0888 11 22 00

6 предимства на новото строителство

6 предимства на новото строителство

Вечната дилема: старо или ново строителство

Предстои ви да закупите имот, което в много случаи поставя на дневен ред пред купувачите дилемата: ново или старо строителство. Разбира се, и двете опции имат своите предимства и недостатъци за бъдещите собственици на жилище, но може би плюсовете на новото строителство надделяват. Все пак е необходимо да обмислите обстойно какви са възможностите и интересите ви в дългосрочен план, за да вземете правилното за вас решение за инвестиция в недвижимо имущество. В следващите редове ще откриете 6 предимства на новото строителство, които ще ви помогнат да направите информиран избор. Решите ли дилемата старо или ново стройтелство, не пропускайте да разгледате предложенията от стройтел на Адрес.


Предимствата на новото строителство

1. Модерен дизайн и архитектура

Сред основните предимства на новото строителство е модерният дизайн както на цялостната фасада на сградите, така и на елементите от интериора на всеки един от прилежащите към нея апартаменти и общи пространства. Новите кооперации са проектирани по такъв начин, че вплитат най-добрите практики, познати от традиционното строителство, като умело ги съчетават с новите тенденции в архитектурата. Разпределението на свободните пространства в жилищата от ново строителство са оптимално съобразени с особеностите на апартаментите, за да може помещенията да бъдат функционални и удобни.


2. Задължителна топлоизолация

Едно от предимствата, което носи закупуването на жилище в новопостроена сграда, е възможността да си осигурите значително по-ниски месечни разходи за отопление. Това се дължи на обстоятелството, че колкото по-нови са сградата и технологиите, които се използват при осъществяване на проекта, толкова по-енергоефективна е постройката. Роля за спестяването на средства за комунални сметки има полагането на качествена топлоизолация при сградите от ново строителство. Освен топлоизолацията отношение към задържането на топлина имат и окачените външни фасади на сградите. Трябва да се отбележи че окачените фасади имат и естетическо преимущество пред общия облик на сградите старо строителство.
Обстоятелство, което също е от ключово значение за енергоефективността на настоящите жилищни кооперации, е поставянето на качествена нова дограма, която да запази топлината в помещенията. От своя страна, поставянето и монтажът на нови ВИК и електро инсталации ще ви спестят много разходи по ремонта и поддръжката, които обикновено са строго наложителни в много от старите жилищни кооперации.


3. По-добри условия за финансиране

От позицията си на купувачи е добре да знаете какви са конкретните политики на банковите институции при отпускане на кредити за покупката на недвижим имот. Тук е моментът да се отбележи, че съществува разлика при отпускането на финансиране от банка с оглед същността на сградата. Имайте предвид, че ще получите по-добри условия и по-висок процент на финансиране, ако жилището, което желаете да придобиете, е ново строителство.


4. Добре поддържани общи части

В повечето случаи общите части на сградите ново строителство се поддържат от фирми, които са специализирани в сферата на сградния мениджмънт. В резултат на това ще се радвате на чисти и приятни общи помещения. В никакъв случай не бива да подценявате и обстоятелството, че съоръженията като асансьори, както и конструктивните елементи на етажните площадки (парапети и др.), таванските помещения и мазетата ще бъдат в изрядно състояние. Това ще ви спести притеснението, че може да се се случат така обичайните за старото строителство чести амортизации и аварии. Важно е да се отбележи, че новите сгради имат гаранция за качеството на строителството, което е съществено предимство особено в първите години, когато могат да възникват евентуални дефекти, за чието отстраняване ще бъде отговорен строителят.


5. По-висока сигурност

Сигурността, която може да си гарантирате с покупката на жилище в сграда ново строителство, има няколко различни проявления. Тя се състои във високото качество на материалите и актуалните практики, които правят жилищата значително по-защитени и подсигурени за обитаване и експлоатация. Сигурността има отражение и в своеобразната мисъл в перспектива, която се проявява при закупуването на апартамент ново строителство. Това е така, тъй като уютният, модерен и спретнат вид на жилището спомага за по-лесното му отдаване под наем и бързата му продажба, в случай че решите да гледате на него от инвестиционна гледна точка, а не като на личен дом. Тук трябва да вметнем, че със закупуването на имот ново строителство в София и големите градове може да откриете решение на един съществен проблем на съвременните новодомци, а именно къде да оставят автомобила си. При новите сгради често купувачите имат възможност за покупка на гараж или избор на паркомясто, което е труднопостижимо за осъществяване при блоковете старо строителство, в които отдавна всички места са разпродадени. Един от най-съществено важните аспекти на новото строителство са високите стандарти при строеж, които са съобразени със сеизмичната устойчивост на сградите. Фактор, който е особено значение с оглед на това, че България попада в територия, застрашена от сеизмично въздействие.


6. Качествени материали и съвременно строителство

При етапа на строеж на сградите се прилагат съвременни технологии и висококачествени материали, които отразяват най-актуалните промени и нововъведения в бранша. В допълнение към това трябва да се вземе предвид и обстоятелството, че в сегашните условия на работа се използват електронни инструменти, с помощта на които се постига по-сериозна прецизност при изграждането на постройката и изпълнението на различните етапи. Строгият инвеститорски контрол при строежа е още една ценна гаранция, която допринася за спазването на високото качество.


И няколко недостатъка

По-висока цена

Сред недостатъците на новото строителство могат да бъдат посочени по-високите такси за управление, както и калкулацията на общите части, които се причисляват към продаваемата площ. Разбира се, не е за подценяване и самият факт, че високото качество на материалите, използвани за изграждане на жилищната кооперация, допълнително оскъпяват стойността на апартамента. По-високата цена е логично обусловена и от обстоятелството, че новото строителство в София е съсредоточено в зони на града, които имат широк потенциал за разгръщане. Честа практика е комплекси да се изграждат до новооткрити или планирани метростанции, както и в спокойни квартали, ползващи се с добро реноме. Новите сгради също заемат места в непосредствена близост до природата (като например в южните квартали, разположени в полите на Витоша). Тези качества значително оскъпяват сумата, която е необходимо да заплатите, за да се сдобиете с подобен апартамент. Погледнато в дългосрочен план обаче инвестицията в ново строителство е повече от основателна и изгодна за вас като купувачи, дори ако в бъдеще решите да се разделите със своя имот.


По-малко жилищна площ за сметка на общите части

Друга негативна характеристика, която се отчита при покупката на недвижимо имущество в нова сгради, е по-малката жилищна площ за сметка на общите части. Усещането се долавя лесно особено от хора, които до този момент са живели в имот, част от панелен или тухлен блок старо строителство. При установяване на паралел между два апартамента с иначе сходни параметри често разликата може да бъде значителна. Това обаче не изключва възможността да откриете просторно жилище с много „въздух“ и свободно жизнено пространство в новопостроени комплекси. Затова ако сте открили, че новото строителство отговаря на критериите ви, но по-малката жилищна площ на апартаментите ви разколебава, не се отказвайте от намеренията си. Бъдете търпеливи и инвестирайте време, за на направете необходимото проучване на пазара. Имайте предвид, че бихте могли да се доверите на услугите на посредник, който да ви помогне в търсенето на мечтаното жилище. Брокерите от АДРЕС Недвижими имоти ще ви съдействат в откриването на красив, комфортен и модерен апартамент, който с радост да превърнете във ваш дом.

Продай имота си за 48 часа