0888 11 22 00

Перспективи на пазара на имоти ново строителство в Овча купел

жилищен комплекс ALERA - Овча купел, София
10 февруари 2023


През последните няколко години имотният пазар у нас претърпя трансформации, а с тях се засили и интересът към покупка на имоти ново строителство. Все по-голям дял от купувачите на пазара предпочитат да вложат средствата си в закупуването на новопостроено жилище, а мотивът за това може да бъде открит в основните предимства на този тип имоти. На първо място сградите ново строителство се отличават с модерния си дизайн и архитектура, което се оказва водеща характеристика за мнозина при избора им на нов дом. Друго тяхно водещо предимство е дългият им експлоатационен период и високото качество на използваните в процеса на строителство материали, което несъмнено дава допълнителна сигурност на собствениците на жилището. Все по-голям е интересът към закупуване на имот в Овча купел - един от най-старите квартали в София, който през годините се разраства в западна посока и съчетава предимствата на развития район и новата качествена среда на живот. Повече за това кои са водещите предимства на квартала, както и проектите, които излизат на пазара на ново строителство в Овча купел, можете да откриете в тази статия.  

 

Ново строителство в Овча купел 

Като един от най-старите квартали в столицата, в Овча купел преобладават панелни и ЕПК блокове, повечето от които изградени преди 25 години. Към днешна дата обаче могат да бъдат открити нови кооперации с модерна визия и функционално разпределение, което е и основната разлика между новото и старото строителство у нас. Имайки предвид, че кварталът е един от най-старите в столицата, с годините е изградена и развита инфраструктурата на района, което е едно от водещите му предимства. Разположението на Овча купел и развитието му през последните години действа като притегателна сила за тези, които закупуват имот с инвестиционна цел, както и за купувачите на жилища за лично ползване, за които от водещо значение е животът на комуникативна локация с достъп до различни точки на града. Овча купел притежава предимството на старите квартали, като същевременно предлага нови качествени проекти, поради което все повече купувачи се насочват именно към този район за покупката на имот. Всички предимства на квартал Овча купел можете да откриете тук.  

Районът и локацията 

Когато става въпрос за покупката на имот, независимо дали за лично ползване или с инвестиционна цел, локацията и районът му остават водещи. Това е и основното предимство на квартал Овча купел - намира се на изключително комуникативна и удобна локация и е разположен на около 15 минути от центъра на града. Като един от най-старите столични квартали, Овча купел разполага с добре изградена благоустройствена и пътна инфраструктура, благодарение на която се осигурява лесен и бърз достъп до входовете и изходите на града, както и до различни точки на столицата. Районът е важен транспортен център и удобството на живущите в него се осигурява благодарение на редица линии на градския транспорт, минаващи през него, а от 2021 година и на третия лъч на метрото. На пешеходно разстояние се намират ясли, детски градини, училища, висши учебни заведения, хипермаркети, медицински и търговски центрове.  

На фона на забързания и динамичен живот в София, кварталът предлага спокойствие и тишина, както и гледка към планина Витоша.  

Планове за развитие 

Поради нарастващия интерес към Овча купел, през последните няколко години Столична община стартира изработването на устройствен план, който предвижда обособяването на повече места за отдих, детски площадки и спортни зони, както и оптимизиране на броя на открити паркоместа. Планът включва и проектиране на велоалеи, след като голяма част от булевардите в района бяха ремонтирани. Продължаващото развитие на Овча купел и промените в квартала се превърнаха в притегателна сила за млади семейства, за които водещи предимства при избора на имот са локацията и средата на живот.  

Добри условия за покупка 

При покупка на имот ново строителство, купувачът има възможността да сключи сделката много преди пълното завършване на сградата. Продажбите на жилища в новопостроени комплекси започват преди получаването на Акт 16, а закупуването на имот на по-ранен етап предоставя на купувачите възможността да го придобият на по-изгодна за тях цена и при предварително определени схеми на плащане във времето. От груб строеж, при който клиентите имат възможността да проследяват качеството на изпълнение на строителната дейност, до жилища до ключ, Овча купел предлага избор дори за най-взискателните клиенти. Закупуването на жилище на ранен етап може да се превърне в сигурно решение без потенциален риск с предварително проучване на инвеститора и строителя. За минимизирането на риска е най-добре да работите съвместно с експерт в областта. Разбира се, в колкото по-ранен етап бива закупен имотът, толкова по-изгодна е сделката за новите собственици на жилището.  

 

Сред най-перспективните нови проекти в Овча купел е жилищен комплекс ALERA - комплекс от затворен тип, ситуиран на изхода на метростанция Мизия/НБУ. Впечатлява с модерната си архитектура, изчистени линии и много светлина, което е резултат от перфектната симбиоза между утвърдени проектанти от архитектурно студио ИПА (Иво Петров - Архитекти), утвърдените строители ДИАНА КОМЕРС 1 и опитни предприемачи с над 20 години опит в реализацията на жилищни и търговски обекти в България и в чужбина. Притежава уникална за района концепция - вътрешен двор с градина, ограничен достъп и охрана, и предлага пълна поддръжка. Водещо предимство на ALERA е разположението на сградата - проектирана е между града и планината, с което осигурява на собствениците качествена среда на живот, съчетана с всички градски удобства. В непосредствена близост до комплекса се намира метростанция и голям обществен паркинг, така че живущите да разполагат с всички необходими удобства. Сградата е разположена и до учебно заведение, разполагащо с басейн, спортен център и парк Кукуряк. На удобно пешеходно разстояние от ALERA могат да бъдат открити супермаркети, аптеки, банки и здравни заведения. Близостта до Нов Български Университет и директния достъп до Медицински и Софийски университет, посредством метрото, правят комплекса перфектен не само за живеене, но и за инвестиция с цел отдаване под наем.  

 

ALERA предлага разнообразие от едностайни, двустайни, тристайни и четиристайни апартаменти, разположени на седем жилищни етажа, както и осигурено паркиране посредством открити и подземни паркоместа и надземни гаражи. Началото на строителната дейност започна през юни 2022 година и към текущия момент изпреварва строителния график. Очаква се издаването на Акт 14 около май 2023 г., а разрешение за ползване до април 2024 г. Нашите консултанти предлагат комплекс ALERA без комисион от купувача!  

Растяща във времето стойност 

Поради непрекъснатото си развитие и изградени във времето удобства, Овча купел е изключително подходящ не само за покупка за лично ползване, но и за придобиването на имот с инвестиционна цел. През изминалата година стойността на квадратен метър в квартала е нараснала с 38%. Колкото по-рано във времето и в хода на строителната дейност бъде сключена сделката, толкова по-висока възвръщаемост би имало жилище в Овча купел за своите собственици.  

 

В портфолиото на Адрес недвижими имоти има голямо разнообразие от проекти и концепции на различни по големина сгради в района - самостоятелни или част от затворени комплекси - в различни етапи на строителство, с различни цени и квадратури. 

Проверете, изберете и ни се обадете! 

Вижте сграда Алера

Вижте сграда Ахая

Вижте сграда Саут Проджект

Вижте още в Овча купел 2 тук  и тук

Вижте още в Овча купел тук и тук

Продай имота си за 48 часа