0888 11 22 00

Ново строителство: какви са тънкостите и предимствата?

Ново строителство - тънкостите и предимствата
24 септември 2024

Ново строителство предлага модерни удобства и енергийна ефективност. Как да се справите с тънкостите, които изникват при избора, научете от нашата статия. 

 

Предимства на новото строителство

Новото строителство става все по-предпочитана инвестиция за клиентите поради няколко ключови причини – на първо място се нарежда по-ниската продажна цена и възможността за гъвкави схеми на плащане, модерната визия, функционалните разпределения-по-широки коридори, наличие на мокри помещения, килери, складове и други. Тяхната икономичност и по-ниски разходи са също сред основните предимства за купувачите, както и облагородените зелени пространства около новопостроените имоти. 

Също така, водещо предимство при покупката на имот ново строителство е богатият избор, който ви се предоставя като купувач, а сделката с имот „на зелено“ дава и възможността да изберете почти всичко в бъдещия си дом, включително и направата на някои специфични промени в жилището.

Съществено предимство на новопостроените сгради е, че няма да ви се наложи да мислите за потенциални аварии и амортизации на общите части. През първите няколко години от въвеждането им в експлоатация, тези жилища имат гаранция за качеството на строителството. Следователно, при възникването на евентуални дефекти, разчитате на строителя, който е изцяло отговорен за тяхното отстраняване. 

 

Избор на надежден строител

Потенциалният риск при покупката на жилище, част от проект в процес на изграждане, може да бъде минимизиран чрез проучване на инвеститора и подизпълнителите на проекта. Потърсете съдействие от експерт в областта, в лицето на консултант по недвижими имоти от доказала се във времето агенция, който има отлични познания относно наличните на пазара предложения. Той ще ви предложи именно тези проекти, които отговарят на вашите нужди и желания. Ще ви запознае и с надеждните строителни компании, така че да откриете мечтания нов дом.

 

Енергийна ефективност

Неоспоримо предимство на жилищата ново строителство е изключително високата енергийна ефективност, която притежават. От една страна това е резултат от използването на висококачествени материали и полагането на нова, качествена изолация, което значително намалява месечните ви разходи за отопление в дългосрочен план. От друга, това се случва благодарение на окачените външни фасади на сградите, които допринасят и за естетиката на сградата. Купувайки жилище в нова, модерна сграда, вие придобивате и качествена дограма, която допълнително спомага за оптимизирането на месечните ви разходи по имота чрез отличното задържане на топлината в помещенията. Новите ВиК и електроинсталации, с които разполагат новопостроените сгради ще ви спестят потенциални разходи за ремонт и поддръжка. Принципът е колкото по-нова е сградата, толкова по-оптимизирани и нови са елементите в нея, което означава и минимизиране на потенциални за вас разходи при нанасяне и в дългосрочен план. 

 

Съвременни архитектурни решения

Основен плюс на новото строителство е и модерният дизайн както на цялостната фасада на сградите, така и на елементите от интериора на всеки един от прилежащите към нея жилища и общи пространства. Новите кооперации са проектирани по такъв начин, че вплитат най-добрите практики, познати от традиционното строителство, като умело ги съчетават с новите тенденции в архитектурата. Разпределението на свободните пространства в жилищата ново строителство са оптимално съобразени с особеностите на имотите, за да може помещенията да бъдат максимално функционални и удобни.

 

Качество на строителството 

При етапа на строеж на сградите ново строителство се прилагат съвременни технологии и висококачествени материали, които отразяват най-актуалните промени и нововъведения в бранша. В допълнение към това трябва да се вземе предвид и обстоятелството, че в сегашните условия на работа се използват електронни инструменти, с помощта на които се постига по-сериозна прецизност при изграждането на постройката и изпълнението на различните етапи. Строгият инвеститорски контрол при строежа е още една ценна гаранция, която допринася за спазването на високото качество.

Гледайки изцяло от финансова гледна точка, новопостроените сгради поддържат по-висока цена - фактор, склонен да откаже някои купувачи. Преди обаче да отхвърлите идеята за покупка на имот в нова сграда, е добре да вземете предвид факта, че получавате много по-добро съотношение между цена и качество. Придобивайки имот в модерна кооперация, вие се нанасяте в напълно нова сграда, в процеса по изграждане на която са използвани висококачествени материали. Това автоматично ви застрахова от разходи по амортизацията на жилището, което би било почти неизбежно при нанасянето в стара. 

 

Цени и условия на плащане

Цените на жилища ново строителство са по-високи, но се смята, че новото строитество е много по-устойчива инвестиция, тъй като качеството ще продължи да повишава цената. Що се отнася до финансирането на сделката, то изборът е основан на възможностите и личните предпочитания на купувача. Решенията могат да варират от заплащане на сумата чрез спестени средства, през финансова подкрепа на близък или роднина, до ипотечен или жилищен кредит. Не липсват и възможности като договор за наем с опция за закупуване на имота, лизингово финансиране и заем директно от строителя.

От позицията си на купувачи е добре да знаете какви са конкретните политики на банковите институции при отпускане на кредити за покупката на недвижим имот. Тук е моментът да се отбележи, че съществува разлика при отпускането на финансиране от банка с оглед същността на сградата. Когато става въпрос за тегленето на ипотечен кредит, финансовите институции трябва да знаят в какъв имот ще вложите отпуснатите от тях средства, с оглед измерване на риска. Шансът да ви бъдат отпуснати максимален размер средства е по-голям, когато говорим за закупуването на апартамент в новопостроена сграда. Някои банки могат дори да ви предложат по-добри условия по заема, което е рядко срещано при покупка на панелно жилище например. 

 

Как да насочим избора според нуждите си?

За да вземете информирано решение, ще имате нужда от факти и статистики, подкрепени с доказателства и примери от практиката. Успешният брокер предлага възможности, съобразени с пазарната ситуация, икономически и демографски фактори, както и взима предвид бюджета ви и изградения ви начин на живот. Консултантът винаги предоставя няколко аргументирани опции за обсъждане, за да можете да прецените кое е най-доброто за вас и да направи своя информиран избор.

Имайте предвид, че професионалният опит и натрупаните познания в сферата позволяват на добрия брокер лесно да преценява дали конкретно жилище изобщо си заслужава, дори без това да налага провеждането на реален оглед. По този начин селектирането на офертите ще бъде много по-добре организирано, което ще ви спести ценно време и много излишни усилия.
 

Продай имота си за 48 часа