието или липсата на паркомясто, хубава панорама, добро изложение и зелени площи около сградата.


Закупуването на апартамент в София трябва да бъде съобразено и с неговата локация. Изборът на квартал за живеене в столицата е пряко свързан с начина на живот, който водите. Така ако търсите спокойствие, най-вероятно бихте се ориентирали към по-крайни квартали, докато ако водите активен и забързан начин на живот, то най-вероятно ще сте привлечени от централните части на града. Помислете и за начина, по който ще финансирате покупката си – дали разполагате със заделени средства, или ще изтеглите жилищен кредит.

 

Как да направите процеса на закупуване на жилище в София по-приятен?

 

Създайте си ясна представа за желаното жилище

След като вече сте определили критериите, по които ще планирате да закупите имот, е време да започнете същинското търсене. Разглеждайки различните обяви, обърнете специално внимание на цените. Предварителното сравняване на цените в различните райони на града ще ви послужи като добра посока, според която да се ориентирате. Така ще достигнете до най-благоприятния вариант, съчетаващ удобна локация и цена, отговаряща на вашите възможности. Имайте предвид, че за формирането на цената от решаващо значение са именно локацията и квадратурата на имота. Затова не се изненадвайте, ако жилище в квартал с добра репутация, намиращ се в близост до метростанция, е обявен на по-висока цена, в сравнение с друг със същата площ, но намиращ се в по-краен квартал.


Следва проучването на кварталите, към които сте се ориентирали. Бихте могли да се разходите из тях, за да усетите атмосферата и да проучите от първо лице предимствата и недостатъците им. Можете дори да разпитате хората за плюсовете и минусите на притежаването на имот в този район. Проверете какво се намира в близост и колко благоустроен е кварталът – има ли зелени площи, денонощен магазин, аптека или ресторант? До тази информация може да достигнете и чрез бърза справка в интернет, но усещането да прецените на място е съвсем различно. Освен това пътят дотам ще ви ориентира дали може да разчитате на свободни места за паркиране, както и колко удобен за придвижване е градският транспорт в тези части на града.


Обърнете специално внимание на функционалността на имотите. Често купувачите имат конкретни предпочитания за площта на жилището, но не обръщат внимание на това как е проектирано то. Възможно е по-малкият по площ апартамент да се окаже по-практично устроен от друг, видимо по-голям. Помислете и за възможностите за преустройство като сливане на помещения или усвояване на терасата. 

Намерете добър брокер

При избора на човека, който ще ви съдейства по време на целия процес, е много важно да се доверите на професионалист с опит в сферата на недвижимите имоти. Всеки човек избира индивидуално начина, по който ще търси консултант. Някои правят собствено проучване в интернет, други искат съвет от близък приятел, който е преминал през тези процеси и може да препоръча надежден посредник, трети се запознават отблизо с историята и опита на няколко агенции за недвижими имоти.


Всъщност, най-добрият подход е да комбинирате всички възможни методи, с което ще сведете до минимум субективността на мненията. Доверете се на компания, имаща добро реноме и богата мрежа от контакти, с което ще подсигурите бърза и безпрепятствена процедура. Ние от АДРЕС Недвижими имоти ще се радваме да ви съдействаме по пътя към постигането на успешно реализираната сделка.

Отделете си достатъчно време

Важно е да отбележим, че освен много средства, намирането на нов дом е значително времеемък процес. Отделете си достатъчно време, което да използвате за проучване и комуникация със специалисти, за да си спестите бързането и лутането в последния момент. Имайте предвид, че ако сте решили да финансирате покупката си посредством жилищен кредит, трябва да знаете, че е необходимо допълнително време за уреждането на този казус. Освен това, правилното разпределение на времето ще ви помогне да обмислите достатъчно добре всяка оферта и да не вземате прибързани решения, за които може да съжалявате в бъдеще.

Приоритизирайте и се подгответе за компромиси

Добре е да знаете, че шансът да намерите мястото, което да отговаря на 100% на вашите изисквания е сведен до минимум, затова се пригответе да направите известни компромиси. За целта се опитайте да приоритизирате критериите си, за да сте наясно с нещата, с които не бихте направили никаква отстъпка, както и с тези, които можете да промените, в зависимост от ситуацията.

Така ако държите жилището, което купувате да се намира в центъра на града, но сте си определили бюджет, който в последствие се окаже недостатъчен, спрямо предлаганите имоти, може да решите да платите малко по-висока цена. И обратното – ако не можете да си позволите да платите над предварително определената от вас цена, то е възможно да промените изискването си към локацията.

Състояние на пазара на имоти в София

Динамичната икономическа ситуация и високата инфлация, която наблюдаваме към настоящия момент, се явяват сериозен стимул за инвестиция в недвижимо имущество. И макар някои от клиентите да са водени единствено от желанието да придобият имот, за да го отдават впоследствие под наем, голяма част от купувачите откриват в недвижимата собственост спасение за спестявания си. Това респективно ще доведе до покачване на инвестиционните сделки, както и ще повлияе на времето за сключване на сделка. Клиентите са добре информирани и подготвени, като вземат бързо решение – в рамките на около месец след оглед.


По отношение на цените, през изминалата година станахме свидетели на 15% ръст на пазарните стойности в София, което определено е сериозно повишение. Пазарът остава стабилен и ще продължи да бъде активен и да се развива и през настоящата 2022. Причината откриваме както в покачването на средната работна заплата, така и в задържащите се рекордно ниски лихви. Ако трябва да говорим за бъдещи очаквания, в следващите месеци покачването на нивата ще продължи своя ход, като в по-дългосрочен план темповете на ръст най-вероятно ще намалеят, но няма да бъдат последвани от рязък спад, а по-скоро ще попаднем в плато.
 

Продай имота си за 48 часа