0888 11 22 00

София по-привлекателна от Париж за инвестиции в имоти

София по-привлекателна от Париж за инвестиции в имоти

Столицата ни е на 17-о място в Европа от 20 града по привлекателност за инвестиции в недвижимости. София се нареди пред други европейски столици, като Прага, Хелзинки и Париж, по привлекателност на инвестициите в недвижими имоти, съобщи британският вестник „Дейли телеграф“. Българският град се е класирал на 17-о място на Стария континент сред 20. Предимството ни пред останалите е изгодният пазар на наемите в полза на собствениците. Като недостатъци са посочени сравнително слабите печалби, високите разходи по транзакциите, умереният данък върху доходите от наем, корупцията и проблемите с престъпността.

В челото на листата се намира унгарската столица Будапеща. Добрата доходност, ниските до умерени разходи по транзакциите и законодателството, което защитава наемодателите, са положителните страни, които спомагат за утвърждаването на победителя. Като негативни качества са посочени леките ограничения върху собствеността и умерените до високи данъци върху печалбите от наем. На второ място се нарежда македонската столица Скопие. Високите доходи, наемите, които са в полза на предлагащите жилища, и ниските разходи по сделките са плюсовете, които тласкат сектора напред. Минусите са сериозните ограничения на собствеността, политическите проблеми и съображенията за сигурност.

Веднага след Скопие е Амстердам. Силната икономика и добрите доходи от наемите са най-силните позиции, които изтъкват предимствата на този град пред останалите. Все пак оказва се, че пазарът се ръководи предимно от наемателите, които определят условията и диктуват правилата при сделките. Друг балкански град се нарежда на следващото място в листата. Истанбул е турската перла, която заема четвърта позиция сред най-привлекателните градове за инвестиции в имоти. Следват хърватският Загреб, естонският Талин и германският Берлин. Веднага след тях са италианската столица Рим, следвана от Рига в Латвия. Чисинау в Молдова, Варшава в Полша и Букурещ в Румъния. Преди България се нареждат също Братислава в Словакия, Любляна в Словения, австрийската Виена и Брюксел (Белгия). Чешката столица Прага, финландският град Хелзинки и градът на любовта Париж остават след София в класацията, но също попадат сред Топ 20 по привлекателност на инвестициите в недвижими имоти в Европа.Класа, бр.1175, 05.01.12, с.7

Продай имота си за 48 часа