0888 11 22 00

5 важни съвета при покупка на имот в София

Покупката на имот в София
04 януари 2023

Покупката на ново жилище е един от най-хубавите и дългоочаквани моменти. Процесът може да бъде както напълно лесен и безпроблемен, така и объркващ и изпълнен с потенциални трудности. Пазарът на недвижими имоти претърпя сериозни трансформации с началото на пандемията, а днес политически и икономически фактори стоят в основата на неговата трансформация. Неговата динамичност може да се окаже трудност за мнозина, особено ако не са подготвени за това какво предстои в процеса по покупката на имот, или нямат професионалист до себе си, който да им окаже съдействие. Ако планирате да предприемете решителната крачка към придобиване на собствен дом, но не сте сигурни какво ви предстои, можете да научите повече в тази статия.  

 

Какво се случва с пазара на имоти в столицата?

Политическата нестабилност, нарастващата инфлация и ръстът на лихвите по кредитите са някои от основните фактори, оказващи влияние върху имотния пазар както в глобален план, така и у нас. Годината се оказа преломна и донесе на пазара редица трансформации и постави началото на други. Тенденцията навсякъде е еднаква, като към този момент в столицата се отчита по-малко предлагане, за сметка на търсенето - зависимост, при която следва естествено покачване на цените. Намираме се в момент, в който собствениците на имоти нямат мотив да продават, освен ако това не е необходимо - за преместване или погасяване на кредит. Към този момент на пазара излизат тези, които имат реална нужда от покупката на нов имот, и тези, които разполагат с повече спестявания и за да спасят средствата си от инфлацията, ги инвестират в недвижимо имущество. Изминалите 12 месеца можем да определим като период, предефиниращ решенията и досегашното поведение на потребителите, които днес са много по-внимателни при разпределението на средствата си и стриктно приоритизират разходите си. Отделят много повече време за проучване наличните на пазара възможности, преди да пристъпят към сделка и се изравниха с броя на продавачите в столицата. Въпреки всички тези негативни тенденции, които наблюдаваме в глобален план, пазарът у нас се отличи с висока активност, стимулирана от все още ниските лихвени нива и търсене, значително по-голямо от предлагането. 

 

5 съвета при покупка на имот в София

Покупката на нов дом може да се превърне в изключително лесен и приятен процес, стига да имате предварително начертан план за действие и да сте запознати със стъпките, които ще трябва да изминете. От уговарянето на огледи, през изборът на подходящия дом, до оформянето на цялата необходима документация, трябва да сте наясно какво ви предстои. Нашите експерти споделят 5 от най-важните им съвети при покупка на имот в столицата, тук. 

Определете бюджета си

Финансирането на покупката на жилище е най-важният аспект, с който трябва да се съобразите при закупуването на имот. Давайки си реална представа какви са финансовите ви възможности, ще можете не само да се ориентирате правилно в търсенето, но и ще добиете по-голяма яснота какви са финансовите ви възможности, което е от съществено значение, когато става въпрос за външно финансиране на покупката. Голяма част от клиентите на пазара структурират плана си за закупуване на жилище отзад напред - приоритизират търсенето на имот и насочват цялото си внимание към огледи и обсъждане на покупка. Но ако планирате да финансирате сделката посредством ипотечно кредитиране, каквато е и масовата практика, то преди да започнете с търсенето, трябва да сте изяслини параметрите на кредитните условия, които могат да ви бъдат предложени. От ключово значение е предварителното обсъждане за сумата, на която можете да разчитате, както и всички съпътстващи условия, така че да минимизирате риска от потенциална невъзможност за погасяване на задълженията. Така си гарантирате и че няма да изпитате евентуални разочарования от невъзможност за финансиране на избрания от вас имот. 
Важно е да имате предвид, че ако сте решили първо да пристъпите към търсенето на имот и сте капарирали такъв, но впоследствии сте финансово възпрепятствани от сключване на сделката, то можете да загубите вложената като капаро сума.  

Проучете добре пазара

Освен да се уверите във финансовите си възможности, е от ключово значение и да проучите добре пазара към текущия момент. За да вземете възможно най-правилното решение, трябва да сте наясно как вървят цените в района, към който сте се насочили. Винаги е от полза и направата на сравнение между имота, който сте харесали,  и подобни на него. Доброто познаване на пазара и актуалните ценови нива ще ви помогне да идентифицирате най-подходящия момент за сключването на сделка за покупка на имот. 
За да се запознаете добре с пазара, е необходимо да отделите време и да проучите всичко необходимо, но можете да разчитате и на съдействие от професионалист в сферата, който да се заеме със задачата по откриването на мечтания ви дом. 

Потърсете съдействие от брокер

Особено надежден подход при покупката на жилище е съвместната работа с професионалист в сферата, който притежава отлични познания за пазара и е винаги запознат с най-актуалната пазарна обстановка. Брокерите на недвижими имоти имат солидни наблюдения върху процесите на пазара, което им позволява и да прогнозират евентуални промени. Не само - работата с консултант ви гарантира, че до себе си имате доверен партньор през целия процес. Заемайки се с търсенето на дом, отговарящ на вашите изисквания, вие пестите време в търсене и сравняване на оферти. 

Не се страхувайте от огледи

Много често по време на огледите купувачите се сблъскват с разочарование поради несъответствията между предварителните им очаквания и реалността. Разглеждайки един имот онлайн, ще ви бъдат представени всички негови плюсове, но е възможно да не ви бъде предоставена информация за съпътстващите му минуси. Именно поради тази причина е важно да отделите време за направата на огледи, по време на които да придобиете максимална представа за имота. Виждайки жилището на живо имате възможността да си представите как би изглеждал животът ви в него. 

 

Не бързайте при покупката на имот

Когато купувате имот, вие инвестирате в жилище, което не само отговаря на критериите ви, но и е вашето собствено място за живот и посрещане на някои от най-хубавите и специални моменти. Това е един от най-вълнуващите моменти в живота на мнозина, което може да доведе до вземането на необмислени решения. Не забравяйте добре да обмислите и рационализирате покупката. Не прибързвайте с подписването на договора, преди да сте се уверили напълно, че сделката е благоприятна и не крие никакви рискове. 

 

Какво друго да имаме предвид?

Не забравяйте, че при покупката на имот разходите далеч не включват единствено неговата стойност. Прехвърлянето на имот представлява сериозно перо в личния бюджет, така че е добре предварително да проучите средната стойност на цялата сделка. Препоръчваме ви да проверите кои са разходите при прехвърлянето на имот, за които отговорността е изцяло на купувача, както и кои такси биха могли да бъдат поравно разпределени между двете страни. 

Повече информация за това кои са всичките задължителни такси и документи при покупката на имот, можете да откриете тук
 

Продай имота си за 48 часа