0888 11 22 00

Инвестициите в недвижими имоти през 2024-та година - какви са прогнозите

Инвестициите в недвижими имоти през 2024-та година

Пазарът на недвижими имоти е сред най-динамичните и посоката му на движение е в пряка зависимост от социални, политически и икономически фактори. Какви са експертните прогнози на АДРЕС Недвижими имоти за развитието му през 2024 г., научете в тази статия. 

 

Прогнози за пазара на недвижимите имоти

През изминалата 2023 г. жилищният пазар в страната достигна до умерени нива, като през цялата година се наблюдаваше баланс между търсенето и предлагането. Сравнително високите темпове на ценовите увеличения, отчетени през 2022 г., се забавиха, което допринесе за един значително по-уравновесен пазар. По-слабото търсене се дължеше основно на последиците от инфлационната вълна, която остави своя отпечатък в глобален план. Промяната на лихвените нива също допринесе за забавяне темпото на пазара, въпреки че България продължава да поддържа едни от най-ниските лихви в Европа, а увеличението им е плавно и значително по-ниско, отколкото на редица държави в съседство. На фона на тези фактори, повишаването на доходите и ниската безработица запазиха активността на пазара в известна степен. 

През изминалата година купувачите на жилища демонстрираха по-висока информираност, що се отнася до имотния пазар – тенденция, която очакваме да продължи и през новата година. Не само – днес те са значително по-подготвени относно това какво жилище търсят и все по-рядко са готови на компромис. 

 

Ще има ли ръст или спад в цените?

През новата 2024 година се очаква балансиран пазар на жилища и внимателно планирани покупки. Съотношението между търсене и предлагане ще бъде пропорционално, като купувачите няма да бързат с решенията. По-успешно ще се реализират качествените имоти ново строителство или ремонтирани и добре обзаведени жилища на вторичния пазар.


Цените на качествените имоти в престижните квартали ще продължат да растат, но плавно – между 2% и 6% в рамките на първите 6-8 месеца от годината. Двустайните и тристайните апартаменти ще формират основния пазар в столицата.

 

Локациите ще стават все по-важни

Тенденцията, която се наблюдава през последните години е, че хората, живеещи в столицата имат интерес да мигрират в периферните зони на града. Причини за това обикновено откриваме в няколко водещи фактора – спокойствието, по-благоприятна среда и близостта до природата, както и модерността в строителството на нови строителни проекти, характеризиращи се с ниско строителство, каквито са затворените комплекси например. 

През изминалата 2023 г. най-атрактивните квартали за купувачите в София са Лозенец, Кръстова вада, Малинова долина, Младост, Овча купел и Манастирски ливади. Очакванията са те да останат актуални и през 2024 г., като интересът ще се ориентира към линията на метрото. Активността ще се запази на настоящите нива, като за качествените проекти е много вероятно да станем свидетели на 5-10% ръст в обема сключени сделки.

 

Пазара на луксозни имоти

Наблюдава се промяна в профилът на желаните имоти. На преден план днес излизат затворените комплекси и къщите, разположени в близост до големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас.

Затворените луксозни комплекси и къщите ще продължат да бъдат устойчив пазарен сегмент. Около София пазарът се движи основно от къщи на 20-30 км от южната или северната тангента. Клиентите са най-често млади семейства, които търсят самостоятелни къщи с 3-4 спални и достатъчно големи дворове. Това, което е важно за клиентите, е добрият достъп до столицата, така че да могат лесно да стигнат с автомобилите си до учебните заведения на децата и местоработата си. Предпочитани са районите на Герман, Бистрица, но и Гурмазово, Иваняне, Мрамор, Кокаляне.

 

Предпочитени квадратури

Функционалността, която жилището предлага, става все по-търсена характеристика – по-широки коридори, наличие на мокри помещения, килери, складове и други. Освен това, днешните апартаменти са проектирани така, че дори пространството да е сравнително малко, да можете да разполагате с всички удобства за един дом. Всекидневната и кухнята обикновено са в едно преходно помещение, отделено с подходящи мебели, например. Възможно е по-малкият по площ апартамент да се окаже по-практично устроен от друг, видимо по-голям. 

 

Старо или ново строителство?

Цените на жилища ново строителство са по-високи е от тези на старите сгради, но се смята, че новото строитество е много по-устойчива инвестиция, тъй като качеството ще продължи да повишава цената. У нас интересът към новото строителство се повишава, като купувачите се интересуват от имоти в периферията на столицата, в близост до природата, но също така, решаваща за крайния избор на търсещите имоти ново строителство, е възможността за лесен достъп до централната градска част.

Но нe винaги "нoвo" e paвнo нa "ĸaчecтвeнo". У нac зa нoвo cтpoитeлcтвo ce пpиeмa вcчĸo, пocтpoeнo cлeд 2000 гoдинa, ĸoгaтo ce пpoмeня и зaĸoнoдaтeлcтвoтo в ceĸтopa. Зa тoзи  повече от 20-гoдишeн пepиoд имa мнoгo купувачи на апартаменти ново строителство, ĸoитo ca ocтaнaли paзoчapoвaни oт зaĸyпeнитe имoти. Toвa oт cвoя cтpaнa paждa втopичeн пaзap нa нeдoтaм ĸaчecтвeни нoви имoти, при които честа практика е да се спести от материали – строителите изграждат малки апартаменти, с лошо разпределение и ниски тавани, за да спестят материали, като същевременно да изкарат по-голяма печалба. А нещата могат да се усложнят и влошат още повече, ако към тази практика се добави и употребата на евтини и некачествени материали.

 

Инфлация и данъчни промени

Лекото охлаждане на интереса към недвижими имоти, което се наблюдаваше през изминалата година, дължащо на фактори като сериозната инфлация, промяната и повишаването на лихвите по ипотечните кредити, както и продължаващата война в Украйна, ще се наблюдава и през 2024 г. Очаква се лихвите по ипотечните кредити да претърпят леко повишение, но това не би следвало да доведе до сериозни катаклизми на имотния пазар, тъй като лихвите по ипотечните кредити в България са едни от най-ниските в Европа.

 

Екологични тенденции

Водена от засилването на регулациите и въздействието на климатичните промени, екологичната устойчивост става ключов приоритет за сектора на недвижимите имоти.В този ред на мисли, от първостепенно значение са висококачествените материали, които се използват в новото строителство, тъй като оказват влияние на цялостното изпълнение на сградите. Те се проектират по последни тенденции в строителството и архитектурата, като се използват иновативни материали от най-високо клас.


Строителните предприемачи все повече обръщат внимание на екологичните тенденции в строителството като включват енергоефективни технологии, зелени площи и екологично съобразени дизайнерски елементи. Важна роля за спестяването на средства за комунални сметки има и полагането на качествена топлоизолация при сградите от ново строителство. Освен топлоизолацията отношение към задържането на топлина имат и окачените външни фасади на сградите. Трябва да се отбележи, че окачените фасади имат и естетическо преимущество пред общия облик на сградите старо строителство.


 Обстоятелство, което също е от ключово значение за енергоефективността на настоящите жилищни кооперации, е поставянето на качествена дограма, която да запази топлината в помещенията. От своя страна, поставянето и монтажът на качествени ВИК и електро инсталации ще ви спестят много разходи по ремонт и допълнителна поддръжка.
 

Продай имота си за 48 часа